שתף קטע נבחר

גם בעבודה: אלוהים אוהב את הנשים

חוסר השוויון המגדרי הוא לא רק בעיה של נשים, אלא של החברה כולה. כשאישה מוכשרת אינה זוכה לקידום, ובמקומה זוכה בתפקיד גבר מוכשר פחות, ההפסד הוא של כולנו. הגיע הזמן לשנות את העיוות שהתורה התנגדה לו מן היסוד, כשקבעה כי האיש והאישה שווים בעיניי האל

ההכנסה הממוצעת של אישה שכירה היא 66% בלבד מהכנסתו של גבר הממלא את אותו התפקיד, עם אותם נתוני פתיחה: השכלה, ותק וניסיון. אלה הנתונים המדכדכים שעולים מדו"ח הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסם לאחרונה.

 

 <<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

על פי הנתונים, ההכנסה הממוצעת ברוטו לחודש לגבר שכיר עומדת על 10,953 ש"ח, ולשעה 55.1 ש"ח, בעוד שההכנסה הממוצעת ברוטו לחודש לאישה שכירה היא 7,244 ש"ח, ולשעה 46.8 ש"ח בלבד.

 

מציאות חברתית מעוותת

מיום שמוניתי ליו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת, אחת המטרות המרכזיות שהצבתי לעצמי הייתה טיפול ממוקד באפליה המתמשכת בין שכרן של נשים לבין שכר הגברים. למרות העיסוק במספרים, חשוב לזכור שהאפליה איננה רק כספית. בעיית ההפרשים בשכר המשולם

על עבודה באותו תפקיד יוצרת, אוטומטית, גם בעיה בקידום.

 

לרוב, כשזוג מגדל ילדים, אחד מבני הזוג נדרש להימצא יותר שעות בבית ולהשקיע זמן רב בטיפול במשפחה. שיקול כלכלי הפשוט של בני הזוג, יוביל לא פעם למסקנה כי עדיף שמי שיטפל בילדים יהיה בן הזוג שמרוויח פחות.

 

מכיוון שבמרבית הפעמים מדובר באישה, תהיה היא זו שתקדיש זמן פחות לקריירה שלה לטובת משק הבית והטיפול בילדים. כך, באופן טבעי, היא גם תקודם פחות.

 

כמובן שאין פסול בכך שאישה, או גבר, ייקחו על עצמם את האחריות על גידול הילדים באופן מתמשך, אבל יש להבטיח שהדבר נעשה מבחירה, ולא כתוצאה מלחץ כלכלי הנובע ממציאות חברתית מעוותת.

 

כמו כן, חשוב להבין שחוסר השוויון הוא בעיה של החברה כולה. כשאישה מוכשרת אינה זוכה לקידום במקום עבודתה, וגבר מוכשר פחות מקודם במקומה, החברה אינה ממצה את הכישרונות של החברים בה, וממילא מאבדת הון אנושי.

  

זכר ונקבה ברא אותם

עיוות זה נוגד גם את עמדת היהדות אשר רואה באיש ובאישה בריות שנבראו בצלם אלוהים: "וַיִּבְרָא אֱ-לֹהִים אֶת הָאָדָם בְּצַלְמוֹ בְּצֶלֶם אֱ-לֹהִים בָּרָא אֹתוֹ זָכָר וּנְקֵבָה בָּרָא אֹתָם" (בראשית א', כ"ז).

 

הרב שמשון רפאל הירש (1808-1888), אבי שיטת "תורה עם דרך ארץ", ביאר את הפסוק נאמן לשיטתו: "צלם אלוהים" מקיף את שני המינים, איש ואישה יחדיו ממצים את המושג אדם. את שניהם ברא ה' באותה ישירות ובאותה רצייה תכליתית: "זכר ונקבה ברא אותם" (האישה היהודית, עמ' יא).

 

שוויון זה בא לידי ביטוי גם כשמדובר על זכויות ממוניות, ואף חכמי התלמוד סברו כך: "ואלה המשפטים אשר תשים לפניהם - השווה הכתוב אשה לאיש לכל דינין שבתורה" (תלמוד בבלי, בבא קמא טו ע"א). כלומר כל הזכויות המוקנות לעובד, מוקנות גם לעובדת.

 

שוות ערך

כדי לשנות את המצב הזה נדרש מאמץ כולל ושיתוף פעולה רב-מערכתי. עלינו לחנך לשוויון, להעצים את בנותינו ולחזק את אוכלוסיית הנשים ככלל. חובה להתאים את שוק העבודה לשני המינים.

 

פניתי אל שר האוצר, יאיר לפיד, בנושא ההשלכות של פערי שכר וחוסר הקידום של נשים בעבודה, ולשמחתי הוא נעתר לבקשה להקים ועדה לבחינה מגדרית של תקציב המדינה במשרד האוצר, ובימים אלה מתחילה הוועדה את עבודתה בראשות יעל מבורך, סגנית ראש אגף התקציבים.

 

בנוסף, בוועדה לקידום מעמד האישה אישרנו לאחרונה (לאחר חמש שנות קיפאון) תקנות הקובעות, כי המדינה תתמרץ מעסיקים שיפעלו לשילוב נשים ולקידומן במקומות עבודה. בראש ועדת הפרס תעמוד השופטת בדימוס דליה דורנר. הפרס לזוכה יעמוד על סך 250,000 ₪, והוא יינתן למקום עבודה שיבטיח סביבת עבודה נוחה ושוויונית לנשים ולהורים.

 

אך בכך לא די. המודעות לנושא חייבת לעלות. בימים אלו חברו פוליטיקאיות מכל סיעות הבית לקמפיין שנועד להעלות את המודעות לפערי השכר בין נשים לגברים בישראל, במסגרת התוכנית "שוות ערך".

 

עוגמת נפש על רקע אפליה

אין ספק שהזירה המרכזית שבה יש לפעול לשינוי המציאות הלא-שוויונית שבה אנו חיות וחיים היא זירת החקיקה בכנסת. לאור זאת, ואחרי חשיבה מעמיקה, הגשתי שתי הצעות חוק בנושא, שכבר עברו בקריאה טרומית ונמצאות בשלבי הכנה בוועדות הכנסת השונות לקראת השלמת הליך החקיקה.

 

ההצעה הראשונה מבקשת פיצוי על אפליה של אישה מבלי שהוכחה חובה ממונית. למעשה, זו הצעה לתיקון חוק שכר שווה לעובדת ולעובד (תיקון פיצויים בשל נזק שאינו ממוני ונגישות למידע המעסיק) תשע"ג- 2013.

 

למעשה, הצעה זו כוללת בתוכה שני תיקונים לחוק המקורי. הראשון קובע שהאישה תוכל לתבוע פיצויים גם על נזקים לא ממוניים שנגרמים לה בעקבות אפליה בשכר כגון פגיעה במעמד, עוגמת נפש, ביזוי וכו'.

 

כמו כן, מכיוון שפעמים רבות העובדת חוששת לבקש מהמעביד נתוני שכר של העובדים המקבילים לה בחברה, העשויים לשמש כבסיס לתביעה, התיקון השני קובע, כי לא רק האישה אלא גם ארגוני נשים וארגוני עובדים יהיו זכאים לקבל מידע מהמעסיק על שכרם של נשים וגברים. כך תתאפשר שקיפות שתמנע אפליה עתידית של נשים בתחום השכר.

 

חיים שוויניים ברוח היהדות

הצעת החוק השנייה שהגשתי קובעת כי חברות ציבוריות וממשלתיות

יחויבו לבחון את פערי השכר המגדריים בחברה, בזמן קביעת המשכורות לעובדים.

 

בחוקים אלה, כמו גם בחוקים אחרים, אני עובדת בשיתוף פעולה עם ארגוני הנשים הפועלים בשטח, והם בעלי ניסיון של שנים רבות. אני משתדלת להיות קשובה להם ולעבוד אתם בשיתוף פעולה מלא. רק יחד נצליח לשנות.

 

אני מקווה שצעדים אלה וצעדים נוספים שעוד יש לקדם, יוכלו להבטיח חיים שוויוניים יותר ברוח היהדות ועולם עבודה שיפעל על פי התבנית שבה ברא אלוהים את האיש והאישה ללא עיוותים היסטוריים: "זָכָר וּנְקֵבָה בָּרָא אֹתָם" (בראשית א, כ"ז).

  

 

  • פרויקט צהר לחקיקה הוא פרי שיתוף פעולה בין ynet וארגון רבני צהר.
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    להתאים את שוק העבודה לשני המינים. ח"כ עליזה לביא
    מומלצים