שתף קטע נבחר

הידעתם? אפשר לפרוש גם בגיל 40

לא חייבים להמתין לגיל הפרישה הנקוב בחוק - עובדים הסובלים מבעיות רפואיות כמו לחץ ושחיקה, יכולים לבצע הליך פרישה מוקדמת מהעבודה גם 20 שנה קודם לכן ולקבל משכורת חודשית. מדריך

שכירים שעובדים שנים רבות באותו מקום עבודה, סובלים פעמים רבות מבעיות רפואיות שמקשות עליהם לעבוד ולתפקד כמו לחץ ושחיקה. כשמדובר בעובדים שחצו את גיל 40 ונפלטו לשוק העבודה - בעיות אלו מקשות עליהם למצוא מקום עבודה חדש ולהשתלב מחדש במעגל העבודה.

 

 

לכאורה, אותם עובדים צריכים להמתין לכאורה עד לגיל הפרישה הקבוע בחוק - 67 לגבר ו-62 לאשה. אולם לא רבים יודעים כי ניתן היום לבצע הליך של פרישה מוקדמת עוד הרבה לפני שמגיעים לגיל הנקוב בחוק, וזאת על רקע בעיות רפואיות המונעות מהעובד להמשיך בעבודתו או שחיקה ולחץ שגרמו לבעיות של דיכאונות, לחצים וקושי לתפקד.

  

כך קרה למשל לו' בת ה-45, שעבדה שנים רבות בדואר ישראל. בכל אותן השנים עבדה ו' שעות ארוכות בסניף דואר מרכזי, עבודה שכללה עבודה מול קהל, לחץ מאסיבי ופעילות פיזית. בתחילת גיל 40 היא נקלעה למשבר ולא הצליחה לקום לעבודה. בבדיקות נמצא כי היא סובלת מדיכאון קשה וחרדות מפיטורים, לצד בעיות בריאותיות שהקשו עליה לעבוד בסביבה עם אבק.

 

ו' ניסתה להמשיך ולעבוד, אך לא הצליחה. מחלקת כוח אדם בחברה המליצה לה לפנות לקרן הפנסיה בה היתה מבוטחת, כדי לבדוק את כשירותה להמשיך בעבודתה. בתחילה קבעה לה הקרן אי כשירות זמנית למספר שנים, אולם לאחרונה הסכימה חברת הביטוח בה הייתה מבוטחת להכיר בה כמי שאיבדה את יכולתה לעבוד לחלוטין, זאת על אף גילה הצעיר יחסית.

 

השמנה וטראומה

גם א', בן 49, ביצע פרישה מוקדמת מעבודה בגיל צעיר. א' עבד בחברת היי-טק שנים רבות בתפקיד בכיר אך לפני 4 שנים החל לסבול משחיקה בעבודה, שלוותה בבעיית השמנה שהלכה והחמירה, שכן א' החל לחפש פורקן לשעמום באמצעות אוכל. לאחר כשנתיים ניאלץ לעבור ניתוח לקיצור קיבה, שלא צלח.

 

בסוף השנה שעברה פוטר א' מעבודתו ולא הצליח למצוא עבודה בשל הקשיים מהם סבל. אם לא די בכך, גם שאיפותיו למצוא מקום עבודה לא היו גבוהות שכן בעיות ההשמנה שכללו בעיית סכרת, בעיות בגב ובעיות נפשיות, שהקשו עליו לתפקד והפחיתו מיכולתו. קרן הפנסיה אישרה את מצבו כמי שאינו כשיר לעבוד לצמיתות ואישרה לו פרישה מוקדמת.

 

ניתן לבצע פרישה מוקדמת גם על רקע טראומה שהעובד חווה במקום העבודה. כך למשל סימה, בת 42, עברה טראומה כשהוטרדה מינית בעבודה על ידי אחד העובדים.

 

סימה לא יכלה לשוב לעבודתה, שכן היא סבלה מתמונות של ההטרדה בראשה, חששה מאנשים ואף החלה לסבול ממחלות בריאות בשל בעיית עישון. לחברת הביטוח לא הייתה ברירה אלא לאשר לסימה יציאה לפרישה מוקדמת למרות גילה הצעיר. 

 

אמצעי קיומי

מקרים אלו אינם משקפים את המצב בשוק העבודה. להיפך - אלו מהמקרים היחידים שעובדים ניצלו את יכולתם לבצע הליך כזה, של פרישה מעבודה בגיל צעיר. עובדים אינם מודעים לאפשרות או שהם חוששים מפניה וחושבים כי מדובר במהלך בלתי אפשרי.

 

בפועל, חברות הביטוח וקרנות הפנסיה בהם מבוטחים העובדים דווקא עשויות לאשר פרישה מוקדמת במקרים בהם העובד סובל מבעיות שאינן מאפשרות לו לתפקד כפי שהיה בריא.

 

למעשה, פרישה מוקדמת על רקע בעיות רפואיות אפשרית בכל גיל, בלבד שמדובר בעובדים הסובלים ממחלות קשות כמו דיכאונות קשים, מחלות נוירולוגיות רשות או פציעות חמורות בשל תאונות עבודה. עם זאת מתחת לגיל 40 - הסיכויים לקבל אישור פחות גבוהים.

 

מהלך שכזה יכול לסייע לעובדים רבים בקבלת משכורת מובטחת למשך חודשים וכאמצעי קיומי. על כן מומלץ לעובדים לבדוק את זכויותיהם במקום עבודתם ולבחון האם הם זכאים לפרישה מוקדמת מטעמי סיבות רפואיות או לחץ בעבודה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים