שתף קטע נבחר

כלות בנות 17: 'עבורנו החוק אושר מאוחר מדי'

מרים מספרת כי "המשפחה הכריחה אותי להינשא" וצעירה מהגליל "משלמת עד היום את המחיר", אך א' מירושלים בטוחה: "הרווחתי את השנים הכי יפות". 11 אלף קטינות מתחתנות מדי שנה, החוק האוסר זאת בכלל יביא לשינוי?

החוק החדש שיאפשר נישואים כדין רק מגיל 18 לא עושה רושם מיוחד על הזרם החסידי של הציבור החרדי ועל חלקים במגזר הערבי. שם נישואי קטינים הם דבר שכיח למדי, ובקהילות רבות יש שעומדים תחת החופה עוד בטרם מלאו להם 17 - גיל המינימום בחוק עד כה. 

 

עדכוני חדשות נוספים ב-ynet: 

סיבוב שני: ב-38 רשויות חוזרים לקלפיות

יצירות היהודים שנבזזו: "שוד אמנות מאורגן"

 

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, 11,747 נשים מתחת לגיל 18 התחתנו בישראל בשנת 2011. בשנים 2009-2000 התחתנו בישראל 19,863 נערות בנות 18, 15,020 נערות שגילן עד 17, וכ-2,548 נערות עד גיל 16.

 

בניהם של אדמו"רים נוהגים להתחתן צעירים אפילו עוד יותר, במטרה לצמצם כמה שניתן את פרק הזמן שבין הגעת הנערים לבגרות מינית לבין חתונתם, שמא יחטאו ב"הרהורים אסורים" או חמור מכך - במעשים.  

 

תיקון החקיקה לא צפוי להעלות את גיל הנישואים באותן קהילות, שכבר כיום אינן מתחשבות בחוק הקיים. מעשה הקידושין בחתונות אלה נעשה בדרך כלל באופן פרטי על ידי רבנים שאינם מדווחים על כך לרשויות, והרישום נעשה מאוחר יותר, כאשר בני הזוג חוצים את גיל המינימום. מעתה ימתינו שנה נוספת. 

 

נ' (25), בן אחת החסידויות משכונת מאה שערים בירושלים, התחתן כשהיה בן 18 עם נערה בת 16 וחצי, כמקובל בקהילתו, ואף שהתגרש כעבור שנתיים בגלל אותם נישואי בוסר, הוא סבור כי אין לאסור זאת באופן גורף.  

חתונה חרדית כהלכתה. "התיקון לחוק לא ישפיע" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
חתונה חרדית כהלכתה. "התיקון לחוק לא ישפיע"(צילום: גיל יוחנן)
 

"אני עצמי נולדתי להורים לא דתיים שבהמשך חזרו בתשובה. באותן שנים קלטתי מסרים סותרים ומבלבלים ולכן בגיל שבו התחתנתי עוד לא הייתי סגור על עצמי באמת. עשיתי את זה בטיפשות, תחת לחץ חברתי, וברור שאנשים כמוני, עם חוסר יציבות שכזה, לא צריכים להתחתן מוקדם".  

 

לדבריו, יש קהילות שבהן עורכים "נישואים סיטונאיים" של צעירים וצעירות שנתפסו בקשר אסור. לגביהם הרב קובע שעליהם להינשא עם הסכמת ההורים או בלעדיה. "אני עובד היום עם נוער נושר ומכיר את השיטה מקרוב, והדבר הזה הוא פשע. בסוף הם מגיעים לגיל 20 או 22 ומתחילות כל הצרות".

 

אולם לדבריו, "תלמיד ישיבה חרדי שגדל בבית רגיל והלך כל חייו בתלם בלי להתבלבל ובלי לעשות שטויות, אני לא רואה שום בעיה שהוא יתחתן בן 17 או 18, עם כל זה שאצל אחרים זה גיל לא הכי יציב. יש רבנים שלא מתחשבים בחוק. הם עושים את זה גם היום והם ימשיכו בזה. מנהלים רישום 'חאפרי' של הנישואים עד שבני הזוג בני 18. זה לא בעיה והתיקון שעשו אתמול לא ישפיע על זה".

 

גם ישראל מאיר הירש, מראשי פלג "נטורי קרתא" הקיצוני, מתייחס בביטול להעלאת גיל הנישואים, ומצהיר כי בני משפחתו או קהילתו הנוהגים להינשא כקטינים לא יירתעו מהחוק. "אף אחד לא יכול להגביל אותנו - רק התורה", אמר, "גם ככה החוק הציוני לא שווה כלום מבחינתנו, אז דווקא בזה שנישמע לו?"

 

לדברי הירש, המשמעות היחידה היא שאותם זוגות לא יוכלו להירשם לנישואים ברבנות הממלכתית ובמשרד הפנים ("נו, אז לא תהיה משכנתה"), אבל נאמן לתפיסתו הגלותית הוא מזכיר כי "בכל הדורות בעם היהודי אף פעם לא היה דבר כזה. יש כתובה, ואם צריך כל אחד יודע לברר מה המעמד האישי של כל אחד כדי למנוע מכשולים".

 

"הייתי בשלה"

א"ד, חרדית תושבת ירושלים, נישאה בגיל 16 וחודשיים, וכמה ימים לפני שמלאו לה 17 כבר הפכה לאימא - אף שהיא ובן זוגה כלל לא גדלו בקהילות החסידיות שכך נהוג בהן. "הסיפור שלנו מורכב, אבל אני יכולה לומר שבזמנו זה היה הצעד הכי נכון שעשיתי בחיי", אמרה, "הייתי אז בשלה עם בגרות של בחורה בת 20". 

 

גם היא מתייחסת בביטול להעלאת גיל הנישואים: "החוק לא ממש משנה לציבור שלנו. מי שעושה את זה מסיבה אידיאולוגית ימצא דרכים לעקוף אותו. גם אני לא התחתנתי חוקית, למרות שאצלנו זה לא היה אידיאולוגי.  

 

"אני לא יודעת אם זה מתאים לכל אחת, אבל לי זה היה מאוד נכון, במצב שבו הייתי באותה תקופה", אמרה, אך הודתה כי "היום, במבט של אימא לארבעה, לא אתן להם לעשות את זה. בגיל 19 כבר חבקתי שני ילדים, ואני לא רואה אותם מצליחים להתמודד עם מה שאני עברתי". עם זאת, הבהירה כי אינה מצטערת: "הרווחתי את השנים הכי יפות שיכולתי לקבל. העמסתי על עצמי ביג-טיים, אבל הכי בכיף בעולם".

 

צעירה ערבייה: "החוק היה צריך לקרות מזמן"

צעירות במגזר הערבי סבורות כי החוק היה צריך לעבור כבר לפני זמן רב. עבור מרים, תושבת ואדי ערה שנישאה בגיל 17, החוק אושר מאוחר מדי: "הייתי רוצה שהחוק הזה יעבור לפני החתונה שלי כי לא רציתי לבנות זוגיות בגיל כזה, אבל המשפחה לחצה והכריחה אותי להתחתן, בלי להתחשב בי ובעתידי". רנין, בת 17 וחצי מהמשולש, אמורה להתחתן בעוד שלושה חודשים. "בחרתי להתארס בגיל צעיר. בימים אלו אני מתארגנת לחתונה ואני מקווה שהחוק החדש לא יאושר עד החתונה שלי. אם לא, אז נהיה בבעיה".

 

תושבת הגליל המערבי נישאה בגיל צעיר עוד יותר, 16 וחצי: "אני שמחה מאוד לשמוע על חוק שאוסר על קטינות להתחתן. זה היה צריך לקרות מזמן. אני התחתנתי בגיל מאוד צעיר, חשבתי שיהיו לי חיים טובים, אבל הכול יצא להפך. הצעד שעשיתי גרם לי נזק כבד מאוד, עד היום אני משלמת את המחיר עליו". לדבריה, "קשה לי להאמין שיש אישה שהתחתנה בגיל צעיר ומרוצה מכך". עאליה, גם היא מהצפון, נישאה בגיל 17: "לא רציתי, אבל בני משפחה הכריחו אותי - והתחתנתי עם אדם שלא אהבתי".

 

סגן ראש הפלג הדרומי בתנועה האיסלאמית, השייח ספות פריג', לא מתרגש מהשינוי בחוק: "למרות החוק החדש, לפי הדת האיסלאמית יש אפשרות לקטינות להתחתן בגיל צעיר מ-18 דרך אחד השייחים באמצעות עדים מצד שתי המשפחות ששואלים את הזוג אם הם מסכימים להתחתן. אם יסכימו - יוכלו להינשא". פריג' טען כי "אין זה אומר שאנחנו בעד נישואים בגיל צעיר, כי לאישה שמתחתנת צריכה להיות מודעות איך לנהל זוגיות בצורה נכונה. אך מבחינות אחרות הדת לא אוסרת על חתונה בגיל צעיר". 

 

בהעלאת גיל הנישואים ל-18 ישראל מיישרת קו עם מרבית מדינות אירופה. עם זאת, בחלק מהמדינות (כמו אוסטריה, בולגריה, צ'כיה) הגיל המינימלי לנישואים הוא 16, אם כי לחתונה בגיל כזה נדרשות גם הסכמת הורים והפרטנר חייב להיות מעל גיל 18. בגרמניה, אם בית המשפט מאשר וההורים מסכימים, ניתן גם כן להינשא כבר מגיל 16. באיטליה מספיק אישור בית משפט לחתונה בגיל 16. בארצות הברית גיל הנישואים משתנה ממדינה למדינה.

  

במדינות אסייתיות רבות גיל הנישואים המינימלי לגברים ולנשים שונה. כך, למשל, באפגניסטן, בפקיסטן ובאיראן מותר לגברים להינשא מגיל 18, ולנשים כבר מגיל 16. בכוויית הגיל המינימלי הוא 17 ו-15, בהתאמה. בסוריה יכול בית המשפט לאשר אפילו לבנות 13 ולבני 15 להתחתן.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
(אילוסטרציה)
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים