שתף קטע נבחר

באיזו מדינה ערבית הכי גרוע להיות אישה?

מצרים ועיראק הן גיהנום, בסעודיה חל שיפור מפתיע, לפלסטינים אין במה להתגאות - ומי מתהדרת במקום הראשון? דו"ח חדש חושף באילו מדינות ערביות נרמסות הנשים יותר מכול - מחיתון ילדות, דרך טקסי מילה ועד לאונס בכיכרות. דבר אחד בטוח: לפני "האביב הערבי" היה טוב יותר

תקיפות מיניות, שיעור גבוה של מילת נשים ועלייה באלימות ובאידיאולוגיה איסלאמיסטית בעקבות האביב הערבי הפכו את מצרים למדינה הערבית שבה הכי גרוע להיות אישה. כך עולה ממחקר חדש של מומחים לענייני מגדר. לפי המחקר של קרן תומסון רויטרס, חוקים מפלים והתגברות הסחר בנשים תרמו גם כאן ל"זכייתה" של מצרים בתואר, והיא מקדימה בדירוגה השלילי 21 מדינות אחרות.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

למרות התקווה שאוכלוסיית הנשים במצרים תהיה אחת האוכלוסיות שיצאו נשכרות יותר מהאביב הערבי, הנשים שם הפכו למפסידות בולטות. המהפכות שפקדו את מצרים בשנתיים וחצי האחרונות הביאו סכסוך פנימי, חוסר יציבות, עקירה ממקומות יישוב ועלייה בכוחם של ארגונים איסלאמיסטיים באזורים רבים במדינה, אומרים המומחים.

 

"סילקנו את מובארק מארמון הנשיא שלנו, אבל אנחנו עדיין צריכים לסלק את מובארק שחי בראש שלנו ובחדרי המיטות שלנו", כתבה מונה א-תהאווי, פובליציסטית מצרית. "כפי שמוכיחות תוצאותיו האומללות של הסקר, אנחנו הנשים זקוקות למהפכה כפולה - אחת נגד הדיקטטורים השונים שהרסו את ארצותינו והשנייה נגד השילוב הרעיל של תרבות ודת שהורסות את חיינו כנשים".

 


באיזו מדינה ערבית הכי גרוע להיות אישה?

באיזו מדינה ערבית הכי גרוע להיות אישה?
מקום מדינה
22 (הכי גרוע) מצרים
21 עיראק
20 סעודיה
19 סוריה
18 תימן
17 סודן
16 לבנון
15 הרשות הפלסטינית
14 סומליה
13 ג'יבוטי
12 בחריין
11 מאוריטניה
10 איחוד האמירויות
9 לוב
8 מרוקו
7 אלג'יריה
6 תוניסיה
5 קטאר
4 ירדן
3 כווית
2 עומאן
1 איי קומורו

 

מחקר זכויות הנשים השנתי של הקרן, המפורסם זה השנה השלישית, מספק הצצה מעמיקה למצב זכויות הנשים בעולם הערבי כמעט שלוש שנים אחרי פרוץ האביב הערבי. במקום השני בדירוג המדינות הערביות שבהן הכי גרוע להיות אישה נמצאת עיראק, ואחריה נמצאות סעודיה, סוריה ותימן. איי קומורו, מדינה קטנטנה שבה נשים מחזיקות כ-20% מהתפקידים בממשלה ושבה בדרך כלל נשים זוכות באדמה או בבית אחרי גירושים, היא המדינה הערבית המובילה בזכויות נשים, ואחריה בחמש המובילות (לפי הסדר) עומאן, כווית, ירדן וקטאר.

 

המחקר של הקרן הפילנתרופית מתבסס על דבריהם של 336 מומחי מגדר שתושאלו באוגוסט ובספטמבר ב-21 מדינות הליגה הערבית וסוריה (שהושעתה מהארגון ב-2011 בעקבות מלחמת האזרחים).

 

לפי דו"ח של האו"ם שפורסם באפריל השנה, 99.3% מהנשים והילדות במצרים עברו במהלך חייהן הטרדה מינית כלשהי. לפי ארגון Human Rights Watch, 91% מהנשים נאנסו או הותקפו מינית בכיכר תחריר ביוני, בימי ההפגנות נגד הנשיא דאז מוחמד מורסי. בדו"ח החדש של הקרן נטען כי יש כפרים שלמים בפרברי קהיר ובמקומות נוספים שבהם חלק הארי של הפעילות הכלכלית מתבסס על סחר בנשים ונישואים כפויים. לפי יוניצ"ף, מילת נשים היא מגפה של ממש במצרים, שם 91% מהנשים והילדות (כ-27.2 מיליון בסך הכול) עוברות מילה. רק בג'יבוטי יש שיעור גבוה יותר - 93% מהנשים.

 

מפגינים בכיכר תחריר במצרים. רוב הנשים הותקפו מינית (צילום: AP) (צילום: AP)
מפגינים בכיכר תחריר במצרים. רוב הנשים הותקפו מינית(צילום: AP)

 

עוד לפי הדו"ח, בעיראק חלה נסיגה בזכויות הנשים מאז הפלישה האמריקנית למדינה בשנת 2013 והדחתו של סדאם חוסיין. לפי הדו"ח, עשור של חוסר יציבות ומלחמת אזרחים השפיע באופן לא פרופורציונלי על הנשים העיראקיות. ההתעללות בנשים והזנות בעיראק גברו, וכך גם הבערות. מאות אלפי נשים נעקרו מבתיהן בתוך המדינה, ובגבולות הן פגיעות לסחר בנשים, חטיפות ומעשי אונס.

 

בסעודיה, המדינה השלישית הכי גרועה לנשים בעולם הערבי, דווקא ציינו המומחים התקדמות בכמה תחומים. הממלכה נותרה אמנם המדינה היחידה בעולם האוסרת על נשים לנהוג, אולם רפורמות זהירות שקידם המלך עבדאללה אפשרו הזדמנויות תעסוקה רבות יותר לנשים וכעת ניתנת להן גם הזדמנות גדולה מבעבר להשמיע את קולן בפומבי. מאז ינואר, 30 נשים מונו למועצת השורא בעלת 150 המושבים, הדבר הכי קרוב לפרלמנט בסעודיה. עם זאת, לגוף הזה אין סמכויות חקיקה. בסעודיה עדיין אסור לנשים לעבוד, לנסוע לחו"ל, לפתוח חשבון בנק או להירשם למוסד להשכלה גבוהה ללא אישור מהגבר.

 

סחר בנשים ונישואים בכפייה. פליטים סורים בירדן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
סחר בנשים ונישואים בכפייה. פליטים סורים בירדן(צילום: EPA)

 

בסוריה, לפי הדו"ח, למלחמת האזרחים יש השפעה איומה על הנשים בבתים ובמחנות הפליטים לאורך הגבולות, שם הן פגיעות לסחר, נישואים בכפייה ואלימות מינית. ארגוני זכויות אדם טוענים כי כוחותיו של בשאר אסד הציבו לעצמם נשים למטרה בעזרת מעשי אונס ועינויים. "האישה הסורית היא כלי מלחמה, היא נתונה לחטיפות ואונס מצד המשטר וארגונים אחרים", אמרה פעילה למען זכויות הנשים.

 

בתימן, המדינה החמישית הכי גרועה, נשים מחו לצד גברים במהפכת האביב הערבי המקומית, ובוועידת הדיאלוג הלאומית הדנה ברפורמות חוקתיות מוקצים 30% מהמושבים לנשים. עם זאת, הן עדיין נאבקות על זכויותיהן במדינה, שבה חיתון ילדות היא תופעה שכיחה (אין גיל

מינימלי לנישואים), ולפי מחלקת המדינה האמריקנית 98.9% מהנשים שם עברו תקיפה מינית ברחוב. גם בלוב, מדינה נוספת שעברה מהפכה, יש דיווחים על עלייה במקרי החטיפה, העינויים, המעצרים השרירותיים והתקיפות הפיזיות של נשים.

 

בבחריין, המדורגת 12, נשים פעילות יותר בחיים הפוליטיים מאשר במדינות רבות אחרות במפרץ, אולם מומחים אומרים כי סקטוריאליזם עדתי הוא מכשול לזכויות הנשים מאז שהמשטר הסוני דיכא את המחאה הפרו-דמוקרטית של הרוב השיעי בשנת 2011, בימי האביב הערבי. בתוניסיה, המדינה שבה הכי טוב להיות אישה לפי הדו"ח מבין המדינות שעברו מהפכות באביב הערבי, מחזיקות נשים ב-27% מהמושבים בפרלמנט, אולם הפוליגמיה נותרה נפוצה, מניעת הריון היא בלתי חוקית וחוקי הירושה מוטים בבירור לטובת הגברים. אגב, הרשות הפלסטינית מדורגת גם היא בצד הלא-מחמיא של הדירוג. היא מדורגת במקום השמיני מהסוף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בסעודיה אסור לנהוג, בעיראק היה עדיף בימי סדאם
צילום: רויטרס
מומלצים