שתף קטע נבחר

חמינאי עדיין חי: "ישראל היא משטר מנוול"

יותר משלושה שבועות לא הופיע מנהיג איראן בפומבי, מה שיצר חרושת שמועות על מצבו. הבוקר דווח באיראן כי נפגש עם סטודנטים, ודווקא כשברקע הדיאלוג עם וושינגטון תקף את ארה"ב: "אני לא אופטימי לגבי השיחות. ארה"ב יצרה חוסר אמון, כל מדינה שבטחה בה נפגעה - אפילו ידידותיה"

סוכנות הידיעות האיראנית הרשמית למחצה "פארס" דיווחה הבוקר (יום א') כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, נפגש היום עם סטודנטים ושוחח איתם בין השאר על המשא ומתן עם המערב ועל תוכנית הגרעין. אם יש ממש בדברים, הרי שזו ההופעה הראשונה של חמינאי בציבור זה יותר משלושה שבועות. היעדרותו התמוהה עוררה חשד כי חלה הידרדרות במצבו הבריאותי. טרם פורסמו תמונות מהפגישה שיוכיחו כי אכן התקיימה. בנאומו היום אמר חמינאי כי ישראל היא "משטר לא חוקי, לא לגיטימי ומנוול".

 

עוד חדשות מהעולם :

 

לפי הדיווח ב"פארס", בפגישה עם הסטודנטים אמר חמינאי כי אם ייערך סקר דעת קהל עולמי צודק וטהור, לאף מדינה לא ייזקפו נקודות שליליות רבות כל-כך כמו לארה"ב. חמינאי אמר כי "הדרך הבריונית של ארה"ב יצרה תחושה של חוסר אמון ומורת רוח כלפי הממשל האמריקני בקרב עמי העולם". חמינאי הוסיף כי "כל מדינה שבטחה בארה"ב נפגעה, אפילו אם היא הייתה ידידה שלה".

 

מעבר להופעה הפומבית של חמינאי, המוכיחה כנראה שכך או כך הוא מתפקד בצורה מספקת, יש משמעות גדולה גם לדבריו הקשים נגד ארה"ב. דבריו של חמינאי באים דווקא על רקע הדיאלוג המתחדש בין טהרן לוושינגטון, דיאלוג שיצר תקוות במערב ובציבור האיראני שאולי פני הרפובליקה האיסלאמית לדרך חדשה, דרך של פיוס אמיתי עם המערב. חמינאי עצמו אמר לפני כחודשיים כי זהו זמן לדיאלוג עם ארה"ב.

 

חמינאי ולצדו הנשיא החדש רוחאני והנשיא היוצא אחמדינג'אד (צילום: MCT) (צילום: MCT)
חמינאי ולצדו הנשיא החדש רוחאני והנשיא היוצא אחמדינג'אד(צילום: MCT)

 

לפי ערוץ הטלוויזיה הלבנוני "אל-מיאדין", המזוהה עם חיזבאללה, חמינאי אמר היום לסטודנטים: "אמרתי בעבר כי אין מניעה משיחות, אך אני לא אופטימי. בכל מקרה, השיחות לא מזיקות לנו, זה ניסיון שמחזק את האפשרויות שלנו בפן המחשבתי, כפי שקרה בעבר כשהוקפאה העשרת האורניום". חמינאי הדגיש במפגש כי השיחות עם המעצמות עוסקות אך ורק בנושא הגרעין, והבהיר: "אם השיחות יניבו תוצאות - מה טוב, ואם לא - אז עלינו לסמוך רק על עצמנו".

 

לצד צינון הציפיות קרא חמינאי לקיצונים באיראן שלא לפגוע במשא ומתן ולא להאשים את הנשיא הנבחר חסן רוחאני בשיתוף פעולה עם ארה"ב. דבריו אלה של חמינאי צפויים לחזק את מעמדו של רוחאני. "לאף אחד אסור להתייחס לאנשי צוות המשא ומתן כאל משתפי פעולה", אמר חמינאי, "יש להם משימה קשה ואסור לאיש להחליש נציג ממשל העושה את עבודתו". בהיפוך יוצרות, אמר חמינאי את מה שישראל נוהגת לומר על רוחאני: "אסור לנו לבטוח באויב שמחייך. מצד אחד האמריקנים מחייכים ומביעים רצון לנהל משא ומתן, ומהצד השני הם אומרים מיד שכל האופציות על השולחן".

 

מנגד, ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס היום בפתח ישיבת הממשלה לנושא האיראני ואמר: "יש שינויים בקרב הציבור האיראני. עם זאת, מחר ביום 'מוות לאמריקה' שמצוין שם כבר 34 שנים נשמע קריאות דומות נגדנו. זה רק מבהיר שצריך להמשיך את הלחץ על המשטר האיראני".

 

אייתוללה עלי חמינאי לא נראה בציבור זה יותר משלושה שבועות וברפובליקה האיסלאמית היו בימים האחרונים מי שהביעו חשש לגבי מצב בריאותו. העיתון "טיימס" הלונדוני דיווח ביום ה' מפי מקורות איראניים כי חמינאי בן ה-74 התמוטט לאחרונה במהלך פגישה אישית וכי מאז הוא מחלים או מקבל טיפול. הופעתו האחרונה בפומבי הייתה ב-5 באוקטובר בטהרן.

 

נאמניו של חמינאי החלו לחשוש לגורלו כשלא מסר לפני שבועיים את ברכתו לרגל החג', העלייה לרגל למכה. ואם בזה לא די, בשבוע שעבר הוא לא נשא את נאומו השנתי לציון חג עיד אל-גדיר, היום הכי חשוב בלוח השנה של השיעים שבו, לפי אמונתם, הכריז הנביא מוחמד כי את

מקומו יירש עלי, האימאם השיעי הראשון.

 

מותו של חמינאי או היעדרות ממושכת שלו מהחיים הציבוריים באיראן עשויים היו להצית מאבק ירושה בתקופה שבה שיחות הגרעין בין איראן לבין המערב מגיעות לשלב מכריע.

 

"נראה שהמחלה חמורה ממה שחשבנו. אנשים מפחדים שזה עשוי להיות הסוף", כתב בשבוע שעבר בפייסבוק אחד מתומכיו של חמינאי, חוסיין רוסטאמי, אחד מנאמניו של המנהיג הרוחני העליון שמנהל את אתר האינטרנט השמרני Amariyoun. "לא מגיעות חדשות טובות מכיוונו של האדון שלנו. התפללו למענו". בעקבות הסטטוס שפרסם ברשת החברתית הוזהר רוסטאמי על ידי השלטונות שלא לדון בנושא בפומבי.

 

בהכנת הידיעה השתתף נועם (דבול) דביר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חמינאי. לא אופטימי לגבי השיחות
צילום: AFP
מומלצים