שתף קטע נבחר

המדריך לשתלים דנטליים: כל השיטות והפתרונות

למרות ששתלים דנטליים נחשבים לפתרון אופטימלי לבעיות שיניים, רבים נרתעים מהם. מהן השיטות השונות להשתלות, איך התהליך מתבצע למי זה מומלץ ומהם המונחים הנפוצים שכדאי לכל אחד לדעת לפני הביקור אצל רופא השיניים?

קושי בלעיסה, הימנעות ממזונות מוצקים, מראה זקן יותר ובעיות אסתטיות וחברתיות הם רק חלק מתסמינים של הסובלים ממחסור בשיניים. שתלים דנטליים הם הפתרון הרפואי והאסתטי המתקדם ביותר להחלפת שיניים ושיפור משמעותי באיכות החיים.

 

  • את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

     

    למרות זאת, תהליך ההשתלה מעורר חששות עד כי אנשים נמנעים מהטיפול, מזניחים את מצב השיניים ובכך מחמירים את מצבם. שכן ביקור אצל רופא שיניים מעורר אצל מרביתנו חרדות, המתגברות עוד יותר כשבטיפול הנדרש משתלבת המילה "שתל".

     

    "שתל דנטאלי הוא בורג קטן עשוי טיטניום, שתפקידו להחליף את שורש השן ולספק יציבות ותמיכה לשן הגלויה החלופית", אומרת רינה בר, סמנכ"ל שיווק בחברת אלפא- ביו טכ, חברה המתמחה בפיתוח ובייצור שתלים דנטלים וחלקי שיקום.

     

    עוד על בריאות השיניים:

      

    מבנה השן

    כדי להבין מה כולל תהליך ההשתלה, חשוב להבין כיצד בנויה שן טבעית. השן הטבעית בנויה משורש הטמון בעצם הלסת (תחת החניכיים) ומכותרת- החלק הגלוי לעין.

     

    השתל מחליף את שורש השן שנעקרה ומוחדר אל העצם, כשעל גביו מורכב כתר המשחזר את השן או השיניים בהתאם לנדרש: כתר לשן בודדה חסרה, גשר המורכב ממספר שיניים או תותבת.

     

    ממה עשוי השתל?

    שתלים דנטאליים עשויים מטיטניום וזהים בצורתם לבורג. ברגע שהם מוחדרים לעצם הלסת, הם מהווים תחליף קבוע לשורשי השיניים ומספקים תמיכה ויציבות לכותרת החלופית.

     

    יתרונות השתל הדנטאלי

    שתלים דנטלים הם הפתרון הנוח והקרוב ביותר לשיניים טבעיות במספר היבטים:

     

    תפקודיות. באמצעותם ניתן להגיעה ליעילות לעיסה הזהה לשיניים טבעיות. ביצוע שתלים מונע את הצורך בתותבות הנשענות על החניכיים ומאפשרות כ- 20% בלבד מיעילות לעיסה רגילה, וגורמות לאי-נוחות, כאבים וספיגת עצם.

     

    שימור שיניים טבעיות. באזורים בהם קיים חוסר של שן אחת או יותר ולצידן שיניים טבעיות, ביצוע שתל דנטאלי ובניית כתר מעליו ימנע את הצורך בהשחזת השיניים וטיפולי שורש בשיניים הסמוכות לצורך הרכבת גשר.

     

    אסתטיקה. שתלים דנטלים נותנים תחושה ומראה כמעט זהה לשיניים טבעיות. השתלים מתאחים עם העצם ועוזרים בשמירה מפני אובדן העצם והחניכיים, אשר שכיחים במקרים של הרכבת גשרים או תותבות נשלפות.

     

    מתי שתל הוא הפתרון הנכון?

    במחסור בשן אחת. שתל עם כתר הוא הפתרון האידיאלי. בניית שן חלופית על גבי השתל תהווה פתרון אסתטי ונוח שימנע את הצורך בהשחזה ו/או טיפולי שורש בשיניים הסמוכות לשן החסרה.

     

    במחסור במספר שיניים. שיקום חסר של מספר שיניים באמצעות מספר שתלים וכתרים קבועים ימנע את הצורך בשיניים תותבות, העלולות לגרום לחוסר נוחות, לאובדן עצם ולפגיעה באיכות החיים.

     

    בהיעדר שיניים. במצב זה קיימות שתי אפשרויות:

     

    שתלים מלווים בכתרים כתחליף קבוע לשיניים חסרות ולתותבות - מספר שתלים (6-10) מלווים בכתרים מעניקים לך שיניים קבועות, יכולת תפקוד ותחושה של שיניים טבעיות. פתרון זה מעניק אסתטיקה, יכולת לעיסה מיטבית, שמירה על העצם, ביטחון ויציבות מרבית.

     

    שתלים לייצוב התותבת - שתלים תורמים ליציבות ולעיגון השיניים התותבות. שיניים תותבות ללא שתלים דנטלים אינן התחליף הטוב ביותר לשיניים טבעיות. השימוש בשיניים תותבות מלווה בספיגת עצם החניכיים, חוסר יציבות, דלקות חניכיים, יכולת לעיסה מופחתת וכן תחושת אי נוחות כללית. החדרת השתלים לצורך עיגון התותבת תורמת לשיפור כל הפרמטרים הללו.

     

    כיצד מתבצעת השתלה דנטאלית?

    הטיפול מורכב משני שלבים: שלב כירורגי, בו מוחדר השתל אל העצם, ושלב שיקומי המשחזר את השן הגלויה באמצעות מבנה וכתר.

     

    שלב כירורגי (עקירה) - מייד לאחר עקירת השן מתחילה להתרחש ספיגה של עצם הלסת. ככל שעובר זמן רב יותר בין עקירת השיניים לבין ההשתלה עלולה להישאר כמות עצם מועטה שתהפוך את תהליך ההשתלה והשיקום למורכב יותר.

     

    לכן, חשוב לבצע את ההשתלה מיד לאחר החלמת האזור או ישירות לאחר העקירה. עד חודשיים מיום העקירה ליום ההשתלה, לצורך החלמת אזור העקירה.

     

    השתלה - הליך כירורגי בו מוחדר השתל הדנטאלי אל העצם. 3-6 חודשים עד לקליטת השתל בעצם.

     

    שלב שיקומי - הרכבת מבנה על גבי השתל שבוע-חודש, כתר חודש-חודשיים. (ישנם מצבים בהם ניתן לבצע מספר שלבים באותו טיפול).

     

    מה לשאול את רופא השיניים?

    השתלה מיידית. החדרת השתל מייד לאחר ביצוע העקירה. כאשר מתקיימים התנאים הנדרשים, ניתן בו זמנית ומיידית לאחר עקירת השן, להתקין שתל דנטאלי. פעולה זו מאפשרת את קיצור תהליך הריפוי (ריפוי עקירה וקליטת השתל באותה התקופה).

     

    יש להיוועץ ברופא המטפל לקביעת תכנית הטיפול.אחוזי ההצלחה של השתלה מיידית זהים לאחוזי ההצלחה בהשתלה רגילה.

     

    העמסה מיידית. שיטה בה ביום ביצוע השתל נבנה שיקום מיידי על-גבי השתלים. מדובר בשיקום זמני אך קבוע (אינו נשלף) המאפשר למתרפא לצאת מהמרפאה עם שיניים חדשות כבר ביום ההשתלה.

     

    השיטה מהווה פתרון מיידי לבעיות אסתטיות באזור הקדמי וחוסכת שימוש בתותבת הגורמת פעמים רבות לעוגמת נפש בקרב במטופל. השיטה אינה ניתנת לביצוע בכל המקרים ויש להוועץ ברופא המטפל לקביעת תכנית הטיפול.

     

    השתלת עצם. חוסר העצם יכול לנבוע מסיבות שונות כמו מחלות חניכיים, ספיגת העצם, חוסר מולד של שיניים, אובדן עצם בעקבות עקירה טראומתית ועוד. השתלת עצם (אוגמנטצית עצם) מיועדת לעבות את עצם הלסת ולאפשר החדרת שתל.

     

    תהליך השתלת העצם הינו הליך שכיח וכיום ישנם מספר פתרונות המאפשרים לרופאים לבצע ביעילות מוכחת עיבוי של רוחב העצם. במקרים מסוימים ניתן לבצע שתלים באותה פרוצדורה בה משתלים עצם ולעיתים יש להמתין תקופת החלמה שאורכה 4-6 חודשים עד לקבלת העיבוי הרצוי ורק אז להחדיר את השתלים.

     

    הרמת סינוס. הסינוסים המקסילארים הנם "חללים" הממוקמים מעל האזור האחורי של הלסת העליונה. קיימים מצבים בהם לצורך החדרת השתל באזור זה נדרשת תוספת עצם לסינוס כהליך מקדים או מקביל להחדרת השתלים. מהות הפרוצדורה הינה הרמת חלקו התחתון של הסינוס ויצירת גובה מספק של עצם להחדרת שתלים.

     

    חשוב לדעת

    מהם אחוזי ההצלחה של השתלות דנטאליות? מאות פרסומים מדעיים ומחקרים בתחום השתלים הדנטלים מצביעים על אחוזי הצלחה גבוהים ביותר, למעלה מ- 95%.

     

    האם תהליך החדרת השתל מלווה בכאב? למרות שכל מטופל מגיב אחרת, מרבית האנשים אנים חשים בתחושת כאב כלל, אלא באי נוחות מינימאלית העלולה להיות מלווה בנפיחות קלה למשך יום-יומיים.

     

    האם ניתן ללעוס באמצעות השתלים כמו עם שיניים טבעיות? בטח! לשתלים דנטלים יעילות לעיסה הזהה לשיניים טבעיות.

     

    מה אורך החיים של שתל דנטאלי? לפי מחקרים, לשתל דנטאלי אורך חיים הגדול מ-7 שנים ועד 25 שנה ויותר. שמירת היגיינת הפה ובדיקות סדירות הם מרכיב חיוני באורך חיי השתל.

     

    למי ניתן להשתיל שתלים דנטלים? כמעט לכל אחד. ישנם מצבים רפואיים המחייבים התייחסות מיוחדת והתייעצות עם הרופא המטפל.

      

    הכותב הוא D.M.D, מומחה לפריודונטיה, רכז אקדמי ומחקרי אלפא ביו-טכ






  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: shutterstock
    השתלת שיניים. הפתרון האולטימטיבי לבעיות שיניים
    צילום: shutterstock
    ד"ר רק שאלה
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים