שתף קטע נבחר

משבר בשיחות הגרעין? "המערב לא פראייר"

היום התחדש המו"מ עם איראן, אבל דיפלומטים אמרו כי התגלעו קשיים בלתי צפויים. שר החוץ הצרפתי אישר זאת: "יש להתחשב בדאגות של ישראל. הייתה התקדמות, אבל היא אינה מספיקה. לא בטוח שנגיע כעת להסכם". מה המחלוקות המרכזיות?

אתמול נדמה היה שעסקה עם איראן על סף חתימה, הבוקר זה כבר נראה אחרת. לדיווח ב"לוס אנג'לס טיימס", לפיו התגלעו מכשולים בלתי צפויים במשא ומתן בין המעצמות לטהרן בז'נבה, מכשולים שעשויים לגרום לכך שהשיחות יתארכו לשבוע הבא, הצטרפו הבוקר (יום שבת) דברי שר החוץ הצרפתי, לורן פביוס.

 

שיחות הגרעין, כותרות אחרונות

אובמה לנתניהו: מחויב למנוע גרעין מאיראן

"ארה"ב מקלה בסנקציות מאז בחירת רוחאני"

ארה"ב: עוד אין הסכם. איראן: זה שלב רגיש

נתניהו: העסקה רעה מאוד, ישראל לא מחויבת

חילוקי הדעות עם ארה"ב: "חשש מכדור שלג"

 

פביוס, שמשתתף במשא ומתן בשווייץ, אמר כי אין כלל ביטחון שיושג כעת הסכם גרעין עם איראן. בראיון לתחנת הרדיו הצרפתית "אינטר רדיו" הבהיר בנוסף פביוס כי יש לקחת ברצינות את הדאגות הביטחוניות של ישראל ושל מדינות אחרות באזור בנוגע לאיראן. "בזמן שאני מדבר איתך, אני לא יכול לומר שיש ביטחון שנגיע להסכם בשיחות", אמר פביוס. לדבריו, לא נסכים לעסקה שבה נצא "פראיירים".

    

מוקדם יותר כאמור אמרו דיפלומטים בכירים ל"לוס אנג'לס טיימס" כי השיחות נתקלו במשוכות בלתי צפויות, והן עשויות להימשך גם בשבוע הבא. הם אמנם סרבו לציין מדוע עד כה לא נחתם הסכם, אבל שר החוץ הצרפתי אמר בהמשך כי אחת המחלוקות נוגעת לבניית כור הפלוטוניום, המסלול המקביל להעשרת אורניום שדרכו יכולה איראן להשיג פצצה. הקהילה הבינלאומית דורשת מאיראן להסכים לא להפעיל את הכור, כל עוד הסכם הביניים בתוקף.

 

לדברי פביוס, מחלוקת אחרת נוגעת למצבור האורניום המועשר ל-20%: "יש כמה דברים שאנחנו לא מרוצים מהם. אם העניינים הללו לא ייפתרו, לא נוכל להגיע להסכם". עם זאת, הדגיש שר החוץ הצרפתי: "אנחנו כאן כדי להגיע להסכם, זה ברור. אבל ההסכם חייב להיות רציני ואמין. עד כה הייתה התקדמות, אבל היא אינה מספיקה". 

 

שר החוץ הצרפתי פביוס השתתף אתמול בשיחות ביחד עם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, שקטע את ביקורו במזרח התיכון כדי להגיע לזנ'בה, שרת החוץ האירופית קתרין אשטון, שר החוץ הגרמני גידו וסטרוולה, שר החוץ הבריטי וויליאם הייג וכמובן נציג איראן, שר החוץ מוחמד ג'וואד זריף. הבוקר יצטרפו לשיחות גם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב וסגן שר החוץ הסיני. אתמול פגישת קרי-אשטון-זריף נמשכה חמש שעות, ולא הובילה להסכם.

קרי הבוקר בז'נבה, בפתיחת היום השלישי של השיחות (צילום: AP) (צילום: AP)
קרי הבוקר בז'נבה, בפתיחת היום השלישי של השיחות(צילום: AP)

 

הייג עצמו טען כי בשיחות הוצגה עד כה "התקדמות טובה מאוד", אך גם הוא הבהיר כי אין ביטחון שהסכם יושג בסבב השיחות הנוכחי. לדברי שר החוץ הבריטי, "בשיחות הייתה ועודנה יש התקדמות טובה מאוד. אבל נושאים חשובים עדיין לא נפתרו, אז ברור שהמשא ומתן עוד לא הסתיים. מוקדם לומר אם נגיע לסיכום היום".

 

במקביל לשיחות עם המעצמות, הודיע הנציג האיראני בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), רזה נג'אפי, כי טהרן תחתום על הסכם עם ראש הסוכנות, יוקיה אמאנו, במהלך ביקורו בטהרן ביום שני. סבא"א מבקשת מאיראן לאפשר לפקחיה להיכנס למתקני גרעין במדינה שלא ניתנה אליהם גישה. "איראן הציגה תוכנית חדשה וקונקרטית ואנחנו מצפים שההסכם יושג ביום שני וששני הצדדים יגיעו להבנה", אמר נזאפי בראיון לערוץ טלוויזיה ממלכתי.

 

לקראת חצות הודיע הבית הלבן כי הנשיא האמריקני ברק אובמה התקשר לראש הממשלה בנימין נתניהו ועדכן אותו בהתפתחויות האחרונות בדיוני הגרעין בז'נבה. לפי הודעת הבית הלבן, אובמה "הדגיש את מחויבותו העזה למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני". השיחה נערכה על רקע הביקורת הקשה של נתניהו על ההסכם המתגבש, הסכם אותו כינה "רע מאוד".

 

קרי ואשטון, אתמול. הסכם עדיין אין (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קרי ואשטון, אתמול. הסכם עדיין אין(צילום: EPA)

בבית הלבן הוסיפו ש"הדבר החשוב ביותר שכולם צריכים להבין הוא שאין עסקה. הסיבה שמזכיר המדינה קרי הגיע לז'נבה היא לראות אם הוא יכול לצמצם את הניגודים שבין המעצמות והאיראנים. לכן, כל ביקורת על עסקה היא מוקדמת מדי".

 

לפי דיווח של עיתון ה"טלגרף" הבריטי, ארצות הברית הציעה בסבב השיחות השני בין המעצמות לאיראן הסכם קצר-טווח שיאפשר לטהרן להמשיך להעשיר אורניום ברמות נמוכות. לפי העיתון, מטרת ההסכם היא לגרום להקפאת תוכנית הגרעין לשישה חודשים כדי ליצור מרווח נשימה להסכם כולל יותר. אומנם גורמים רשמיים סירבו לספק פרטים על תוכן השיחות אך לפי אותו גורם, התוכנית האמריקנית מכילה ארבע נקודות עיקריות.

 

הנקודה הראשונה היא שאיראן תפסיק את ההעשרה לרמה של 20 אחוזים, הקרובה לייצור נשק גרעיני. לפי הנקודה השנייה, טהרן תמשיך להעשיר לרמה של 3.5 אחוזים, אך תסכים להגביל את מספר הצנטריפוגות. הנקודה השלישית היא שאיראן תסכים לא להפעיל את מתקן הפלוטוניום באראק. הנקודה הרביעית מציינת כי טהרן לא תשתמש יותר בצנטריפוגות IR-2 שמסוגלות להעשיר אורניום במהירות פי חמישה מהמודל הישן.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
קרי ואשטון. יישארו בז'נבה לשבוע הבא?
צילום: AP
צילום: AP
שר החוץ הצרפתי, לורן פביוס
צילום: AP
מומלצים