שתף קטע נבחר

100 ימים לכהונת רוחאני: אפשר לנשום בטהרן

רשת BBC הבריטית שוחחה עם אזרחים איראנים לציון 100 ימים לכהונת חסן רוחאני בנשיאות הרפובליקה האיסלאמית. רובם מרגישים ברוחות של שינוי באוויר אף שאין לנשיא הישגים קונקרטיים. אך יש מי שטוען: בובה של חמינאי

101 ימים עברו מאז הכתרת הרפורמיסט המתון לנשיאות איראן. אחדות הייתה הנושא העיקרי בנאום ההכתרה שלו ב-4 באוגוסט, שבו טען כי הוא מייצג את כל האיראנים באשר הם. מאז הספיק חסן רוחאני לנאום באו"ם, "לתקוף" בחיוכים את המערב, אך לא את ישראל, וכמעט לחתום על הסכם עם המעצמות על תוכנית הגרעין של ארצו. הרשת הבריטית BBC שוחחה עם אזרחים איראנים כדי לשמוע מהם על רשמיהם מהישגיו או אי-הישגיו עד כה.

 

עדכונים אחרונים על איראן ב-ynet:

תיעוד מיוחד: 14 יום באיראן

רבבות במפגן שנאה נגד ארה"ב וישראל בטהרן

"הגרעין עלה למשק האיראני 170 מיליארד ד'"

זריף עונה לקרי: לא אנחנו הכשלנו את ההסכם

 

ליילה, בת 32 מטהרן, סבורה כי על רוחאני להשיב איראנים משכילים כדי לעזור בבניית הכלכלה מחדש. ליילה, יועצת ניהולית במקצועה, אמרה כי היא "שמחה עם הנשיא החדש. הוא לא מביך אותי כאיראנית והוא נותן לי תקווה. הוא חכם ו'מבין עניין' בפוליטיקה", סיפרה לרשת השידור הציבורית.

רוחאני ואובמה. הפגנה מול כינוס האו"ם בספטמבר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רוחאני ואובמה. הפגנה מול כינוס האו"ם בספטמבר(צילום: רויטרס)

"ההוצאות להורג נמשכות" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"ההוצאות להורג נמשכות"(צילום: AFP)

"נכון, הוא אולי לא עשה משהו פורץ דרך עד כה, אבל לפחות הוא לא סתר את עצמו", הוסיפה. "לחם ובקר עדיין יקרים, אבל שני דברים כן השתנו - התקווה שצמחה והלחצים החברתיים שפחתו. אפשר לנשום סוף סוף בטהרן. הוא גם הוכיח את עצמו מבחינה פוליטית. הוא שחרר כמה אסירים פוליטיים וגם במדיניות החוץ שלו - מתקפת הקסם שלו באו"ם ושיחת הטלפון עם הנשיא האמריקני ברק אובמה. הוא על המסלול הנכון", סיכמה.

 

איראן: 17 חיילים נהרגו, הנקמה הגיעה מהר

 

אך יש מי שטוען אחרת ודומה בדעותיו לתחושה הנושבת מירושלים. אפשין, בשנות ה-50 לחייו, טוען כי לא היו הפתעות מיוחדות במאה הימים האחרונים. לדברי אפשין, סופר במקצועו, רוחאני הוא בובה שמופעלת על ידי אייתוללה עלי חמינאי. "מבחינה כלכלית אין כל שינוי. אפילו החמרה. האבטלה והאינפלציה גואות ויש יותר רעב. המשטר לא יכול לעבוד על העם האיראני, אך הוא כן משקר לקהילה הבינלאומית. אין רפורמות חדשות. המשטר בטהרן מוציא להורג אסירים פוליטיים על בסיס יומי", אמר ל-BBC.

חסן רוחאני (צילום: AP) (צילום: AP)
חסן רוחאני(צילום: AP)

הפגנת תמיכה בניצחונו של רוחאני  (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הפגנת תמיכה בניצחונו של רוחאני (צילום: MCT)

אכבר מטהרן, סוכן נדל"ן בשנות ה-60 לחייו, ממתין למעשים ופחות מתרגש מהמילים של רוחאני. "הנשיא נתן עוד ועוד מילים והבטחות מנחמות. אבל מה הלאה?" תהה. "אחרי 100 ימים בנשיאות, אין לו הישג קונקרטי". לדבריו, "הרפורמות מוקפאות בינתיים. האינפלציה ממשיכה ומחירי השכירות מזנקים". אכבר אומר שמבחינה פוליטית "יש תקוות גדולות בוושינגטון מרוחאני. אבל הוא יכול לספק את הסחורה? יש דרך ארוכה עד אז. והוא הולך בקצב של חילזון".

 

גולי אחמדינג'אד שבים לאיראן של רוחאני

 

ניקטה, רופאה בת 40 ממחוז חמדאן לא מאמינה שרוחאני יחולל נסים. "לפחות לא מיידית. בסך הכול אני מרוצה מההתנהלות שלו והוא מתמודד כל יום עם בעיות של קיצוניים. אני מסופקת מהשינויים שביצע עד כה - למשל בבחירת השרים שלו", סיפרה ל-BBC. "רוחאני רואה קודם את האינטרסים הלאומיים שלנו והתפקיד החשוב ביותר שלו היא לייצר מערכת יחסים טובה בין איראן לאמריקה ולמדינות מערביות נוספות".

הפגנות נגד ארצות הברית לפני כ-10 ימים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנות נגד ארצות הברית לפני כ-10 ימים(צילום: AFP)

רוחאני לצד אחמדינג'אד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רוחאני לצד אחמדינג'אד(צילום: AFP)

"מתקפת החיוכים" באו"ם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"מתקפת החיוכים" באו"ם(צילום: AFP)
מסעוד, מדען בן 28 מאיספהאן, סבור כי לאיראן יש את הפוטנציאל להיות המדינה

החזקה ביותר במזרח התיכון. "הכלכלה האיראנית חייבת להשתפר, ולשם כך נצטרך לחדש את היחסים עם מדינות המערב".

 

ביוני 2013 נבחר רוחאני לנשיאות איראן, לאחר שזכה ליותר מ-50% מקולות המצביעים בסיבוב הראשון בבחירות, למרות היותו המתון ביותר מבין כל המועמדים. רוחאני הושבע לנשיאות ב-4 באוגוסט השנה. במהלך טקס ההשבעה בטהרן אמר רוחאני כי איראן "שואפת לשלום וליציבות באזור" וכי אחד הנושאים שיעמדו בראש סדר העדיפויות שלו יהיה קידום זכויות הנשים.

 

הוא הפציר במערב "לזנוח את שפת הסנקציות", וקרא לדיאלוג. למחרת הוא הציג את ממשלתו המורכבת מ-18 טכנוקרטים שכיהנו בעבר בממשלותיהם של נשיאים מתונים. בין היתר מונה שר החוץ החדש, מוחמד זריף, שבאיראן קיוו כי הוא ייתפס במערב כ"ענף זית".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"לא מביך אותי כאיראנית", ליילה מטהרן על חסן רוחאני
צילום: AP
מומלצים