שתף קטע נבחר

רוב הפניות על תקיפה מינית: של ילדים ונוער

יותר מ-60% מהפונים למרכזי הסיוע על תקיפה מינית הם מתחת לגיל 18. כך עולה מדו"ח לרגל יום זכויות הילד הבינלאומי שמצוין היום. במקביל, מדד האלימות של ויצו קובע שבישראל חיות כ-200 אלף נשים מוכות וכ-600 אלף ילדים שעדים לאלימות. הדו"חות יוצגו היום בכנסת: "קטסטרופה חברתית"

יותר מ-60% מהפונים למרכזי הסיוע לנפגעי ונפגעות תקיפה מינית הם ילדים ובני נוער מתחת לגיל 18. כך עולה מדו"ח איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית שפורסם הבוקר (ד'). הדו"ח, שמפורסם לרגל יום זכויות הילד הבינלאומי שמצוין היום ברחבי העולם, מסכם את נתוני דיווחי הפגיעות המיניות שהתקבלו במרכזים שמפעיל האיגוד בשנת 2012 ובמחצית הראשונה של 2013.

 

אלימות ותקיפה מינית - דיווחים אחרונים ב-ynet:

חשד: שוטר ביקש שוחד מיצאנית והיכה אחרת

אישום: רב מהדרום התעלל באשתו ובילדיו

צפו: ירדנה ארזי בקליפ על אלימות נגד נשים

 

במקביל, הבוקר גם פורסם דו"ח מדד האלימות של ויצו, שלפיו בעשור האחרון נרצחו 186 נשים בתוך המשפחה. על פי המדד, שפורסם לקראת יום המאבק הבינלאומי באלימות נגד נשים שיצוין בשבוע הבא, בישראל חיות כיום כ-200,000 נשים מוכות וכ-600,000 ילדים שעדים לאלימות.

 

 (נתונים: דו"ח איגוד מרכזי הסיוע) (נתונים: דו
(נתונים: דו"ח איגוד מרכזי הסיוע)

 (נתונים: דו"ח איגוד מרכזי הסיוע) (נתונים: דו
(נתונים: דו"ח איגוד מרכזי הסיוע)

לפי שני הדו"חות, רק חמישית מכלל הפונות והפונים למרכזי הסיוע הגישו תלונה במשטרה ומרבית התיקים בעבירות מין שנסגרו בפרקליטות, נסגרו מפאת חוסר ראיות. בהטרדות מיניות, מתוך 216 תיקים שטופלו בפרקליטות אשתקד, לא פחות מ-135 נסגרו. שני הדו"חות יוצגו הבוקר בישיבה משותפת של הוועדה לקידום מעמד האישה והוועדה לזכויות הילד של הכנסת.

 

כ-40,000 פניות הגיעו למרכזי הסיוע בשנת 2012, מתוכן 7,700 פניות חדשות. 88% מהפניות מדווחות על פגיעות בנשים, 12% מדווחות על פגיעות בגברים. 17% בלבד מהמקרים דווחו למשטרה. בנוסף, מהנתונים עולה הנתון המוכר, לפיו רק 12% מהפוגעים מינית זרים לנפגעת או לנפגע, ורוב התוקפים הם בני משפחה או ידידים.

  

מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, אורית סוליציאנו, אמרה כי "נתונים אלה מעידים על הצורך שלנו, כחברה, להפנים שאלימות מינית היא נגע חברתי עמוק, שפוגע בילדות ובילדים רבים, ושיש חשיבות עליונה לזהות את הפגיעה מוקדם ככל הניתן ולסייע לנפגעות ולנפגעים".

 

באיגוד מרכזי הסיוע הדגישו, לקראת היום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים בשבוע הבא, שעל החברה הישראלית "להעביר מסר חד-משמעי כי יש לנתץ את קשר השתיקה והבושה סביב הפגיעה המינית ולהתייצב לצד של כל מתלוננת או מתלונן".

  

"הנתונים הקשים מעידים על אסון חברתי ומציבים מראה המשקפת את האלימות הגואה בחברה הישראלית", התריעה יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה, ח"כ עליזה לביא (יש עתיד). לדבריה, "על המדינה לקחת אחריות ולהקים רשות לאומית שתבנה תוכנית כלל מערכתית, בשיתוף כל הגורמים הרלבנטיים, במטרה למנוע אלימות מינית ולהעניק טיפול וסיוע לנפגעות הרבות".

 

יו"ר הוועדה לזכויות הילד, ח"כ אורלי לוי-אבקסיס (הליכוד-ישראל ביתנו) הדגישה כי "תמונת המצב המשתקפת מלמדת על פגיעות מיניות בקטינים בממדים שאינם נתפשים ולפיכך על קטסטרופה חברתית שיש לעצור בכל דרך".

 

המקרים שיחסית זוכים לכותרות, מאוחר מכדי לעזור לנפגעות, הם מקרים של רצח נשים על ידי בני

זוגן או קרובי משפחתן. על פי מדד האלימות של ויצו, בדומה לשנת 2012, השנה נרצחו 19 נשים על ידי בן הזוג או בן משפחה. בכל יום במהלך 2013 נפתחו בממוצע 72 תיקים בגין אלימות בתוך המשפחה - 17,000 תיקים בערך עד ספטמבר 2013. בשנה הקודמת כולה, הממוצע היה פתיחת 58 תיקים ביום, ובסך הכול 21,000 תיקים ב-2012 כולה. 

 

"מדינת ישראל, בצורה עקבית, לא מצליחה להגיע לגברים וילדים במשפחות שזוהו כמשפחות נפגעות אלימות", אמרה יו"ר ויצו ישראל, גילה אשרת. בשנת 2013 טופלו 12,944 נשים, ילדים וגברים במרכזים לטיפול ולמניעת אלימות במשפחה ובמקלטים לנשים מוכות, מתוכם כ-8,000 נשים. לדבריה, "מעבר למספרים אלו קיימים עוד אלפים שחיים במעגל האלימות אך לא ידועים לרשויות".

 

בויצו ציינו כי על פי הערכות גורמי הרווחה, בישראל חיים כיום כ-200,000 נשים מוכות וכ-600 אלף ילדים עדים לאלימות. כלומר, אומרים בויצו, במדינת ישראל כלואים במעגל האלימות כמיליון נשים, גברים וילדים.

 

מספר הטלפון של קווי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית הוא 1202 לנשים, ו-1203 לגברים

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: גיל יוחנן
ח"כ אורלי לוי-אבקסיס. "קטסטרופה חברתית"
צילום: גיל יוחנן
צילום: בני דויטש
ח"כ עליזה לביא. "על המדינה לקחת אחריות"
צילום: בני דויטש
מומלצים