שתף קטע נבחר

פריימריז: שבוע מכריע במפלגת העבודה

האם המתפקדים יביעו אמון מחדש ביו"ר המכהנת, או שידיחו אותה וימנו מנהיג חדש? המטות והמתנדבים כבר מוכנים לקרב הגדול שיוכרע ביום חמישי

הפריימריז במפלגת העבודה, הישורת האחרונה: ביום חמישי ייפתחו 120 קלפיות ב-79 מוקדים ברחבי הארץ וכ-55 אלף מתפקדי המפלגה ייצאו להכריע בשאלה מי יעמוד בראשה. האם ייאפשרו כהונה שנייה ברציפות ליו"ר שלי יחימוביץ' או שיחליפו אותה ביו"ר הסיעה בכנסת יצחק (בוז'י) הרצוג שליכד סביבו שני מועמדים אחרים, איתן כבל ואראל מרגלית.

 

הרצוג ויחימוביץ' חורשים בימים אלו כל סניף בארץ. הם מתמרצים את הפעילים, משכנעים בחשיבות ההצבעה ומבקשים מהמתפקדים לממש את זכותם להשפיע. אצל יחימוביץ' מפעילים המתנדבים שני מנגנונים מרכזיים: מנגנון לגיוס תרומות קטנות שתפקידם לייצר מחויבות והזדהות עם הרעיון בקרב התומכים ומערך נוסף של מתנדבים שמטרתם להוציא את התומכים המובהקים מהבית. גם אצל הרצוג מסמנים שני יעדים עיקריים: שכנוע יסודי של ציבור המתלבטים בשינוי מתבקש והשני, ארגון רחב ומדוקדק של יום הבחירות עצמו.  

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

"תינוקות הטייפון" בפיליפינים בסכנת חיים

רוסיה: סיכוי טוב שהשבוע יושג הסכם גרעין

 

לתוצאות הפריימריז הללו, מעריכים בכירים במערכת הפוליטית, יש השפעה רבה בנוגע לאופן התנהלותה של המפלגה בכנסת ביום שאחרי. הקרב האישי בין השניים הוא גם קרב על הדרך. הרצוג לא הצהיר פומבית שהוא נגד כניסה לקואליציה. בסביבתו אומרים שלמרות שהוא לא מתבטא בנושא, תהיה זו טעות לחשוב שיוביל לכניסה אוטומטית לממשלה. יחימוביץ' לעומתו מסרבת בתוקף להיכנס לקואליציה של ראש הממשלה בנימין נתניהו ותשקול זאת רק אם מדינת ישראל תעמוד ערב חתימת הסכם שלום.  

 

אבל כניסה לקואליציה היא לא השיקול היחיד של המתפקדים בבואם להכריע בין השניים. מאז הבחירות האחרונות, נתפשת יחימוביץ' על ידי מצביעים רבים כמי שהפכה את המפלגה לבעלת אג'נדה כלכלית בלבד ובשל העובדה שהזניחה את הדגל המדיני ושמרה על עמימות בנוגע לעמדותיה בזירה הזו, לא הצליחה לממש את הפוטנציאל של המפלגה בבחירות האחרונות. היא סיימה עם 15 מנדטים, פחות משניבאו לה הסקרים כשמאחוריה לא מעט מאוכזבים. הרצוג מגיע לפריימריז בלי שידבק בו כישלון כמנהיג העבודה.

 

המתפקדים עדיין מתלבטים אם אחרי כל כך הרבה שנים כמספר 2 במפלגה, יוכל לכבוש את המקום הראשון ולתפקד כיו"ר. או במילים אחרות, האם הפרלמנטר החרוץ והמנוסה מתאים לכהן גם כמנהיג מפלגה הרואה עצמה אלטרנטיבה שלטונית. את השבוע הקרוב יקדישו המועמדים לשיחות מוטיבציה אחרונות לפעילי השטח וינסו להשפיע עד כמה שניתן, על ציבור המתלבטים. השניים מפעילים מטות ומערך משומן של מתנדבים שתפקידם להוציא את המתפקדים מהבית ולממש את זכות ההצבעה.

 

הרצוג נהנה מתומכים מסורתיים של המפלגה ומתפקדים ותיקים ומלבדם קיבל חיזוק גם מראשי הערים הגדולות, חלקם עד לא מזמן מקורבים ליחימוביץ': ראש העיר תל אביב רון חולדאי וראש העיר ראשון לציון דב צור. זמן קצר אחרי ההודעה על קיום הפריימריז קיבל גם את תמיכתם של חברי הכנסת איתן כבל ואראל מרגלית שהסירו מועמדות כדי לאחד כוחות ולסייע לו להחליף את יחימוביץ. אל השניים הצטרפה באחרונה גם ח"כ מרב מיכאלי.

 

יחימוביץ' נתמכת על ידי גרעין יציב של צעירים ומתפקדים חדשים שהגיעו למפלגה בגללה. היא גם נהנית מתמיכת רוב חברי הסיעה בכנסת. הערב כינסה עשרות מפעיליה המרכזיים בבר ברחוב רוטשילד בתל אביב על מנת למסור הנחיות אחרונות. לכנס הגיעו ראשי סניפים מכל רחבי הארץ וקיבלו סקירה מסכמת. חברי הכנסת התומכים בה, אבישי ברוורמן, מיקי רוזנטל, נחמן שי, עומר בר לב ומיכל בירן הצטופפו גם הם בין הפעילים.

 

לאחר ההצבעה ביום חמישי תימשך ספירת הקולות לתוך הלילה שבין חמישי לשישי. אם הפער יהיה גדול, המסכים בבית סוקולוב יבשרו על זהותו של היו"ר עוד באותו יום. אם הקרב יהיה צמוד, צפויים להתכנס בכירי המפלגה ביום שישי בבוקר בבית העיתונאים בתל אביב ולמסור באופן רשמי את תוצאות האמת. האם המתפקדים ישנו מגמה של שנים ויביעו אמון מחדש ביו"ר המכהנת, או שמא במהלך דרמטי ידיחו אותה וימנו מנהיג חדש?

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן, עידו ארז
ראש בראש. הרצוג ויחימוביץ'
צילום: גיל יוחנן, עידו ארז
מומלצים