שתף קטע נבחר

מומחי פילוסופיה הודית? יש עבודה עבורכם

כנס תעסוקה ראשון מסוגו שהתקיים באוניברסיטת תל-אביב, הציע כ-70 משרות לסטודנטים בוגרי החוג למזרח אסיה. איזה חוג מתאים לשילוב עם תחום הלימודים של מזרח אסיה, וכיצד תשפרו את הסיכויים למצוא משרה?

למדתם על חברה, דת ומשפחה ביפן או או על קולנוע הודי? יש לכם סיכוי לא רע להשתלב בשוק העבודה. כך לפחות היה נראה השבוע בכנס תעסוקה ראשון מסוגו בארץ, שמיועד לסטודנטים בחוג למזרח אסיה.

 

לכתבות נוספות בערוץ הלימודים

 

מדובר ביוזמה משותפת של נציגות החוג למזרח אסיה באגודת הסטודנטים באוניברסיטת תל-אביב, ולשכת המסחר ישראל-אסיה. במסגרת האירוע קיימו הסטודנטים פאנל דוברים, שכלל מומחים מעולם האקדמיה והעסקים, ויריד תעסוקה בו הציעו גופים וחברות שונות כ-70 משרות לסטודנטים הלומדים בחוג למזרח אסיה.

 

לא פעם נשמעות טענות מצידם של בוגרי החוגים השונים בפקולטה למדעי הרוח, בדבר קושי בהשתלבות בשוק העבודה ובניית מסלול קריירה התואם להשכלתם. זאת, בניגוד לבוגרי הפקולטות להנדסה, מדעים מדויקים ואפילו משפטים בהקשר זה.

 

כראיה לכך, עדיין לא זכינו למודעת דרושים בנוסח: דרוש פילוסוף. לאור זאת, נראה שכנס תעסוקה המיועד לסטודנטים מחוג כמו מזרח אסיה מהווה גשר בין עולם האקדמיה לשוק העסקי העצום שמתפתח במזרח.

 

"מטרת העל היתה ליצור פלטפורמה לסטודנטים ובוגרים שלא קיימת עד היום", מסבירה נועה מוצפי, ממארגנות הכנס וסטודנטית שנה ג' ללימודי מזרח אסיה באוניברסיטת תל-אביב.

 

"מדובר בכנס ראשון מסוגו הן באוניברסיטת תל-אביב והן ברמה הארצית במחלקות למזרח אסיה. ככל שהתחלתי לחפור ולהכיר חברות ולייצר קשרים, הבנתי שמטרת העל היא שונה. לייצר מודעות, באזז, ולחבר את עולם העסקים שמעבר לכותלי האוניברסיטה לחוג הקטן שלנו, שרוב אנשי העסקים לא מודעים לקיומו.

 

 (צילום: איתמר ולר) (צילום: איתמר ולר)
(צילום: איתמר ולר)

 (צילום: איתמר ולר) (צילום: איתמר ולר)
(צילום: איתמר ולר)

 

"מדברים היום על הדור האבוד: לא משנה אם יש לך תואר ראשון או שני, אם לא תעבוד קשה לא תצליח. בסופו של דבר בוגר ראשון של מזרח אסיה, ולא משנה עם איזה חוג הוא משלב אותו, יצטרך לעשות תואר המשך וגם יצטרך לעבוד קשה. זה כר מאוד פורה להמשך פעילות עתידית אבל זה נורא תלוי בסטודנט עצמו".

 

המטרה: לעבור מאקדמיה לעסקים 

השוק של מזרח אסיה כולל אזור גיאוגרפי עצום לרבות הודו, סין, יפן, נפאל, דרום קוריאה, תאילנד ועוד. מדובר בעולם עסקי הכולל עשרות אלפי מקומות עבודה שזקוקים לבוגרים שרכשו ידע על כלכלת מדינות אסיה, אך גם על ההיסטוריה, התרבות ואפילו המוסיקה באזור.

 

"הרבה חברות ישראליות שעובדות בשוק האסייתי מחפשות עובדים ומחפשות לגייס עובדים שמכירים את התרבות והשפה", מוסיפה ורד פרבר, מנכ"לית טאסי, המכון לאסיה, שאף היא השתתפה בכנס. "המטרה היא שסטודנטים יבינו שזה נכון להתחיל באוניברסיטה, ומכאן להמשיך הלאה לעולם העסקים.

 

 (צילום: איתמר ולר) (צילום: איתמר ולר)
(צילום: איתמר ולר)

 (צילום: איתמר ולר) (צילום: איתמר ולר)
(צילום: איתמר ולר)

 

"תראה, מעסיק יכול לתת עדיפות לבוגר מזרח אסיה שבקיא בתחומים נוספים; למשל, שהוא יודע לכתוב ביפנית או בסינית. למרות זאת, הוא יצפה לניסיון פרקטי בשטח, לנסוע לשם, לגור שם. אני המלצתי לסטודנטים לנסוע ליפן, להודו, לסין, לחוות חווית תרבות. להמשיך ללמוד ולהתמקצע בדבר נוסף ולבדל את עצמם".

 

- האם יש סיכוי ממש לבוגר מזרח אסיה להשתלב בשוק עבודה?

 

"אני חושבת שכן. אנחנו כחברת השמה עושים השמות לחברות ישראליות, ויש תפקידים שמתאימים לסטודנטים ולבוגרים. לפעמים לא מחפשים שמישהו יבוא ויסגור עסקאות במיליוני דולרים. מחפשים מישהו שקשור לשירות ושפה. יש חברת היי-טק שחיפשה עובד לשירות בשעות שהם נמצאים בהן, וסטודנט יכול לתת את זה. גם בתמיכה ו-QA, יכולים לתת שירות ללקוח מיפן שמתקשר לחברה ישראלית, ויותר מאוחר מישהו בכיר יותר יחזור אליו".

 

- איזה תחום לימודים מומלץ לשלב עם לימודי מזרח אסיה?

 

"כרגע חברות היי-טק יותר נכנסות לשווקי אסיה, ובהקשר זה מדובר על כל מקצועות ההיי-טק. כמובן שהכרת המחשב, מדעי המחשב, או תואר בהנדסה, יעניקו יתרון משמעותי. בנושא של מנהל עסקים זה רחב מאוד; אם התמחית בשיווק לאסיה אז תצטרך להציג פרקטיקה של שהות שם. הרבה דברים נלמדים תוך כדי הפרקטיקה, ותוך כדי כך מגיעים לתפקידים. גם מכירות לא לומדים באוניברסיטה. כן הייתי ממליצה, כחלק מלימודי מנהל עסקים, לקחת קורס בניהול בינלאומי ושיווק בינלאומי".

 

"אירוע מהסוג הזה הוא נדיר"

אל הכנס הוזמנו אך ורק 250 סטודנטים ובוגרים מהחוג למזרח אסיה באוניברסיטת תל-אביב. בין החברות שהשתתפו ניתן למצוא את המכון האסייתי בישראל, המכון לידידות סין, פורום ישראל-אסיה, משרד התיירות הישראלי, חברת יונקו, מובילאיי, מאמו גלובל ואחרות.

 

"לא כל מי שרצה נכנס ליריד החברות", מוסיפה מארגנת הכנס. "היו מאבטחים בכניסה והסטודנטים התבקשו להשאיר קו"ח במאגר שלנו. לכל חברה היה דוכן, חלק מהחברות שלחו בין 3 ל-4 נציגים, כי היה ביקוש וחילקו מידע או מתנות. היו חברות שרצו להשתתף, אבל אמרו שהן מחפשות בין 3-5 עובדים ונאלצנו לסרב.

 

"אני חושבת שהשורה התחתונה היא שבעוד שמדברים היום על עתיד תעסוקתי בעייתי, בייחוד כשאתה לומד בתחום מדעי הרוח, אז אירוע מהסוג הזה הוא נדיר. בהתחשב בכך שהגיעו גורמים מובילים בתחום, ושהפאנל היה עשיר, זה לא מובן מאליו, על אחת כמה וכמה כשמדובר ביוזמה סטודנטיאלית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתמר ולר
כנס התעסוקה בתל אביב
צילום: איתמר ולר
צילום: איתמר ולר
הסטודנטים בכנס התעסוקה
צילום: איתמר ולר
מומלצים