שתף קטע נבחר

היועמ"ש יאפשר כליאת מסתננים חשודים

המשנה ליועמ"ש הנחה את רשויות החוק להמשיך לכלוא מבקשי מקלט ומסתננים על סמך חשדות בלבד, בהם גם מאות כלואים שבג"ץ הורה לשחרר. ארגוני הסיוע: "מבזים את פסיקת בג"ץ ונכנעים לפוליטיקאים". במשרד המשפטים דוחים את הביקורת

הנוהל המאפשר לכלוא מסתננים ומבקשי מקלט על סמך חשדות בלבד הוקפא זה מכבר, אך הערב (יום ב') מתברר כי כליאתם תתאפשר על סמך חוק אחר. לפיכך לא ברור מה יעלה בגורלם של מאות מסתננים ומבקשי מקלט שעדיין כלואים, אף שבג"ץ הורה לשחררם תוך 90 יום. על פי היועץ המשפטי לממשלה, ניתן יהיה להמשיך לכלוא מאות מהם הכלואים על פי הנוהל שהוקפא.

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

וינשטיין: מסתננים כלואים יועברו למתקן פתוח

בעקבות הבג"ץ: כליאת מסתננים תופחת בחצי

  

בחודש שעבר ביטל בג"ץ את התיקון לחוק למניעת הסתננות, שאיפשר כליאה של מסתננים ומבקשי מקלט ללא משפט. מכוח חוק זה עדיין כלואים 1,811 מהם. בעקבות כך הקפיא היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין את נוהל "מסתננים המעורבים בהליך הפלילי", שמתבסס על החוק ומאפשר כליאה של מי מהם על סמך חשדות בלבד.

 

הפגנה בדרום תל אביב לאחר פסיקת בג"ץ (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
הפגנה בדרום תל אביב לאחר פסיקת בג"ץ(צילום: ירון ברנר)

כלא סהרונים. מאות כלואים ייוותרו במתקן? (צילום: עמית מגל) (צילום: עמית מגל)
כלא סהרונים. מאות כלואים ייוותרו במתקן?(צילום: עמית מגל)

היום העביר עו"ד רז נזרי, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, הנחיות מטעמו למשטרה, לרשות ההגירה ולשב"ס. אלו מאפשרות להמשיך ולכלוא מבקשי מקלט ומסתננים חשודים או כאלו שהורשעו בפלילים, בהם גם מאות מסתננים ומבקשי מקלט כלואים שבג"ץ הורה לבחון באופן מיידי את מעמדם ולשחררם תוך 90 יום. זאת על סמך חשדות בלבד.

 

על פי נזרי, מעתה כליאת מבקשי המקלט תיעשה באמצעות "חוק הכניסה לישראל", עד להכנתו של נוהל חדש. לדבריו, לפי "סעיף 13 לחוק הכניסה לישראל לא ישוחרר שוהה שלא כדין ממשמורת מי שיש בשחרורו כדי לסכן את ביטחון המדינה, את שלום הציבור או את בריאות הציבור". נזרי הסביר גם כי "סמכויות אלו מכוח חוק הכניסה לישראל קיימות ללא קשר לנוהל הפלילי, שכאמור הוקפא, והן נותרו בעינן גם לאחר פסק דינו של בית המשפט העליון, שפסל רק את ההוראות לפי החוק למניעת הסתננות".

  

נזרי מנמק עוד כי "גם פסק הדין (פסילת החוק למניעת הסתננות ע"י בג"ץ) קובע כי כאשר המטרה העיקרית אינה הרתעת אחרים, אלא קשורה באופן ישיר למסתנן עצמו, יכול הדבר להצדיק את הפגיעה הקשה בחירותו של המסתנן".

 

במכתב מודה נזרי כי במהלך יישומו של הנוהל בעבר, "עלו וצפו קשיים בלתי מבוטלים באשר ליישומו, בייחוד במקרים בהם הועברו מסתננים למשמורת לאחר שביצעו עבירות פליליות קלות באופן יחסי".

 

עם זאת, סייג המשנה ליועמ"ש והסביר כי עד להכנתו של נוהל חדש, "המשטרה ושב"ס יעבירו לידי רשות האוכלוסין מידע אודות מסתננים. זאת רק במקרים בעלי מאפיינים חמורים, בהם הסכנה הנשקפת מהחשוד לשלום הציבור ברורה ומבוססת על ראיות מנהליות ברורות ומשכנעות". 

 

"היועמ"ש בוגד בתפקידו"

בארגוני זכויות אדם תקפו בחריפות את וינשטיין בעקבות המכתב: "הוא וצוות משרד המשפטים מבזים את פסיקת בג"ץ, נכנעים לפוליטיקאים ובוגדים בשליחות שהוטלה עליהם להגן על שלטון החוק ועל זכויות האדם", אמר עו"ד עודד פלר, ראש תחום הגירה ומעמד באגודה לזכויות האזרח.

 

"שר הפנים, בגיבויו של היועץ המשפטי לממשלה וצוותו, פוגעים באופן עמוק וקשה בערכי היסוד של כולנו", אמר עו"ד אסף וייצן ממוקד הסיוע לעובדים זרים, שהגיש את העתירה נגד התיקון לחוק למניעת הסתננות, בהתייחס להנחיות החדשות.

 

לדברי וייצן, "שפה משפטית מעומלנת מתרצת את המשך מעצרם הממושך של נשים, גברים וילדים וממשיכה להיבנות מערכת פלילית נפרדת, בה אפריקנים מושלכים לכלא גם כאשר שופטים בישראל מורים על שחרורם. לא ברור לנו אם מי שאמונים על שלטון החוק סבורים שהתנהלותם עולה בקנה אחד עם פסק הדין כרוחו וכלשונו, אם לאו. מה שכן ברור הוא, שאם כך ואם כך - הכתם נשאר על הקיר, והוא יישאר עוד זמן רב".

 

במשרד המשפטים דחו את הביקורת והסבירו כי ההנחיות החדשות אינן מקבילות לנוהל הישן, ואינן תקפות לגבי רוןבם המכריע של המסתננים ומבקשי המקלט, שנכלאו מתוקף הנוהל הישן. כך יישארו במשמורת לכל היותר עשרות מהם בלבד.

 

מוקדם יותר היום הגישו ארגוני זכויות אדם בקשה דחופה לפי פקודת ביזיון בית המשפט, לפיה בעוד שבג"ץ קבע כי הליך בחינת מצבם של הכלואים ושחרורם יחל באופן מיידי ויתפרס לכל היותר על פני תקופה של 90 יום, המדינה ממסמסת את המהלך ושחררה עד כה עד כה רק בודדים בלא סיבה מוצדקת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
כלא סהרונים (ארכיון)
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים