שתף קטע נבחר

האם המשק הישראלי בעיצומו של גל פיטורים?

מאות המפוטרים המצטרפים בשבועות האחרונים למעגל האבטלה, מעלים חששות כבדים בקרב ציבור העובדים. בעוד המעסיקים מפזרים תחזיות אימים, במשרד הכלכלה מרגיעים: המשק במצב מצוין. ומה אומרים בחברות ההשמה?

האדם המודרני הממוצע מצויד באמונה חזקה בממשותו של "אפקט הפרפר". בכל פעם שמדווח בתקשורת על קריסה בבורסה כלשהי בעולם, מוחו מתרגם את המידע באופן אוטומטי לציפייה להשפעות הכלכליות על המשק המקומי. בכל פעם שמדווח על פיטורים נרחבים במספר מקומות בו זמנית, עולה בלבו השאלה: "האם גם אני צריך לחשוש למקום העבודה שלי?".

 

לכתבות נוספות בערוץ הקריירה

 

מבחינה זו, החודש האחרון היה מורט עצבים עבור העובד הישראלי. מדי כמה ימים דווח על חברה חדשה שנקלעה לקשיים ומתכוונת לפטר מאות עובדים. החברות הבולטות האחרונות ששמן עלה בהקשר זה היו בתי זיקוק לנפט (בז"ן), שהודיעה על פיטוריהם של כ-1,000 עובדי קבלן ו"אופיס דיפו", שבהיעדר משקיעה עלולה לפטר את כל עובדיה, 700 במספר. קדמו להן ענקית התרופות בינלאומית טבע, חברת האינטרנט בבילון ומפעל רותם אמפרט.

 

במהלך השבוע פורסמו גם נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס), שבישרו על האטה בצמיחה בעקבות ירידה בהיקף היצוא. הנתונים סיפקו, למי שהיה זקוק לכך, נתונים רשמיים שייתמכו בתחושה הכללית שמשהו אינו כשורה במשק הישראלי וכי הידיעות על פיטורים רק יתגברו.

 

התעשיינים מזהירים: עשרות אלפים יפוטרו

אם קרה במקרה שצרכן התקשורת נותר אדיש, מיד יימצא מי שיזכיר לו כי הצרות של אחרים, שעליהן הוא קורא, כבר עושות את דרכן אל פתח ביתו. אלו הדברים שאמר לנו השבוע מנכ"ל התאחדות התעשיינים, צבי אורן, בכנס התעשיינים שהתקיים באילת. "גל הפיטורים הולך להמשיך", הזהיר אורן ומיהר לציין כי הוא שלח מכתב לראש הממשלה ולשרים, בדרישה שהממשלה תתערב על מנת להוריד את ערך השקל ולצמצמם את העלויות למעסיקים. "אני מקווה שינקטו הפעולות שהצגתי, אחרת יהיה המשך פיטורים בהיקף של עשרות אלפים".

 

 

אורן דרש מהממשלה לטפל בשורה של גורמים המביאים, לטענתו, לכך שחברות ישראליות אינן מצליחות להגיע לרווחיות. "כושר התחרות שלנו נשחק בגלל השקל החזק מצד אחד, והמחאה החברתית מצד שני שלא מאפשרת להעלות מחירים. זה בצד של ההכנסות. מהצד השני העלויות עולות - הפרשות לביטוח לאומי, הארנונה תעלה ב-3%, החשמל והמים".

 

 (צילום: מוטי קמחי, חים הורנשטיין, אבישג שאר-ישוב, רועי עידן) (צילום: מוטי קמחי, חים הורנשטיין, אבישג שאר-ישוב, רועי עידן)
(צילום: מוטי קמחי, חים הורנשטיין, אבישג שאר-ישוב, רועי עידן)

 

מנכ"ל התאחדות התעשיינים סבור כי על מנת לעצור את גל הפיטורים, על הממשלה לצמצם את הרגולציה המוגזמת שהיא מפעילה על עסקים ולהשהות את הפעולות להסרת חסמים מעל יבוא במטרה להוזיל את מוצרי הצריכה. "המגמה הרווחת בעולם היא להגן על תעשיה מקומית. אי אפשר להרים את כל הדגלים בשנה אחת, גם ארנונה גם איכות סביבה וגם לפתוח שוק לתחרות. זה פופוליסטי ויכול להרוס את התעשייה ואז מי ישלם מסים?! הטענה שלנו בנושא היבוא היא שצריך לעשות הכל בהדרגתיות ובהיגיון – אין סיבה שנפתח את השוק שלנו ליפנים והם לא יפתחו את שלהם".

 

לפי התמונה שמצייר אורן, גל הפיטורים שפוקד את המשק כעת הוא תוצאה של תקופה ארוכה שבה ממשלת ישראל וכנסת ישראל "קברו" את התעשייה המקומית בחוקים מגבילים. "הפיטורים בטבע נובעים משחיקה בכושר התחרות, והם הולכים למקומות עם סביבה עסקית יותר אוהדת", אמר.

 

הפתרון, לדבריו, מצוי בצמצום הרגולציה. "הממשלה עשתה הצעת מחליטים ועכשיו יתחילו לנפות את המוץ מהתבן ויבחנו כל רגולציה חדשה. נעקוב באופן שוטף ונוציא את הנשמה למי שמחוקק אותם, אם נצליח לטפל בזה כושר התחרות שלנו ישתפר".

 

משרד הכלכלה: שיעור האבטלה הנמוך בעשור

בממשלה, שהיא הכתובת לטענותיו של אורן, דווקא לא ממהרים להכריז על מגמה של פיטורים, ומכיוון שכך, בוודאי שלא מנסים להסביר אותה. "עקרונית, במשק הישראלי כמו בכל משק מפטרים ומגייסים כל הזמן ואי אפשר להשליך ממקרה אחד לאחר", אומרת מיכל צוק, המשנה למנכ"ל משרד הכלכלה הממונה על תעסוקה.

 

לכתבות נוספות בנושא הפיטורים

 

לדבריה, "אנחנו מסתכלים על התמונה המאקרו-כלכלית כל הזמן וכרגע נראה שהשוק במצב מצוין. שיעור האבטלה הוא הנמוך ביותר בעשור האחרון וגם בהשוואה עולמית אנחנו נראים טוב. עם זאת, אנחנו ממשיכים להסתכל מדי יום על הנתונים הרלוונטיים וגם עוקבים אחרי מה שקורה בעולם הרחב ומנסים להבין מתי זה יחלחל אלינו, כי חשוב לזכור ששוק העבודה מגיב בפיגור להתפתחויות כלכליות אחרות".

 

תור ללשכת התעסוקה בבאר שבע (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
תור ללשכת התעסוקה בבאר שבע(צילום: הרצל יוסף)

 

ינון אלרואי, המשנה למנכ"ל במשרד הממונה על התעשייה, מוסיף כי "לפי האומדנים, התחזית לשנה הבאה מדברת על גידול בסחר העולמי והתחזקות כלכלית של שותפות הסחר העיקריות שלנו (מדינות צפון אמריקה ואירופה, א.ל). כמו כן אנחנו מנסים כבר הרבה זמן לגוון את סחר החוץ של ישראל הן מבחינה גיאוגרפית והן סקטוריאלית, ולהיכנס לשווקים חדשים במזרח ובאמריקה הלטינית כדי שלא נהיה מושפעים כל כך מהמצב הכלכלי באירופה וצפון אמריקה".

 

- מהם האינדיקטורים העיקריים שאתם מסתכלים עליהם, בבואכם לקבוע האם צפויה עלייה בשיעור האבטלה או לא?

