שתף קטע נבחר

חופשת לידה לאבות: "8 ימים זה לא מספיק"

פעיל בארגון למען אבהות ישראלית מברך על הצעת החוק של ח"כ תמר זנדברג, אך טוען: "זה קצר מדי, אב יתקשה לרכוש בכמה ימים את הכישורים לטפל בתינוק". לאילו חופשות לידה זכאים האבות במדינות המערב?

הצעת החוק שאושרה אתמול (א') בוועדת השרים לענייני חקיקה אמורה לאפשר לאבות לקבל חופשת לידה בת שמונה ימים מיד לאחר הלידה ובמקביל לאם. אבל לצד הברכות והמחמאות ליוזמה של ח"כ תמר זנדברג (מרצ), יש אבות שעדיין סבורים שהדרך לשוויון זכויות מגדרי בין ההורים עדיין ארוכה. "זה צעד חיובי אבל לא מספק", אמר ל-ynet עומרי אימבר (32), ממייסדי פרויקט "סופר דאד - למען אבהות ישראלית".

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

אימבר, נשוי ואב לשלושה מרמת השרון, הוא מנהל חברה המשווקת תוכנות העשרה לילדים. לדבריו, שמונה ימים הם פרק זמן קצר מדי: "יש פרק זמן קצר שבו המשפחה מתהווה. במציאות הישראלית הנוכחית שולפים את האב החוצה והוא חייב לחזור לעבוד. ככה הוא לא רוכש את הכישורים הדרושים לטיפול בתינוק וזה משפיע על ההמשך. בנוסף, נוצר מצב שבו האב לא מקבל הזדמנות להתחבר לתינוק שלו".

"סופר דאד" עומרי אימבר והצאצאים (צילום: עמרי אימבר) (צילום: עמרי אימבר)
"סופר דאד" עומרי אימבר והצאצאים(צילום: עמרי אימבר)

הצעת החוק הועברה לקריאה טרומית וצפוי לה עוד מסלול ממושך עד אישורה הסופי בכנסת. אבל ח"כ זנדברג נשמעת אופטימית: "הכוונה היא לאפשר לאבות שלושה ימי חופשה בתשלום וחמישה ימי מחלה על חשבון המעסיק. אין סיבה

שכל סיעות הבית לא יתמכו בכך".

 

חוק עבודת נשים בישראל מחייב להוציא את היולדת לחופשת לידה בת 14 שבועות (מאז 2010 רשאית היולדת להאריך את החופשה ב-12 שבועות נוספים ללא תשלום). לאחר ששת השבועות הראשונים של חופשת הלידה רשאית היולדת להעביר את הזכות לבן זוגה, שימשיך את יתרת חופשת הלידה בתנאי שזוגתו חזרה לעבוד.

 

החוק החדש, אם יעבור, צפוי לקרב את ישראל לרוב מדינות המערב, שבהן חופשת הלידה מוענקת לאלו שעבדו עבור מעסיקם הנוכחי בתקופת זמן מסוימת. שבדיה היא אחת המדינות המעניקות חופשת לידה נדיבה במיוחד: שני הורים העובדים זכאים (יחדיו) לחופשה בתשלום בת 18 חודשים עבור כל ילד, והעלות מתחלקת בין המדינה למעסיק. אחד ההורים, בדרך כלל האב, חייב לנצל שלושה חודשים מתוך ה-18 (את 18 החודשים ניתן לחלק על שהילד/ה מגיע/ה לגיל 8).

 

בארצות הברית אין זכאות חוקית לחופשת לידה בתשלום ואין השתתפות של המדינה. חברות מסוימות מעניקות חופשה כזאת על חשבונן. עם זאת,

הורים יכולים לקחת חופשה של עד שישה שבועות ללא תשלום תחת הנחות מסוימות.

 

בגרמניה יכולה האם לצאת לחופשה של 14 שבועות בשכר מלא ועוד 12 עד 14 חודשים בשכר חלקי עד תקרה מסוימת. גם האב יכול לקחת חופשה דומה. בצרפת ואיטליה התנאים דומים עם שינויים מסוימים באורך החופשה והחלוקה בין האם לאב. ביפן מאושרת חופשה של 14 שבועות ב-60% מהשכר.

 

"לידה היא תהליך משמעותי ועוצמתי בחיים של כל זוג צעיר", אומרת מירב אימבר, רעייתו של עומרי. "אישה שעכשיו ילדה סובלת מהתפרים או מקשיים אחרים, ובזוגיות תקינה היא תשמח להיעזר פיזית ונפשית בבן הזוג שלה מיד לאחר לידה. לכן אלו חדשות טובות לגבר, לאישה ולשותפות שלהם. ועדיין, צריך להאריך את התקופה הזו".

 

ח"כ זנדברג: "זאת הצעת חוק מהפכנית, לא פחות. זאת הפעם הראשונה שהכנסת שמה על השולחן באופן כזה את הצורך לקדם הורות מנקודת מבט של שוויון מוחלט".


פורסם לראשונה 27/10/2013 23:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמרי אימבר
משפחת אימבר. "אב לא מקבל הזדמנות להתחבר לתינוק"
צילום: עמרי אימבר
מומלצים