שתף קטע נבחר

קרוב לצלחת: השף של נשיאי צרפת מדבר

לאחר 40 שנה בתפקיד לצד שישה נשיאים בצרפת פרש השף ברנרד ווזיו, וגילה כמה פרטים על ההתנהלות במטבח המלכותי ועל הנשיאים שבישל להם. איזה שינויים הכניס סרקוזי בתפריט ולמה הולנד השמין מאז נבחר?

השף הראשי בארמון האליזה בפריז, ברנרד ווזיו, בן 60 פרש מעבודתו לאחר 40 שנים בתפקיד. כך דיווחה אתמול (חמישי) רשת BBC. הוא ניצל את ההזדמנות לחשוף כמה סודות על טעמם של נשיאי צרפת האחרונים, שעמם זכה לעבוד.

 

עוד חדשות בעולם:

 

ווזיו עבד במטבח המלכותי המשתרע על שטח השווה לזה של שני מגרשי טניס ומצויד בסירי נחושת ששימשו את המלך לואי פיליפ במאה ה-19. הוא החל את דרכו כעוזר לשף בתקופתו של הנשיא ג'ורג' פומפידו ב-1974. לאחר מכן עבד שלוש שנים כסו-שף בשגרירות בריטניה בפריז. הוא היה השף בתקופות כהונתם של הנשיאים ולרי ג'יסקר דאסטן, פרנסואה מיטרן, ז'ק שיראק, ניקולא סרקוזי ופרנסואה הולנד.

 

אתמול (חמישי) הוא בישל בפעם האחרונה ארוחה להולנד, הידוע בחיבתו למתוקים, וקינח בעוגת פטל. "קל לעבוד עם הולנד", סיפר, "אין הרבה דברים שהוא לא אוהב. הוא אוהב לאכול". הולנד היה ההיפך הגמור מסרקוזי, לא רק בפוליטיקה. הוא חובב אוכל מושבע, ואכן ניכר שהוא עלה במשקל מאז נבחר במאי 2012.

 

השף הפורש מימין ומחליפו משמאל               (צילום: AP) (צילום: AP)
השף הפורש מימין ומחליפו משמאל (צילום: AP)

סרקוזי. דיאטטי           (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סרקוזי. דיאטטי (צילום: AFP)

הולנד. חובב מתוקים              (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הולנד. חובב מתוקים (צילום: EPA)

עוד סיפר כי התכונה החשובה ביותר לעבודה זו, חוץ מכישורי בישול, היא היכולת להסתגל לטעמו של כל נשיא. מיטראן אהב מאכלי ים. שיראק אהב חלזונות וכרוב כבוש. סרקוזי העז לבקש תפריט בריא יותר שכולל דגים וירקות. הוא גם נמנע משתיית יין ומאכילת גבינה, עניין שיצר מחלוקת בשל פגיעה במורשת הגאלית. הוא התיר שילוב גבינה בתפריט רק במהלך ביקוריה של חובבת הגבינה אנגלה מרקל, קנצלרית גרמניה. הולנד הוא שהחזיר את הגבינה לתפריט.

 

ווזיו תיאר את הנשיאים ככלל כחובבי מזון, ובפרט ז'ק שיראק אנין הטעם. הוא אהב לאכול ראש עגל לצד כרוב כבוש ובירה, אך הפרט הזה היה ידוע לרבים, והנשיא אכל את הארוחה הזו בקומות רבים שבהם התארח, ועל כן השף עצמו הכין לו אותה פעמיים או שלוש בלבד. כך למד לסרב לחשוף את כל הסודות מהמטבח, כדי שלא יגישו לנשיא את אותה ארוחה בכל מקום.

 

השף אמר שהמטבח הושפע גם מטרנדים במדינה. כך למשל נוצרה מגמה להכין מאכלים רזים יותר. זאת במיוחד בתקופתו של סרקוזי, שאהב מאוד שוקולד וגם דגים מאודים. הוא פירט: "במנות שלנו כבר יש פחות רטבים. הרטבים דלי שומן. מכינים יותר מנות באדים. אנו פועלים לפי המקובל במסעדות".

 

פרט לטעמם השונה של הנשיאים שהתחלפו לאורך השנים, נתן גם המשבר הכלכלי את אותותיו. ווזיו סיפר: "הרגלי הקנייה שלנו השתנו. יש מוצרי מזון יוקרתיים שאנו כבר לא רוכשים, כמו כמהין, לובסטר וסרטנים".

 

הלחץ אמנם גדול כשמדובר בבישול עבור נשיאים, אך הוא גדול לא פחות בעת בישול למנהיגים ממדינות אחרות: "במסעדה אם טועים, הלקוח אינו חוזר. כאן אני הוא זה שיצטרך לעזוב". על כן, היה אסור לו לאכזב גם ראשי מדינות אחרות שאכלו ממטעמיו במהלך השנים, כמו המלכה אליזבת השנייה, שאוהבת מאוד פואה גרה.

 

בפרידה ממנו אמר הנשיא הולנד שהוא לא היה רק שף אלא חבר מן המניין בצוות המנהל את הארמון. יחליף אותו בתפקיד גיום גומז, שעובד בארמון מאז 1997.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
סרקוזי. אוכל בריא
צילום: AFP
מומלצים