שתף קטע נבחר

לנהל את המחלה: לחיות עם הסוכרת

הבעיה הכי גדולה של חולי סוכרת היא איך לשמור על איכות חיים, שמשמעותה חיים פעילים ומלאים לצד המחלה. מי צריך לקחת את האחריות על ניהול המחלה ומה הכי חשוב לחולים? ד"ר יעל עולמי מסבירה

ערוץ הבריאות של ynet מתגייס למאבק במגפה של המאה - 21, מחלת הסוכרת. היא מהווה את גורם המוות השלישי בעולם המערבי. רק בישראל חיים כחצי מיליון חולי סוכרת, וההערכה היא כי קיימים כ-200 אלף חולים שכלל לא מאובחנים. בעולם, נאמד מספרם של חולי הסוכרת בכ-370 מיליון.

 

לכתבות נוספות על חיים עם סוכרת  

  

הפעילות נערכת באדיבות חברות התרופות סאנופי ונוברטיס.

במהלך השבוע ניתן לשאול את הרופאים המומחים שאלות באתר הפייסבוק שלנו - התשובות יינתנו במהלך הפורום החי, ביום חמישי ה-7.11.13

 

 

איך מטפלים באופן שוטף במחלת הסוכרת? במסגרת ההתמודדות היומיומית הסוכרתיים מודדים את רמות הסוכר בדם, נוטלים תרופות, שומרים על תזונה מותאמת ועוסקים בפעילות גופנית. אחת לתקופה נדרשים הסוכרתיים לבצע בדיקות מעקב שונות, כמו - המוגלובין C1A, רגל סוכרתית ובדיקות עיניים.

  

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

סוכרת היא מחלה כרונית, הטיפול והמעקב קבועים ומתמשכים, במטרה לאזן את הסוכרת, לשפר את איכות החיים של המטופלים ולהאט את קצב התדרדרות המחלה ואת סיבוכיה.

  

 

סוכרת לא מאוזנת מתבטאת בערכי סוכר גבוהים. לחולי סוכרת לא מאוזנים סיכון גבוה יותר להופעת סיבוכי המחלה מאשר בחולים המאוזנים, והם עלולים להוביל לירידה משמעותית באיכות החיים ואף למוות.

 

לכתבות נוספות על חיים עם סוכרת  

 

עוד על סוכרת:

 

"ניהול המחלה" – התמדה ושיתוף פעולה

המפתחות העיקריים לניהול המחלה ואיזון הסוכרת הם התמדה ושיתוף פעולה. כולנו יודעים שיום אחרי יום להקפיד על תזונה ועל פעילות גופנית, גם לאדם בריא, זה לא קל. טבעי שיהיו משברים, אבל ההסתכלות בניהול המחלה צריכה להיות לטווח ארוך, המטופל צריך לקחת אחריות על המחלה שלו.

 

פעמים רבות לא קל להמשיך בטיפול הקפדני, נתונים מלמדים שחולים כרוניים תכופות לא מתמידים בטיפול הרפואי, מפסיקים ליטול תרופות על דעת עצמם ובכך פוגעים בסיכויי ההצלחה של הטיפול. חשוב להבין שניהול המחלה הוא ריצה למרחקים ארוכים. לצד ההתמדה לא פחות חשוב, שרופא ומטופל יהיו שותפים לתהליכים ולהתמודדויות.

 

מומלץ לכל סוכרתי ללמוד ולדעת את משמעות הסוכרת. כיום יש הרבה מידע זמין בנושא, באמצעות תכנים המתפרסמים באינטרנט ניתן ללמוד באופן עצמאי מהי סוכרת, מה קורה בגוף כשתפקוד הלבלב נפגם ועוד. הבנת המחלה ודרך פעולתה מקנה כלים להבנת משמעות וחשיבות הטיפול.

 

ההבנה מאפשרת גם להגיע מוכן לרופא, ולשאול את השאלות הנכונות. צריך לשאול בצורה אקטיבית, לא לקבל את הדברים כמובן מאליו. יש לברר על הטיפולים המשלימים שהקופה מספקת – קבוצות תמיכה, מפגשים עם דיאטנית, סדנאות כושר גופני, לשאול על הטיפול התרופתי ולעדכן על תופעות לוואי לטיפול אם קיימות, שכן יתכן והרופא יוכל לבחון פתרון חלופי.

 

חיים טובים עם סוכרת – זה אפשרי

כל מי שמתמודד עם סוכרת צריך לקחת אחריות, ללמוד על המחלה, להקשיב לגוף, להיות אקטיבי בטיפול ולהתמיד. למשל, הפגיעה בעצבים ובכלי הדם יכולה לבוא לידי ביטוי בירידה בתחושה בכפות הרגליים ובהפרעה באספקת הדם לרגליים. מצבים אלה עשויים לגרום לכאבים ברגליים ולפצעים שאינם מחלימים ואף עלולים להזדהם וללא טיפול ראוי אף להביא לקטיעת הרגל.

 

ניתן וחשוב למנוע הופעת פצעים בכפות הרגליים על ידי נעילת נעליים מתאימות. על כל חולה סוכרת לבדוק את כפות רגליו מדי יום, ולפנות לעזרה אם מתגלות בעיות מבניות, פצעים או זיהום.

 

לקיחת האחריות כוללת גם את ההתמודדות הנפשית עם המחלה. אנו יודעים היום ללא ספק כי יש קשר בין הגוף לנפש, ולא פחות חשוב לטפל בנפש לצד הטיפול הגופני. הדיכאון ומצבי דחק (סטרס) משפיעים על איזון הסוכרת. קיימים פתרונות גם למצבים אלה, ויש להיעזר בהם כאשר עולה הצורך.

 

עם הפתרונות הקיימים כיום ועם התמדה בטיפול ניתן לשמור על איכות חיים לצד המחלה, על אקטיביות וחיוניות.

 


פורסם לראשונה 03/11/2013 09:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ניהול המחלה הימיומי - לקחת אחריות על המחלה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים