שתף קטע נבחר

קחו מעיל: המקום הקר ביותר ביקום

ערפילית הבומרנג היא המקום הקר ביותר הידוע היום לאדם. כאן בכדור הארץ, המקום הקר ביותר לוהט ביחס לטמפרטורות של הגופים המרוחקים במערכת השמש

הטמפרטורה הנמוכה ביותר האפשרית קרויה – ה-0 המוחלט ובסולם צלזיוס בו אנו רגילים למדוד את הטמפרטורות היא שווה ל-273 מעלות מתחת לאפס. בטמפרטורה זו החלקיקים אינם נעים. הטמפרטורה של היקום כיום, מיליארדי שנים לאחר המפץ הגדול, היא כ-3 מעלות מעל האפס המוחלט.

 

 (צילום:  NRAO/AUI/NSF/NASA/STScI/JPL-Caltech ) (צילום:  NRAO/AUI/NSF/NASA/STScI/JPL-Caltech )
(צילום: NRAO/AUI/NSF/NASA/STScI/JPL-Caltech )

 

הבומרנג: מעלה אחת מעל האפס

בימים האחרונים הודיעה קבוצת חוקרים כי מצאה את המקום הקר ביותר ביקום. מקום זה נמצא בערפילית הפלנטרית היפה – ערפילית הבומרנג, המצויה במרחק 5000 שנות אור מאיתנו בקבוצת קנטאורוס. באמצעות הטלסקופ באורכי גל של מילימטר (ALMA) נמדדה הטמפרטורה של חומר המצוי בערפילית והיא רק כמעלה מעל האפס המוחלט, כלומר שתי מעלות קר יותר מהטמפרטורה ביקום.

 

ערפילית הבומרנג מוכרת למדענים זה מכבר והיא נוצרה כאשר כוכב קל, דומה לשמש שלנו, סיים את חייו בהשילו את השכבות החיצוניות שלו לחלל. תהליך זה, הקרוי ערפילית פלנטרית, ידוע גם כן זה מכבר, אולם מעולם לא נצפה חומר כה קר גם כאשר הערפילית הזו נצפתה קודם לכן באורכי גל ארוכים. המדענים מנסים גם להבין את התהליך שגורם לחומר להתקרר מאוד.

 

החומר הקר מכיל מולקולות של פחמן חד חמצני (CO). מולקולות אלה מצויות במעטפת המקיפה את הערפילית. גרגירי אבק מסתירים את הגז מהכוכב הננס שנותר במרכז הערפילית ואילו הגז המתפשט במהירות מאבד אנרגיה אל החלל המקיף אותו. כעת, נותר ללמוד לעומק את התהליכים המתרחשים בערפילית הבומרנג כדי להבין טוב יותר את המנגנון היוצר ערפילית פלנטרית, היא הגורל הממתין גם לשמש שלנו בעוד מיליארדי שנים. 

 

מידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים ולוח שנה אסטרונומי לשנת 2013 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל .

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet . 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  NRAO/AUI/NSF/NASA/STScI/JPL-Caltech
קר פה
צילום: NRAO/AUI/NSF/NASA/STScI/JPL-Caltech
צילום: ארז ארליכמן
יגאל פת-אל - קוסמוס טלסקופים
 האגדוה הישראלית לאסטרונומיה
קוסמוס
מומלצים