שתף קטע נבחר

מה שקע ותקע לא מספרים לכם?

חברת החשמל, בסיוע שקע, תקע ושטקר, מנסה למכור לנו תדמית ירוקה. אלא שבחברה שכחו לספר שהם התעקשו על עוד תחנת כוח פחמית, סירבו להתקין מסננים ושבעצם יש להם עוד הרבה מה לעשות בתחום איכות הסביבה. אתה הבנת את זה, שטקר?

חברת החשמל כבשה לאחרונה את המסך בכל בית בישראל ואפילו את התקשורת העולמית עם פרסומות חדשות וחדשניות בכיכובם של שקע ותקע והצאצא שטקר. צמד הבובות החביב, שמלווה את הפרסומות של החברה בשנים האחרונות, החזיר את מותג העבר של החברה, שטקר, שמי שלא זוכר היה פעם כלב ועכשיו הוא ילד וכידוע שני אלה תמיד גונבים את ההצגה. יחד, הם הפכו לשיחת היום.

 

עוד כתבות בערוץ כלכלה ירוקה וקיימות

מדריך: כך תוודאו שהדירה שלכם באמת ירוקה

ישראלים עושים מיליונים מטכנולוגיות מים

בדקו בעצמכם: האם אתם חיים בעיר ירוקה?

בית ישראלי זורק בחודש מזון בשווי 350 שקל

 

אבל אם מישהו שכח, חוץ מעניינים חשובים של מגדר, זכויות אזרח ושוויון, הפרסומות החדשות של חברת החשמל מבקשות "למכור" לנו איכות סביבה. כן, חברת החשמל לא רוצה למכור לנו חשמל, כי את זה אנחנו נקנה כנראה גם ללא פרסומות, אלא תדמית חדשה וירוקה. ועכשיו כשהגז הטבעי ממש כאן, למה לא להצטרף לחגיגה ולצבוע את הכל בירוק?

 

כפי שחברת החשמל מפרסמת, ייצור חשמל מגז טבעי אכן מוביל להפחתה בזיהום האוויר, המים והקרקע. שריפה של גז טבעי במקום פחם, לדוגמה, מובילה להפחתה של כ-90% בפליטת תחמוצות חנקן ואף יותר מכך במקרה של תחמוצות גופרית, ולהפחתה של עשרות אחוזים בכמות הכוללת של מזהמים אלה באוויר.

 

צעד זה מוביל גם להפחתה בכ-50% של פליטות גזי החממה מייצור חשמל, שאחראי באופן ישיר לכשליש מפליטות גזי החממה של מדינת ישראל. לבסוף, בשל אופיו, ההולכה של הגז נעשית בצינורות ולא באוניות בים או במיכליות ביבשה, ולכן פוטנציאל הזיהום של הקרקע והים נמוך יותר. אולם בהקשר זה נותרו לא מעט שאלות בנוגע להשפעה הסביבתית של משק הגז הטבעי, החל בתהליך ההפקה, דרך ההובלה ועד לאגירה.

 

אבל מה שחברת החשמל שכחה לספר לנו הוא שעד הרגע האחרון היא נלחמה על הקמת תחנה כוח פחמית נוספת באשקלון ולא על תחנה מונעת גז טבעי. היא גם שכחה לציין שבמשך כשני עשורים היא לא התקינה מסננים להפחתת הזיהום מארובות תחנות הכוח הפחמיות בחדרה ובאשקלון, כפי שנדרשה.

 

עם כל המעלות של ייצור חשמל מגז טבעי, סביבתיות וכלכליות, חברת החשמל יכולה וצריכה לעשות הרבה יותר למען איכות הסביבה. למשל, החברה לא מקדמת מספיק ברצינות ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות, שמש ורוח, שאינו כרוך כלל בזיהום אוויר ומקורות מים, ורבים מהיזמים יאמרו שהיא אפילו מעכבת יוזמות פרטיות בתחום. דרך אגב, אותה חברת חשמל לישראל דווקא מעורבת בפרויקטים של אנרגיה ירוקה מעבר לים.

 

לצד זאת, כשם שקיימת חשיבות בקידום מקורות אנרגיה נקיים יותר לייצור חשמל, קיימת חשיבות רבה גם בהתייעלות אנרגטית ובשבירת המעגל של עליה בצריכה שגוררת ייצור מוגבר ושוב עלייה בצריכה וחוזר חלילה. אולי זה נשמע מוזר אם חברת החשמל, שמוכרת חשמל, תעודד את צרכניה לחסוך בחשמל, אבל אם נחזור לפרסומות של חברת החשמל במהלך השנים נמצא שהחברה פונה פעם אחר פעם אל הציבור הרחב ומבקשת ממנו לחסוך בחשמל ולהתייעל.

 

מה עם מוני חשמל חכמים?

אולם, הפעילות של החברה בתחום שימור האנרגיה צריכה להיות אקטיבית יותר והיא צריכה לסייע

לצרכנים שלה להתייעל ולהעמיד לרשותם את כל האמצעים לעשות כן. זה מתחיל בהתקנת מוני חשמל חכמים, שיאפשרו לצרכנים לנטר את מערכת החשמל הביתית או זו שבעסק ולנהל אותה באופן נכון וחסכוני.

 

אפשר גם לעודד לקוחות לעבור מתעריף חשמל קבוע לכל קילוואט-שעה לתעריף תעו"ז (תעריף חשמל המחושב לפי עומס המערכת וזמן הצריכה) ולהסית את הצריכות משעות השיא, או לקבוע תעריף חשמל מדורג, כך שמי שצורך צריכה עודפת ישלם יותר. ואפילו אפשר לסבסד החלפת מכשירי חשמל ישנים ובזבזניים ולהתחלק עם הלקוחות ברווח על החיסכון בחשמל.

 

איכות הסביבה היא זכות אזרחית ובסיסית. המעבר לייצור חשמל מגז טבעי מבורך, אבל לחברת החשמל יש אתגרים סביבתיים רבים ונוספים לפני שתוכל להכריז בלב שקט ששטקר יכול לצאת מהבית ללא דאגות. זה כמובן לא מסיר מכל אחת ואחד מאיתנו את האחריות לחסוך בחשמל ולהתייעל. אתה הבנת את זה, שטקר?

 

עדי וולפסון הוא פרופסור במרכז לתהליכים ירוקים, המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוסי וייס
שקע, תקע ושטקר
צילום: יוסי וייס
מומלצים