שתף קטע נבחר

מעורבות

דמוקרטיה זו לא מילה גסה: אם תרצו השינוי יתרחש

הבחירות המקומיות הוציאו לא רק את ההבטחות אל אור הזרקורים אלא גם את הספקנות ואת אי האמון בהליכים דמוקרטיים - ורד לוי, פעילה חברתית, רוצה שתדעו שאפשר להנהיג סדר חברתי חדש שמשתף את כולם, עובדה, בשדרות זה כבר עובד

לפני שלוש שנים עמדתי בצומת מרכזי בחיי -  בבחירה שעשיתי מצאתי את עצמי עוברת דרומה, להתחיל את לימודָיי לְתואר בעבודה-סוציאלית במכללת ספיר. באותה העת, לא ידעתי עד כמה משמעותי יהיה המעבר עבורי. כנראה שזה מסוג ההחלטות המתקבלות מסיבה מסוימת וכך בדיוק צריכות לבוא אל הפועל, אך את משמעותן ניתן לראות ולאמוד רק מפרספקטיבה של זמן.

 

מתוך רצון להוסיף משמעות וערך לתואר, בשנה השניה ללימודיי התחלתי את פעילותי בפרויקט 'דירה להשכיר' - פרויקט זה כולל מגורים בשכונה בשדרות ועשייה משותפת, יחד עם התושבים.

 

מכאן, החיבור והקשר החזק שלי לשדרות היה מיידי. התחלתי להתאהב בה כשהלכתי לאיבוד בין הרחובות, בנסיונותיי הנואשים למצוא את דרכי לדירתי החדשה, גיליתי בה קסם, אנשים חביבים ומעניינים, פעילות חברתית פוריה, אנשים ונשים ששוקדים ולא נחים על-מנת לשנות את פניה של החברה. מצאתי בית.

 

בעקבות שיתוף פעולה שנוצר היכרתי את מרכז "נתיבים", מרכז הצעירים של שדרות, מרחב מופלא שמציע הכוונה במגוון תחומים לצעירי/ות העיר. וכך, חיבור ועוד חיבור חברנו ל"חממה למנהיגות רב-תרבותית" של צעירי/ות שדרות.

 

"החממה" היא קבוצה עצמאית ולא ממסדית המורכבת מכל מגוון הצעירים בשדרות שקמה לפני כשנתיים וחצי במטרה לייצר שותפות של כל התושבים הצעירים בעיר, בכדי להנהיג סדר יום חברתי חדש בשדרות, להוות גורם משפיע וגוף אזרחי גדול היוצר מציאות דרך עבודה משותפת על מייזמים לשיפור איכות החיים

ברמה העירונית.

 

חתומים למען עתיד טוב יותר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חתומים למען עתיד טוב יותר(צילום: shutterstock)

 

בשדרות, כמו ערים אחרות בפריפריה קיימת עליה במספר הצעירים הבוגרים שעוזבים על-מנת למצוא פרנסה ולהקים משפחה בשל הזדמנויות כלכליות וחברתיות משתלמות מחוץ לעירם. זוהי תופעה שלא משאירה אופק של תקוה לאלו שרוצים לראות את עתידם בעיר

 

ב"חממה למנהיגות" צמח רעיון כתיבת "האמנה החברתית" של שדרות, מסמך מחויבות והתחייבות הדדית בין הרשות לתושבים, בו מובאים עקרונות ורעיונות לשינוי, במגוון תחומים שאנו , הצעירים, זיהנו כצרכים הדורשים שינוי ועשייה, כגון: תעסוקה, חינוך, איכות חיים, תרבות, דיור, שילוב בעלי מוגבלויות ועוד. לאורך התהליך קיימנו ערבי "שולחנות עגולים" אליהם היזמנו את כלל התושבים שלקחו חלק פעיל בניסוח משותף של האמנה החברתית.

 

לשמחתנו, ההיענות הייתה גדולה יחד תלינו שלטים, קיימנו אינספור מפגשים אישיים ויצאנו לשטח לדבר על האמנה. מפעם לפעם הצטרפו עוד ועוד אנשים ונשים למעגלים, כך מצאנו עצמנו כותבים יחד עם כ-400 תושבים, מה שכמובן העצים את סף ההתרגשות. התחושה היתה שאנו פועלים נכון וחשוב מכך, שאנו מביאים לידי ביטוי צורך אמיתי מהשטח.

 

השיא היה בפאנל מעמדים/ות לרשות העירייה שהתקיים בחודש שעבר, בו השתתפו מאות תושבים וכל ארבעת המתמודדים/ות לרשות העיר. המועמדים ישבו על הבמה ובפניהם הוצגו סדרת שאלות, לגבי יכולתם ליישם את עקרונות האמנה. האולם היה מלא עד אפס מקום, ההתרגשות הייתה גדולה. זו הייתה חגיגה דמוקרטית אמיתית, רועשת ומרגשת. החוויה האישית שנחקקה בזכרוני מהערב התרחשה כאשר לאחר וויכוחים עזים ומלאי יצרים בין תומכי המחנות השונים בפאנל, בסופו, יצאו כולם התחבקו וצחקו בחום.

 

לראשונה יש לי הרגשה ששינוי אפשרי לא רק בבחירות אלא בבחירה שלנו להשפיע כקהילה אזרחית מעורבת. אולי הפעם אפשר יהיה להזכיר את שדרות כמקום שמתוכו תצא בשורה לאזרחות פעילה, דמוקרטית ואמיתית שמתחייבת לעשיה רציפהושקופה בין תושבי העיר לרשות. אנחנו נהיה כאן גם לאחר הבחירות המקומיות, נפעל ונוודא שאכן יהיה כך, המסע שלנו עוד לא תם.  

 

  • ורד לוי, סטודנטית לעבודה-סוציאלית במכללת ספיר, חברה ב'חממה' ופעילה חברתית - חברת האמנה למנהיגות רב תרבותית, מובילה הקמת גינות קהילתיות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים