שתף קטע נבחר

ארה"ב: אסד לא הצהיר על כל מאגרי הכימי

בכיר אמריקני הבהיר כי בשלב זה התהליך הדיפלומטי יימשך. בינתיים הארגון לאיסור על נשק כימי הודיע כי אין ברשותו מספיק כסף כדי להמשיך לפעול במדינה אחרי נובמבר. בימים אלה נבדק איזו מדינה תסכים לקלוט את הנשק הכימי כדי להשמידו

גורם רשמי אמריקני אמר הלילה (ד') שלפי מידע מודיעיני, "יש ראיות לכך שסוריה מתכוונת לשמור חלק מהנשק הכימי שלה". הגורם הוסיף: "זה לא מפתיע. בשלב זה, זה לא פוסל את המשך התהליך הדיפלומטי". רשת CNN ציטטה מפיו: "יש מידע שעלול לערער את ביטחוננו. הסורים נקטו לאחרונה צעדים המעידים על כך שהם אינם מוכנים להיפטר מכל הנשק הכימי שברשותם".

 

עוד חדשות בעולם:

 

במקביל נודע לסוכנות הידיעות רויטרס שהארגון לאיסור על נשק כימי (OPCW) גייס כסף שיאפשר לו לפעול בסוריה רק עד סוף נובמבר, ויזדקק לסכומים נוספים כדי להשמיד את מלאי הגז הרעיל במדינה. הארגון, שזכה בחודש שעבר בפרס נובל, מופקד על השמדת הנשק הכימי בהתאם להסכם בין ארה"ב לרוסיה מספטמבר. עד כה גייס עשרה מיליון אירו למשימה.

 

במסמך של הארגון שהגיע לסוכנות הידיעות רויטרס, נכתב כי עומדים לרשותו ארבעה מיליון אירו שיספיקו לו עד סוף החודש. נשיא סוריה בשאר אסד העריך שעלות המבצע הכוללת תהיה מיליארד דולר, ומומחים העריכו כי תהיה נמוכה יותר.

 

פקחי האו"ם בפעולה                (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פקחי האו"ם בפעולה (צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מפת פריסת הנשק הכימי בסוריה             ()
מפת פריסת הנשק הכימי בסוריה

התורמת המרכזית לפעולה זו היא ארה"ב, ולצדה בריטניה, קנדה, גרמניה, הולנד ושווייץ. ארה"ב תרמה ציוד, סיוע וכסף בשווי כולל של שישה מיליון דולר, לפי המסמך. בנוסף, ארבע מדינות התחייבו לתרום לו 2.7 מיליון אירו. מדינות נוספות באירופה וכן ארה"ב סיפקו לו כלי רכב משוריינים. בריטניה התחייבה להעביר שלושה מיליון דולר. רוסיה, צרפת וסין התחייבו לסייע באמצעות מומחים.

 

את החומרים הכימיים אמורים לשלוח בספינות אל מחוץ לסוריה כדי להשמידם הרחק מאזור לחימה – ופעולה זו צפויה להיות יקרה במיוחד. בימים אלה נערכים דיונים עם מדינות כדי לבדוק את נכונותן לספק שטח לשם כך, ובהן אלבניה, בלגיה ומדינה סקנדינבית.

 

בשבוע שעבר דיווח הארגון שאנשיו בחנו 21 מתוך 23 האתרים שבהם מרוכז הנשק הכימי. השניים שטרם נבחנו נמצאים באזורים שהיה מסוכן מדי להגיע אליהם. שגרירת ארה"ב באו"ם, סמנתה פאוור, אמרה שעד כה משטרו של אסד שיתף פעולה עם הארגון. אתמול דווח שהוועידה הבינלאומית לפתרון מלחמת האזרחים בסוריה לא תתכנס החודש בז'נבה. לפני כשבוע דווח שסוריה ביקשה מהארגון היתר להמיר חלק ממתקני הנשק הכימי שלה לצרכים אזרחיים.

 

בהתאם להסכם של רוסיה וארה"ב, הסכימה סוריה להשמיד את כל מצבורי הנשק הכימי שלה עד לאמצע 2014. בזכות כך מנעה אפשרות לתקיפה אמריקנית בשטחה כתגובה לתקיפה בגז סארין באוגוסט בפרברי דמשק, שבה נהרגו מאות בני אדם.

 

עד כה נהרגו במלחמה בסוריה 100 אלף בני אדם, ושליש מאזרחי סוריה, 2.2 מיליון, נמלטו מבתיהם. לפי האו"ם, 9.3 מיליונים, שהם 40% מהאוכלוסייה, זקוקים לסיוע הומניטרי.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הפקחים בסוריה (ארכיון)
צילום: EPA
מומלצים