שתף קטע נבחר

ו' הפנים דנה בשחרור אסירים: 'עיוורון פוליטי'

בוועדה בכנסת דיבר ח"כ דוד צור ממפלגתה של לבני והגדיר את שחרור המחבלים: "התנהלות לא תקינה. זה מהלך בלתי הפיך". עימות בין ח"כ תמר זנדברג לבין שולי מועלם, שאמרה: "גם הפעם לא יהיה שלום"

הממשלה אמנם אישרה כבר אמש (א') את שחרור 26 המחבלים במסגרת המחווה לפלסטינים על רקע חידוש המו"מ, אבל הדיון הציבורי והפוליטי נמשך. ועדת הפנים של הכנסת בראשות ח"כ מירי רגב (ליכוד), שבין השאר אחראית לפיקוח על שב"ס, התכנסה הבוקר לדיון בנושא שחרור האסירים. ynet העביר את הדיון בשידור חי מהכנסת.

 

במהלך הדיון התפתח עימות בין ח"כ תמר זנדברג (מרצ) לבין הח"כיות מהימין, רגב ושולי מועלם (הבית היהודי). בשל הביקורת הקשה שנמתחה בוועדה על שחרור המחבלים הטיחה בהן זנדברג ש"אתם כבר 30 שנה בשלטון" ועדיין מוחים נגד קבלת החלטות של השמאל.
 
בתגובה ענתה ח"כ מועלם: "30 שנות שלטון? עיוורון פוליטי כזה לא ראינו הרבה זמן. היו פה ראשי ממשלה שניסו להתקדם לעבר אותו שלום ולא קרה כלום. וגם בתהליך הזה לא יקרה כלום חוץ מחזרה של הטרור. אני מתנגדת לשחרור מחבלים ולביטוי המכובס אסירים".  
הדיון בוועדת הפנים, הבוקר ()
הדיון בוועדת הפנים, הבוקר


האסירים הפלסטינים שמשתחררים בפעימה השנייה

האסירים הפלסטינים שמשתחררים בפעימה השנייה
מחבל תאריך מעצר שמות הקורבנות
מוחמד נאצר 11.5.85 אהרון אבידר
ראפע קראג'ה 20.5.85 אהרון אבידר
מוחמד צבאג 23.1.91 חסן קטביה, לוטפי סעדי
חאזם שביר 30.3.94 אייזיק רוטנברג
חלמי עמאווי 29.12.93 יגאל וקנין
אחמד דמוני 24.9.90 אמנון פומרנץ
יוסף מצאלחה 25.9.93 דוד ראובן ויגאל וקנין
שריף אבו דחילה 19.5.92 אבי אושר
מוסטפה גנימאת 16.7.85 מאיר בן יאיר ומיכל כהן
זיאד גנימאת 16.7.85 מאיר בן יאיר ומיכל כהן
ראזק צלאח 7.6.93 גיא פרידמן
שקיר אל-עפו 24.7.86 עקיבא שאלתיאל
מואיד חגה 1.6.92 יוסף שירזי
נאג'ח מוקבל 10.7.90 יעקב שלום
הזאע יוסף 28.7.85 יוסף אליהו ולאה אלמקייס
עבד אל-חאג' יוסף עבד אל-רחמן 21.2.92 גניה פרידמן
אחמד עבד אל-עזיז 10.2.93 מוטי ביטון
אוסאמה אבו חנאנה 28.10.92 מוטי ביטון
מוחמד תורקמאן 28.10.92 מוטי ביטון
עיסא עבד רבו 22.10.84 רויטל סרי ורון לוי
מוחמד עאשור 27.5.85 דוד כספי
עמר מסעוד 19.5.93 איאן פיינברג, מוחמד אל עטוואנה, מייסרה חליפה ומוחמד חסונה
כאלד אל-אזרק 14.2.91 שמעון כהן
עותמאן בני-חסן 27.7.85 יוסף אליהו ולאה אלמקייס
אסדר סמארין 5.8.92 צבי קליין
מוסא קרעאן 5.8.92 צבי קליין