 

"יש לנו המון אינדיקטורים", אומרת צוק. "משער הדולר, דרך נתוני הצמיחה והייצוא, ועד לנתוני המשרות הפנויות. אנחנו גם לא מגיעים למצב שבו אנחנו אומרים: 'עוד שנייה בא משבר', יש רמות שונות ויש לנו מגוון כלים שאנחנו יודעים להפעיל כדי להתמודד עם כל רמה.

 

"הכלים כוללים רפורמות, פנייה לאוצר לקבלת ערבות מדינה לאשראי, כלים של סיוע למובטלים, כמו הכשרה מקצועית, וכלים לעידוד מעסיקים, כמו פיתוח תשתיות. חלק מהכלים מופעלים באופן שוטף ובשעת הצורך ניתן להגביר אותם, וחלק מחכים במגירה. עולה גם השאלה - מאיזו נקודה אתה מתחיל את ההתמודדות עם משבר. כרגע, למשל, אנחנו מתחילים מהנקודה הטובה ביותר, אז לא צריך לצאת בהצהרות בומבסטיות על משבר".

 

-האם להצהרות כאלה יש השפעה שלילית על הכלכלה?

 

"כמובן. כלכלה היא לא פיסיקה והיא תלויה בציפיות. דיבורים על משבר משפיעים על קצב הצריכה ועל גיוס עובדים".

 

האם דיבורים על משבר גורמים לכך שהמעסיקים מפעילים יותר לחץ על הממשלה כדי לקבל הטבות?

 

"זה תמיד נכון", אומר אלרואי. "המעסיקים תמיד ירצו יותר. אבל ההשפעה העיקרית היא היווצרותה של אווירה מדכאת צמיחה. כשיש אמונה שדברים זזים יותר לאט, אז נוטים לקחת פחות סיכונים".

 

מנפאואר: נוצרת אווירה מדכאת ביקושים

בעוד שפקידי משרד הכלכלה מביטים בנתוני הלמ"ס והארגונים הכלכליים הבינלאומיים, יש גורם במשק שמחזיק במאגר נתונים יעיל ביותר לבחינת המגמות בשוק התעסוקה. אלו הן חברות כוח האדם שעוסקות בגיוס עובדים ומקבלות מדי יום פניות מצד מעסיקים המחפשים לאייש משרות.

 

מיכל דן-הראל, מנכ"לית מנפאואר ישראל, מחזקת את עמדתם של צוק ואלרואי כי המקרים האחרונים הם נקודתיים ואינם מעידים על האטה במשק. עם זאת, גם היא שוללת את הטענה כי הדיווחים על פיטורים יוצרים אווירה המדכאת ביקושים לעובדים.

 

"האירועים האחרונים מאוד נקודתיים ובחלקם אפילו לא קשורים למצב המשק אלא לסיטואציה שהחברה נקלעה אליה, כמו המקרה של אופיס דיפו. אנחנו לא מרגישים בפעילות השוטפת מגמה של האטה. מרגישים שהביקוש לעובדים נותר יציב ואפילו עלה".

 

- אתם מרגישים שהאווירה גורמת להססנות מצד מעסיקים המתלבטים אם לגייס עובדים?

 

"הפעם האחרונה שבה אני זוכרת תקופה כזו הייתה ב-2009-2008. אז המעסיקים נכנסו לאווירה של המתנה וחיכו עם גיוסי עובדים כדי לראות מה יקרה. מאז המגמה היא כל הזמן של צמיחה. אמנם, ברבעון השלישי של השנה הצמיחה הייתה נמוכה יחסית לרבעונים הקודמים אבל עדיין הייתה צמיחה. לא מרגישים חשש".

 

- מה בדבר מחפשי עבודה? האם לדיווחים על פיטורים יש השפעה על דפוסי ההתנהגות שלהם?

 

"אצל המועסקים הדברים נראים מאוד דומה. מן הסתם ברגע שיש ידיעה על פיטורים בסקטור מסוים אז אנחנו מקבלים פניות מאנשים באותו סקטור שרוצים להרגיש את השוק ולהכין לעצמם אפשרויות. אבל זו תופעה נקודתית ולא כללית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים