שתף קטע נבחר

קרי מפתיע: האחים המוסלמים גנבו המהפכה

נמשכת המדיניות המבולבלת של ארה"ב במזה"ת. אחרי הדחת מורסי והרג מאות מתומכי האחים הפגינו האמריקנים כעס והשעו סיוע למצרים, בטענה שהדבר מנוגד לדמוקרטיה. אבל כעת נחשפים חילוקי דעות בין הבית הלבן למחלקת המדינה: קרי מאשים שהאיסלאמיסטים ניצלו המהפכה לצורכיהם

מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, השמיע אתמול (יום ד') הצהרה מאוד לא שגרתית, בהתחשב במדיניות הזהירה של ארצות הברית במזרח התיכון מאז תחילת האביב הערבי. "האחים המוסלמים גנבו את המהפכה במצרים", אמר קרי, במשפט שנשמע כאילו הוא מצדיק במידת מה את הדחת האחים המוסלמים עצמם מהשלטון על-ידי הצבא, בהפיכה ביולי השנה. בחודשים האחרונים דווקא דאג קרי לא אחת להפגין את מורת רוחו מהדחת הנשיא האיסלאמיסט מוחמד מורסי, צעד שאף הביא להשעיית חלק מהסיוע הצבאי של ארה"ב למצרים.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

מורסי נבחר לנשיא מצרים בשנה שעברה, כשנה וחצי אחרי המהפכה שבה הודח מכס הנשיאות חוסני מובארק, ששלט במצרים 29 שנה. אלא שמאז עלייתו לשלטון לקחה לעצמה תנועתו, האחים המוסלמים, סמכויות רבות, ומתנגדיה טענו כי אחרי שניצלה את הדמוקרטיה כדי לעלות לשלטון - היא דווקא פוגעת בדמוקרטיה ומנסה להפוך את מצרים למדינה דתית ושמרנית יותר. במלאות שנה לבחירתו של מורסי יצאו המונים להפגין נגדו ברחובות, והצבא - מגן החילוניות במצרים - הדיח אותו מכיסאו.

 

ג'ון קרי לפני שבועיים בבירת מצרים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ג'ון קרי לפני שבועיים בבירת מצרים(צילום: רויטרס)

בדבריו יוצאי הדופן אמר אתמול קרי: "הצעירים בכיכר תחריר לא פעלו מתוך מניע דתי או אידיאולוגי כלשהו. הם רצו ללמוד ולעבוד ושיהיה להם עתיד ולא ממשלה מושחתת שתמנע זאת מהם". לא ברור מה עומד מאחורי הדברים החריפים האלה, אולם ייתכן שבעיתון "אל-חיאת" חשפו היום את הסיבה: גורמים דיפלומטיים בוושינגטון אמרו לעיתון כי שוררת מחלוקת קשה בין הבית הלבן ויועציו של אובמה לבין מזכיר המדינה האמריקני קרי ומזכיר ההגנה צ'אק הייגל, בנוגע למדיניות של ארצות ביחס למצרים אחרי הדחתו של מורסי.

 

לפי אותם גורמים המחלוקת התגברה בזמן האחרון, אחרי ההודעה של הממשל האמריקני על השעיית חלק מהסיוע הצבאי למצרים באוקטובר, הודעה שהביאה את רוסיה לנסות להשיג דריסת רגל מחודשת במצרים ולחתום איתה על עסקה צבאית. לפי העיתון, "הייגל וקרי התנגדו לצעד הזה וגם יועצו של אובמה לענייני המזרח התיכון, פיליפ ג'ורדן, הסתייג מכך".

 

ב"אל-חיאת" נאמר כי מבין התומכים הבולטים בהשעיית חלק מהסיוע אפשר לציין את היועצת לביטחון לאומי, סוזן רייס, שהצדיקה את תמיכתה במהלך בכך שהיא רוצה שלארצות הברית תהיה מדיניות מאוזנת יותר ביחס למצרים, ושההתנגדות לדיכוי ולצעדים הלא דמוקרטיים של הממשל במצרים תהיה בלב האסטרטגיה האמריקנית.

 

משלחת רוסית בראשות שר החוץ, בקהיר בשבוע שעבר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
משלחת רוסית בראשות שר החוץ, בקהיר בשבוע שעבר(צילום: AFP)

 

גורמים "מהימנים" סיפרו ל"אל-חיאת" בהקשר זה כי ביקורו האחרון של קרי במצרים במסגרת סיורו באזור נעשה ביוזמתו. בנוסף באתר החדשות האמריקני "דיילי ביסט" נטען כי רייס ביקשה מקרי ישירות לפני הביקור למסור בפגישות הסגורות וגם בפומבי הצהרות תקיפות בנוגע למשפטו של מורסי, שהחל על רקע הביקור. אולם קרי התעלם מהדרישה הזו ופעל באופן עצמאי בביקורו מצרים שאותו הוא הפך לביקור של גישור פערים עם הצבא המצרי.

 

דובר במשרד החוץ המצרי כבר הגיב על הדברים של קרי בשיחה עם רשת סקיי בשפה הערבית. "הצהרותיו של קרי הן בבחינת התפתחות

חיובית בעמדה האמריקנית ביחס למצרים", אמר הדובר, שהבהיר כי היחסים בין וושינגטון לקהיר הם אסטרטגיים וחשובים לשני הצדדים.

 

בזמן האחרון מורגשת התקרבות ממשית בין רוסיה למצרים על רקע התערערות היחסים של קהיר עם ארצות הברית. ההתקרבות הזו הגיעה לשיא בשבוע שעבר עם ביקורם ההיסטורי של שר ההגנה הרוסי ושר החוץ הרוסי בקהיר. אחד הנושאים שנידונו בפגישות הוא האפשרות של חתימה על עסקת נשק גדולה שבמסגרתה תקבל מצרים מטוסי מיג, מערכות הגנה אווירית וטילי נ"ט. אותה עסקה עשויה לצאת לפועל כבר בתחילת שנת 2014, אולם עד כה אין אישור רשמי לכך שהיא נחתמה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ג'ון קרי. חושש מההתקרבות של מצרים לרוסים?
צילום: AP
מומלצים