 

ח"כ דוד צור, שראש מפלגתו ציפי לבני מובילה את המו"מ מול הפלסטינים, הגדיר בדיון את שחרור האסירים "התנהלות לא תקינה", אבל מתח ביקורת על התנהלות הבית היהודי: "בעבר התנגדתי לשחרור מחבלים. אני חושב שבין החלופות שהיו לממשלה - כגון הקפאת התיישבות ועוד - היה נכון ללכת על חלופה אחרת. שחרור מחבלים הוא פעולת בלתי הפיכה. אבל משהתקבלה החלטה, אי אפשר לעשות הון פוליטי על חשבון המשפחות השכולות".

 

פעימה שנייה בשחרור האסירים - כתבות נוספות ב-ynet:

 

בפתח הדיון טענה ח"כ רגב ששחרור אסירים בתמורה לפתיחת מו"מ מהווה הפגנת חולשה כלפי הפלסטינים בפרט וכלפי מדינות ערב בכלל. לדבריה, חרף המחוות, שחרור המחבלים הוביל להתגברות הטרור ביהודה ושומרון. "למה צריך לתת משהו תמורת תחילת מו"מ?", שאלה. "נתניהו אמר פעם 'יתנו – יקבלו, לא יתנו – לא יקבלו', אז אנחנו נתנו, ומה שקיבלנו בתמורה זה ירי וטרור".

 

הדיון עסק גם בתזמון החלטת הממשלה בשעות הערב המאוחרות, ובתזמון של פרסום רשימת האסירים אחר חצות. מאיר אינדור, יו"ר ארגון אלמגור של נפגעי פעולות איבה, אמר: "אולי זה טוב שאתם מתביישים לשחרר אותם באור יום".

 

בוועדה הופיע יוסי צור, ששכל את בנו אסף בפיגוע בקו 37 בחיפה. גם הוא מתח ביקורת על הדרך שבה מודיעים למשפחות על זהות המשוחררים: "זה טלפון שבור וזה ביזיון טוטלי. הבאתי לראש הממשלה סרט של ערוץ 4 הבריטי שבו הרוצחים של הבן שלי שקיבלו 17 מאסרי עולם אמרו 'נצא מהכלא ונמשיך לרצוח ישראלים'. אחרי שהודיעו לי שהבן שלי נרצח לקיתי בהלם של 24 שעות, אבל האימא של המחבל המתאבד חגגה שלושה ימים וסירבה להתאבל".

 

הפעימה השנייה

26 המחבלים שייצאו לחופשי בלילה שבין יום שלישי לרביעי הורשעו ברצח 27 ישראלים. המהלך מהווה את "הפעימה השנייה" במסגרת מחוות השחרור של ממשלת לישראל לרשות הפלסטינית,

שכוללת בסך הכול 104 אסירים.

 

רוב האסירים שישוחררו ביצעו את העבירות לפני הסכמי אוסלו, וריצו תקופות מאסר של 28-19 שנים. 21 מהאסירים מיהודה ושומרון וחמישה מעזה. קודם לכן שלחה ח"כ רגב מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו ובו דרשה להקפיא את שחרור המחבלים "לאור התגברות הטרור".

 

כמעט כל המחבלים שישוחררו השבוע נידונו למאסר עולם. האסיר הוותיק ברשימה הוא עיסא עבד רבו, שהורשע ברצח רויטל סרי ורון לוי ליד מנזר כרמיזן מדרום לירושלים, באוקטובר 1984. אסירים ותיקים אחרים ברשימה הם מוסטפה וזיאד גנימאת, שהורשעו ב-1985 ברצח מאיר בן יאיר ומיכל כהן, ביער משואה בעמק האלה, ליד בית שמש.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הפעימה הראשונה. שחרור האסירים באוגוסט האחרון
צילום: רויטרס
מומלצים