שתף קטע נבחר

המסתננים עוד בכלא: "תעבדו שעות נוספות"

ארגוני זכויות אדם עתרו לבג"ץ בטענה כי המדינה מבזה את פסיקתו, שלפיה יש לבחון מיידית את עניינם של מבקשי מקלט ומסתננים. השופטים דחו את הטענה אך מתחו ביקורת על המדינה: "תעשו את הדברים קצת יותר מהר"

בג"ץ מחק הבוקר (יום ה') את בקשת ביזיון בית המשפט שהגישו ארגוני זכויות אדם נגד המדינה, אך מתח ביקורת על התנהלות משרדי הממשלה לגבי המסתננים ומבקשי המקלט.

 

דיווחים נוספים בחדשות ynet:

גרמני שיכור ביקש "הביתה" - והגיע לבלגיה

בנט והמלפפון: "ישראל - מגדלור בסערה"

 

הארגונים טענו כי המדינה אינה מיישמת את פסיקת בג"ץ, שפסל את התיקון לחוק מניעת ההסתננות. נציגי הארגונים טענו כי המדינה השעתה את שחרורם של רוב מבקשי המקלט והמסתננים הכלואים במטרה להעביר אותם בהמשך למתקן שהייה פתוח, וזאת בניגוד להוראת בג"ץ להתחיל לבחון מיידית את עניינם ואת שחרורם.

 

נציגת המדינה, עו"ד יוכי גנסין, מנהלת תחום עניינים מנהליים בפרקליטות, דחתה את הטענות ודיווחה כי המדינה מיישמת את פסק הדין ובוחנת בהדרגה ובאופן רצוף את עניינם של הכלואים, ואף משחררת אותם ככל הניתן.

 

לדבריה, עד כה, שבעה שבועות מאז הפסיקה, שחררה המדינה 200 מבקשי מקלט ומסתננים כלואים. היא הוסיפה כי עוד 28 צפויים להשתחרר היום וכי המדינה בחנה כבר את ענייניהם של 600 מתוך 1,700 הכלואים.

 

גנסין הבהירה עוד כי ההליכים מתארכים גם כדי לערוך בדיקות רפואיות למיועדים לשחרור שנערכו בין היתר בבית החולים סורוקה: "אין אדם שמשתחרר מקציעות או מסהרונים בלי בדיקה רפואית שבוחנת איידס, שחפת, צהבת ועוד מחלות מדבקות", אמרה, והוסיפה כי עד כה נמצאו 15 חולי שחפת מבין מבקשי המקלט והמסתננים הכלואים.  

 

השופט סלים ג'ובראן מתח ביקורת על קצב ההתקדמות של המדינה ביישום פסק הדין: "לפעמים מקובל גם לעבוד שעות נוספות. אם אדם יודע שהוא צריך להיות בחוץ וצריך לפעול למען זאת, צריך לעבוד 15 שעות ביום כדי להגביר את הקצב". לגבי הבדיקות הרפואיות אמר: "סורוקה זה גם המדינה. הגוף המטפל צריך לדבר עם מנהל סורוקה ולעשות את הדברים קצת יותר מהר".

 

לדברים הצטרפה השופטת מרים נאור: "פסק הדין איננו משעה את בטלות החוק, היא מיידית. פסק הדין נותן לכם 90 יום כדי לשחרר אותם בהדרגה ולא להפיל עליכם בבת אחת את הצורך לבחון 1,700 איש. אבל אין זה אומר שאתם יכולים לחכות עד סוף התקופה". השופטת עדנה ארבל הדגישה שעל המדינה להשלים את הליך הבחינה והשחרור של הכלואים עד אמצע חודש דצמבר. השופטים קיבלו את הצעתה של גנסין, לפיה המדינה תפרסם מעתה את נתוני השחרור מדי שבוע באתר האינטרנט של רשות האוכלוסין וההגירה.

 

עו"ד עודד פלר, ראש תחום הגירה ומעמד באגודה לזכויות האזרח, ועו"ד אסף וייצן אמרו לאחר הדיון: "לצערנו שוב נדרשה מעורבות של בית המשפט על מנת להבטיח ציות לפסקי דין. המסר של בית המשפט היה חד משמעי - ביצוע פסק הדין לא הושעה ויש לעשות כל מאמץ כולל עבודה בשעות נוספות כדי לשחרר את הכלואים".

 

בג"ץ פסל את התיקון לחוק למניעת הסתננות, שאיפשר כליאת מבקשי מקלט לתקופה של שלוש שנים ללא משפט, בחודש ספטמבר. ב-ynet פורסם לראשונה בחודש שעבר כי המדינה מגבשת חוק חלופי שיאפשר את כליאתם של מבקשי מקלט ומסתננים לתקופה של שנה וחצי. לפי החלופה המתגבשת, החוק החדש גם יסביר את הפעלתו של "מתקן שהייה פתוח" שבו יחויבו מבקשי המקלט לשהות בלילה. עוד מוצע ככל הנראה כי על מבקשי המקלט שישהו במתקן ייאסר לעבוד.

 

לפי נתוני רשות האוכלוסין וההגירה, בישראל שוהים כ-53 אלף מבקשי מקלט ומסתננים. 90% מהם אזרחי סודן ואריתריאה, מדינות שישראל נמנעת מלגרש את אזרחיהן נוכח מחויבויותיה הבינלאומיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים