שתף קטע נבחר

שופט דחה תביעת מזונות: "את יכולה לעבוד"

בני זוג פרודים מנהלים הליכי גירושין כבר חמש שנים שבמהלכן משלם הבעל מזונות עבור בתם. כשזוגתו לשעבר ביקשה גם מזונות אישה, השופט סירב: אין סיבה שלא תעבדי במשרה מלאה ותשתכרי לפחות שכר מינימום

בני זוג נפרדו בשנת 2008 ומאז הם נמצאים בהליכי גירושין שמתנהלים בבית הדין הרבני ובבית משפט לענייני משפחה. הבעל עזב את הבית ואילו האישה נותרה לגור בו. לבני הזוג ארבעה ילדים, מתוכם שלושה קטינים: בתם הקטינה נמצאת במשמורת משותפת, ושני בנים נוספים נמצאים במשמורת הבעל. במקביל להליך הגירושין פנתה האישה לבית משפט ענייני משפחה והגישה תביעה למזונות ילדים ומזונות אישה. השופט דחה את התביעה למזונות אישה, ופסק מזונות לילדים בלבד.

 

 

בתביעת מזונות מחודשת שהגישה בחלוף שנה מפסק הדין, טענה האישה שלא היה זה צודק לסרב לבקשתה. לטענתה, בעלה משתכר שכר גבוה בעוד שהיא עקרת בית, שלעיתים "מגרדת" כ-2,500 שקל בעבודות מזדמנות. עוד טענה שמרבית הרכוש המשותף נמצא אצל הבעל, וכי הוא מעכב בכוונה את חלוקתו. בתביעה דרשה האישה מזונות באופן רטרואקטיבי מיום הפרידה.

אילוסטרציה. "אין סיבה שלא תעבדי" (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
אילוסטרציה. "אין סיבה שלא תעבדי"(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

תחילה דחה השופט אלון גביזון את התביעה למזונות רטרואקטיביים. לעמדתו, התובעת התעלמה לחלוטין מהכלל שלפיו לא פוסקים לאישה מזונות אלא ממועד הגשת התביעה. כמו כן הוא הוסיף שהאישה לא ערערה כשהתביעה הקודמת נדחתה, ולכן אין מקום לבקש מזונות רטרואקטיביים כשנה לאחר מכן.

 

השופט: מה עם חובות האישה לבעלה?

השופט הוסיף ודחה גם את התביעה למזונות בעבור התקופה שמיום הגשת התביעה. חובת בעל במזונות אשתו, הוא הדגיש, היא חיוב המותנה במגורים משותפים ובקיום חובות האישה כלפי בעלה. הוא ציין שאומנם ניתן לפסוק מזונות לאישה שאינה חיה עם בעלה, אבל זאת רק כאשר היא נאלצה לעזוב את הבית בעל כורחה ושלא באשמתה, וגם זאת לא לעולמי עד.

 

הפתרון לסוגיות הרכוש, הוסיף השופט, אינו באמצעות חיוב במזונות אלא על ידי הכרעה בתביעת הרכוש, שכבר נמצאת בשלב מתקדם בבית הדין הרבני. השופט גביזון הוסיף שהאישה יכולה לצאת ולהתפרנס בכוחות עצמה, וכך אף מחייב אותה עקרון תום הלב. "לא מצאתי כל סיבה לכך שהתובעת לא תעבוד בהיקף משרה מלאה ותשתכר לפחות שכר מינימום ותכלכל את עצמה בכבוד", נכתב בפסק הדין.

 

לקראת סיום המליץ השופט לצדדים להתגרש מהר ככל הניתן, וקבע שאם הבעל ינסה לעכב את הגירושין, תוכל האישה להגיש תביעת מזונות בשל היותה מעוכבת גט. חשוב להבין שאילו האישה הייתה זוכה במזונות, היא הייתה מקבלת לידיה "קלף מיקוח" שאינה זכאית לו. מבחינתה, כל עוד בעלה משלם לה מזונות, אין בעיה להשאיר את המצב כמות שהוא ולא להתגרש. מצב כזה עלול לגרום סבל מיותר לצדדים ולילדים. חשוב גם להדגיש שכמובן מדובר במזונות אישה, ואם הדיון היה על מזונות ילדים - הקריטריונים היו שונים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים