שתף קטע נבחר

הדרה בחסות עיריית י-ם: ספרייה רק לגברים

לספרייה התורנית, שממוקמת ליד כולל, אין שעות כניסה לנשים והן מנועות מלהיכנס אליה. מבקרת העירייה כתבה בדו"ח: "זו פגיעה בשוויון בין המינים". תגובת העירייה: הליקויים תוקנו, לא נאפשר אפליה"

הדרת נשים בחסות העירייה: דו"ח מבקרת עיריית ירושלים המתפרסם הבוקר (יום ד') חושף כיצד נמנעת כניסת נשים לספרייה עירונית. עוד בדו"ח: קופות צדקה שמוצבות בניגוד לחוק ברחבי העיר.

 

עוד דיווחים בחדשות ynet:

חשודים בחיסול אין, גנבי הסרט יואשמו

שופט בטקסס: הגבלות על הפלות אינן חוקיות

 

על האפליה הקיצונית נגד נשים נודע למבקרת באמצעות תלונה של אזרחים. מדובר בספרייה תורנית ברחוב ירמיהו 60, נכס עירוני אשר חולק לשניים ובו גם בית כנסת. כניסה אחת משותפת לשני המוסדות, ובמשך היום פועל בית הכנסת ככולל (ישיבה לבוגרים).

 

בדו"ח כתבה מלכה דרור, מבקרת העירייה: "לאור מבנה הספרייה והשימוש שנעשה בבית הכנסת, נשים מנועות מלהיכנס למקום ובפועל אינן נכנסות לספרייה". מאחר שנשים אינן מגיעות לשם, שירותי הנשים הוסבו למטבחון המשרת את הכולל הסמוך.  

ירמיהו 60, ירושלים. כניסה משותפת לכולל ולספרייה (צילום: Google Maps) (צילום: Google Maps)
ירמיהו 60, ירושלים. כניסה משותפת לכולל ולספרייה(צילום: Google Maps)
 

הדו"ח מגלה כי אף על פי שבכל הספריות התורניות יש שעות קבלת קהל נפרדות לנשים ולגברים נמצא כי לספרייה התורנית הזו אין שעות כניסה לנשים. אין בה גם ספרי קריאה לנשים ולנערות. במסקנות הדו"ח נכתב: "הפעלת ספרייה עירונית לגברים בלבד מהווה פגיעה בשוויון בין המינים ועלולה לפגוע בתדמית העירייה. בהתאם לחוות דעת משפטית, פתיחת ספרייה ציבורית רק לגברים מהווה אפליה אסורה לפי הדין".

  

המבקרת ציינה כי ההחלטה לחלק את הנכס לספרייה ובית כנסת בהתחשב במבנה הפיזי, הייתה שגויה. "הביקורת סבורה כי ניתן היה להבין מאופי הפעילות המיועדת למגזר הדתי שלא ניתן לשכן ספרייה המיועדת לכלל האוכלוסייה ובכלל זה לנערות ונשים, בכפיפה אחת עם בית כנסת". לדבריה, "החלטה זו הביאה בפועל למצב שבו שירות עירוני פועל בניגוד לחוק".

  

מחדל קופות הצדקה

חלק נוסף בדו"ח נוגע לפעילות הפיקוח העירוני והחרמת קופות צדקה. בתחילת 2011 הוסכם כי תאושר הצבתן של 224 קופות צדקה בנקודות מסוימות בשכונות בעלות צביון חרדי בבירה. הקופות שייכות לשש עמותות שהסכימו להסדר וסיפקו לעירייה את כל המסמכים הדרושים. במקביל נקבע גם נוהל המסדיר החרמת קופות צדקה בידי פקחי העירייה אם אלה הוצבו ללא היתר, ואז הן יועברו למחסן הפיקוח העירוני, שם יערכו רישום וצילום שלהן. לאחר חצי שנה מיום ההחרמה, אחראי מטעם העירייה יתאם את פתיחתן עם נציגים נוספים.

 

בסיור שערכו אנשי המבקרת במגרש ההחרמות, נמצאו 140 קופות צדקה שלא על כולן היה מספר סידורי. חלקן אף שכבו במחסן כשבע שנים. נוסף על הקופות הקטנות נמצאו קופות צדקה גדולות מונחות בשטח פתוח, שהגישה אליו חסומה בגדר בלבד. "עובד הביקורת בדק ומצא שחלק מהקופות מכילות מטבעות כסף וניתן לגנוב אותן ללא קושי. חלק אחר מהקופות ריקות ומונחות בשטח זה כשנתיים. עולה חשש כי הן רוקנו ללא אישור".  

 

בסיור בשכונות מאה שערים, הבוכרים ומקור ברוך נמצאו 52 קופות צדקה קטנות, שהוצבו בניגוד לכללים ועל חלקן אין שום פרט מזהה. במסקנותיה כתבה המבקרת: "החרמת קופות הצדקה נערכה בניגוד לעיקרון הפרדת הסמכויות, שקובע כי כל הליך כספי יבוצע תוך הפרדת תפקידים בין הגורם המתעד את הפעולה לגורם המבצע, על מנת למנוע סיכון של מעילה".

 

בתגובה לדו"ח מסר ראש העירייה ניר ברקת: "העירייה לא נתנה ולא תיתן יד לפגיעה בשוויון בין המינים. נמשיך להילחם באפליה אם זו קיימת". 

 

כמו כן אמרו בעירייה כי "גורמי העירייה הנחו לאפשר שעות כניסה מוגדרות לנשים והעירייה תוודא כי ההנחיה מבוצעת. חשוב לציין כי העירייה בוחנת העברת הספרייה למיקום חדש וגדול יותר על מנת לשפר את שירותי הספרייה לציבור".

 

באשר לקופות הצדקה ציינו כי "המלצות דו"ח הביקורת יושמו במלואן. נכתבו נהלים מסודרים והוכנסה לשימוש מערכת ממוחשבת חדשה לניהול וטיפול בהחרמות מבצעת העירייה".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נשים? לא בספרייה התורנית
צילום: shutterstock
מומלצים