שתף קטע נבחר

מקורבי עיני: הוא לא יפנה כעת לפוליטיקה

מה הוביל את יו"ר ההסתדרות לפרישה לפני תום הקדנציה? מקורביו מספרים על "שחיקה ותחושת מיצוי", ולגבי עתידו בפוליטיקה הבהירו: "בכוונתו לנוח לפני שיחליט על המשך הדרך". הרצוג: זו החלטה דרמטית

הודעת הפרישה של יו"ר ההסתדרות עופר עיני מתפקידו, מכה גלים במערכת הפוליטית. מקורביו סיפרו כי המהלך הגיע "מתוך תחושת מיצוי", וידעו לומר כי "הוא מתלבט בעניין כבר זמן רב. בכוונתו לנוח בתקופה הקרובה לפני שיחליט על המשך הדרך". עיני נבחר שוב לתפקיד במאי 2012, לתקופה של חמש שנים.

 

עדכונים נוספים בחדשות ynet:

חשד לשוחד: נעצר בכיר בעיריית נצרת עילית

פרשת הילד האתיופי המאומץ: מהומה בעליון

 

גורמים פוליטיים בכירים הסבירו כי עיני "חש שהוא משוקם ציבורית ושהוא יכול לפרוש כעת. הוא שחוק לגמרי. זה תפקיד קשה והוא מדבר על פרישה כבר זמן רב". לגבי האפשרות שיפנה לפוליטיקה, אמרו כי מעורבותו בבחירות המקדימות לראשות מפלגת העבודה נמוכה יחסית, ו"הוא כבר אותת שהוא על הגדר. בשיחות סגורות הוא הבהיר שאינו מעורב, ורמז כי הוא שוקל את המשך דרכו".

 

לפיכך מעריכים כי פניו של עיני אינן מועדות לפוליטיקה בזמן הקרוב. עם זאת, יורשו אבי ניסנקורן אינו נחשב לאדם כריזמטי במיוחד ולפיכך יוכל עיני להמשיך להשפיע על המתרחש בהסתדרות.

עיני מודיע על פרישתו (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
עיני מודיע על פרישתו(צילום: ירון ברנר)

ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח עם עיני ולדבריו ציין "את שיתוף הפעולה הענייני בין הממשלה, המעסיקים וההסתדרות בפתרון מחלוקות במשק", ואף הודה לעיני "על האחריות וההערכה ההדדית שאפיינו את עבודתם המשותפת".

 

שר האוצר יאיר לפיד התייחס למהלך במסיבת עיתונאים הבוקר. לדבריו, "שר אוצר ויו"ר הסתדרות הם כמעט בהגדרה יריבים, אבל עופר עיני זה מקרה קלאסי של מישהו שאתה רב איתו כל כך הרבה, עד שהוא הופך להיות חבר שלך, אז צלצלתי לבדוק מה איתו". הוא הוסיף: "לטווח הארוך אני לא הייתי מציע לרוית לחשוב שעופר יגיע הביתה ולא יצא יותר. יש לי הרגשה שעוד יקרו הרבה דברים טובים לעופר עיני במדינה הזאת".

 

יו"ר מפלגת העבודה ויו"ר האופוזיציה, ח"כ שלי יחימוביץ', אמרה כי שנות כהונתו של עיני כיו"ר ההסתדרות היו שנים חשובות שבאו אחרי תקופה ארוכה של היחלשות העובדים. "נגד כוחות גדולים חל חיזוק במעמדם של רבים מהעובדים. עשרות אלפים התאגדו, רבים מהם צעירים, תוך מאבק נועז שזכה לגיבוי מלא של ההסתדרות בראשות עיני".

 

היא זקפה עוד נקודות לזכותו: "נחתם הסכם פנסיה חובה והועלה שכר המינימום. המאבק על הזכות להתפרנס בכבוד, ההולכת ונשחקת, הוא אחד המאבקים הלאומיים החשובים בישראל, ובמאבק זה היה עיני ציר מכריע לטובת העובדים". יחימוביץ' שוחחה עם עיני, הביעה צער על פרישתו ואיחלה לו הצלחה בדרכו החדשה.

 

ח"כ יצחק הרצוג, יו"ר סיעת העבודה, הופתע לשמוע על המהלך, אך סיפר כי "עופר מתלבט כבר זמן רב לגבי הפרישה. נראה שבאמת נמאס לו, אך עם זאת - זו החלטה דרמטית". הוא חלק שבחים לעיני: "הוא חבר ומנהיג ציבור אמיתי. הוא מסיים קדנציה מפוארת ומותיר הסתדרות חזקה מאי פעם. תרומתו של עיני לעבודה המאורגנת ולקידום העובדים עצומה. הוא הצעיד את ההסתדרות צעד קדימה והחזיר אותה להיות כוח משמעותי ותורם לכלכלה ולמשק. אני מאחל לו הצלחה בהמשך דרכו".   

 

שר הכלכלה, נפתלי בנט, מסר: "מהיכרותי הקצרה עם עופר, גיליתי אדם ערכי שדואג בראש ובראשונה לעובדים אך גם מגלה אחריות לצרכי המשק, זאת על אף שלא הסכמנו על כל הנושאים. הדאגה לעובדים היא חלק משמעותי מתפקידי כשר הכלכלה ואני מאמין שנמשיך להוביל קדימה, ביחד עם ההסתדרות שהיא שחקן חשוב ומרכזי, את העובדים, הכלכלה ואת המשק ולצלוח את האתגרים הניצבים בפניו בשנים הקרובות".

 

סיכום קצת פחות אוהד לכהונתו סיפקה יו"ר מרצ ח"כ זהבה גלאון. לדבריה "עיני הפך את ההסתדרות מארגון שמטרתו להגן על העובדים ועל זכויותיהם, לגוף עם אג'נדה אינטרסנטית-עסקית, שעסוק בפרוטקציוניזם וקומבינות". היא הוסיפה כי "פרישת עיני היא הזדמנות להחזיר את ההסתדרות לתפקידה המקורי - הגנה על זכויותיהם של כלל העובדים במשק, ולא רק על מספר מצומצם של ועדי-ענק".

 

עיני עצמו מסר בהודעה לתקשורת: "בפברואר 2014 ימלאו שמונה שנים לכהונתי בתפקיד יו"ר ההסתדרות. אני חש תחושת מיצוי ורצון לצאת לדרך חדשה. בתקופה זו הגיעה ההסתדרות לשיאים חסרי תקדים בכל הקשור להשפעתה על המשק, על החברה הישראלית ועל ציבור העובדים והגמלאים, והיא זוכה לאהדה רבה בקרב הציבור כולו".

 

פיטורים המוניים, מאבקי עובדים

למרות דבריו על השיאים שאליהם הגיעה ההסתדרות, עיני עוזב את תפקידו בתקופה סוערת, שבה הודיעו כמה חברות על גל פיטורים בהיקף רחב של מאות עובדים, בהן בז"ן וחברת טבע. עיני התערב במהלך הפיטורים של טבע וסיכם עם המנכ"ל לשעבר, ג'רמי לוין, כי יוקפאו עד לסיום המו"מ עם ההסתדרות.  

 

בניגוד לעבר, הממשלה הנוכחית אינה ששה בלשון המעטה לשתף פעולה עם ההסתדרות בשורה של נושאים המאיימים על כוחו של ארגון העובדים. נורת אזהרה ראשונה התקבלה כבר באפריל האחרון, חודש אחרי כינונה של הממשלה הנוכחית, כאשר היא אישרה את פתיחת נתיבי הטיסה לתחרות ("שמיים פתוחים"). זאת בניגוד לעמדתם של ועדי העובדים בחברות התעופה, ולהפתעתו של עיני, שעד אז היה רגיל כי מנהלים איתו משא ומתן על שינויים מבניים שכאלו.

 

לאחר מכן הגיע ניסיון למנוע מהעובדים מהמגזר הציבורי את אפשרות השביתה שעיני הצליח לבטל, אך במקביל החלה המדינה לתכנן הקמה של שני נמלי ים פרטיים ומנהלת מאבק עקרוני מול עיני בנושא על עצם היכולת של ההסתדרות למנוע שינויים מבניים. 

 

כבל מנסה שוב

בתוך כך, אחרי הודעתו של עיני כבר החלו מגעים במערכת הפוליטית כדי להציב מועמד מול יורשו האפשרי. ח"כ איתן כבל (עבודה) שהתמודד מול עיני בבחירות האחרונות לראשות ההסתדרות והשיג

כ-30% מן הקולות, שוחח היום עם ח"כ חיים כץ (הליכוד) כדי לבדוק אם קיים סיכוי שסיעתו של כץ תתמוך במועמדותו של כבל לתפקיד היו"ר.

 

כבל כבר ביקש בעבר סיוע מכץ, אולם זה פקפק ביכולתו להביא תוצאה משמעותית מול עיני. כעת, לנוכח ההישג, מעריכים אנשיו של כבל כי בסיועו של כץ ויחד עם אנשי סיעת העבודה ייתכן כי יתפתח קרב ממשי מול אבי ניסנקורן.

 

כבל הבהיר היום חד-משמעית כי יפעל כדי לנסות ולהשיג רוב ושהוא מעוניין בתפקיד. עם זאת, אם לא יצליח להשיג תמיכה מחיים כץ ומאנשיו, ספק אם יוכל לערער על מועמדותו של ניסנקורן. בשלב זה, יו"ר העבודה שלי יחימוביץ' לא הציעה לסייע לכבל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
עיני. פורש
צילום: ירון ברנר
מומלצים