שתף קטע נבחר

רגע האמת מגיע? שרי החוץ יוצאים לז'נבה

כשברקע צמצום הפערים בין איראן למעצמות במו"מ על הסכם הביניים, הודיעו ארה"ב, בריטניה וצרפת כי הן שולחות את שרי החוץ שלהן לשוויץ להשתתף בשלב המכריע של השיחות. שר החוץ הרוסי כבר שם. האיראנים: "מתקרבים להסכם". יעלון לשר ההגנה האמריקני: "זו עסקה רעה, אנחנו מודאגים מאוד"

ארצות הברית הודיעה אמש (יום ו') כי מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, יוצא לז'נבה כדי להצטרף למשא ומתן בין שש המעצמות לבין איראן, שמוקדם יותר אמש דווח כי חלה בו התקדמות מסוימת בדרך להסכם. "אחרי התייעצויות עם שרת החוץ של האיחוד האירופי קתרין אשטון וצוות המשא ומתן שלנו בשטח, הוחלט שמזכיר המדינה קרי ייסע לז'נבה במטרה להמשיך לסייע לצמצם את חילוקי הדעות ולהתקרב להסכם", נמסר ממחלקת המדינה.

 

דוברת מחלקת המדינה, ג'ן סאקי, אמרה בתדרוך לעיתונאים כי יציאתו של קרי לז'נבה היא לאור ההתקדמות שחלה במו"מ עם איראן על תוכנית הגרעין.

 

סגן שר החוץ האיראני אמר אמש לכתבים כי נרשמה התקדמות נוספת בדרך להסכם וגם צרפת, בריטניה וגרמניה הודיעו כי הן שולחות את שרי החוץ לורן פביוס, וויליאם הייג וגידו וסטרוולה לעיר השוויצרית. מאוחר יותר הודיעה סין כי גם שר החוץ שלה יגיע לז'נבה. דובר משרד החוץ הסיני אמר כי השיחות על הגרעין הגיעו ל"רגע מכריע".

 

עוד חדשות ב-ynet:
אלוף עולם חדש בשחמט: דוגמן נורבגי בן 23

אמא הרצוג: "בוז'י? כי היה יפה כמו בובה"

 

יציאת קרי, פביוס והייג לז'נבה באה אחרי שמוקדם יותר אתמול הגיע לעיר השוויצרית שר החוץ של רוסיה, סרגיי לברוב. פרשנים העריכו כבר אז כי הגעת לברוב מלמדת על שלב קריטי שאליו הגיעו השיחות, שעד אז התנהלו בדרך של נציגים זוטרים יותר. בתחילת השבוע היו ציפיות שהמעצמות ואיראן יגיעו להסכם עד אתמול, כיוון שסבב השיחות נועד מראש להימשך רק עד יום שישי. אלא שכפי שקרה בסבב הקודם, לפני שבועיים, השיחות מתארכות והן יימשכו גם היום. מוקדם יותר אמש אמר דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, כי ארה"ב מקווה שניתן יהיה להגיע להסכם כבר בסבב השיחות הנוכחי בז'נבה.

 

שיחות הגרעין בז'נבה בסוף השבוע הזה (צילום: AP) (צילום: AP)
שיחות הגרעין בז'נבה בסוף השבוע הזה(צילום: AP)
 

שר הביטחון, משה (בוגי) יעלון, נפגש אמש בקנדה עם שר ההגנה של ארה"ב צ'אק הייגל, ואמר לו על העסקה הנרקמת: "המזרח התיכון הוא מקום של חוסר יציבות מתמשך, והוא צפוי להמשיך להיות כזה גם בשנים הבאות. אנחנו מודאגים מאוד מההתפתחויות במשא ומתן המתקיים עם איראן. אנו סבורים שהעסקה שמונחת על השולחן היא רעה, וגם אם עסקה כזו תיחתם, יש עדיין הרבה מה לעשות לאחריה כדי להביא את המשטר באיראן אל הדילמה של פצצה או הישרדות".

 

במוקד המחלוקת: הכור באראק

סבב השיחות הנוכחי בין איראן למעצמות הוא השלישי בתוך כחודש וחצי, וכבר בסבב השיחות הקודם הסתמן כי חלה התקרבות גדולה בין הצדדים בדרך להסכם ביניים. במסגרת ההסכם המדובר אמורה איראן להשעות את התקדמות תוכנית הגרעין שלה למשך כחצי שנה, ובתמורה המעצמות יקלו במעט את הסנקציות עליה. ההסכם המתגבש גרם לחילוקי דעות וחלופי דברים קשים בין הממשלות בוושינגטון ובירושלים.

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, טוען כי הסכם הביניים וההקלה בסנקציות יאפשרו לאיראן מרחב נשימה מבלי שתעשה ויתורים משמעותיים, וכי לאחר מכן היא תוכל לשעוט בקלות רבה יותר בדרך לפצצה. הוא תובע שאיראן תסכים להתפרק לחלוטין מתוכנית הגרעין שלה. נשיא ארה"ב ברק אובמה טוען מנגד כי רק הסכם ביניים יעצור כעת את התקדמות איראן בדרך לפצצה, וייתן זמן רב יותר לניהול משא ומתן על הסכם הקבע.

 

שר החוץ הרוסי מגיע מוקדם יותר לשוויץ (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שר החוץ הרוסי מגיע מוקדם יותר לשוויץ(צילום: EPA)

מוקדם יותר אמש אמרו דיפלומטים מערביים כי צוותי המשא ומתן של איראן והמעצמות התגברו על מכשול משמעותי בשיחות הגרעין המתקיימות בז'נבה, כשהגיעו לנוסח פשרה בכל הנוגע לדרישתה של איראן להכרה ב"זכותה להעשיר אורניום". לאורך המשא ומתן התעקשה איראן שכל הסכם שיביא לעצירת ההתקדמות שלה בתוכנית הגרעין יכיר מפורשות בזכותה להעשיר אורניום, תהליך הדרוש למטרות גרעין אזרחיות וצבאיות כאחד. מעצמות המערב מצדן טענו כי במסגרת החוק הבינלאומי לא מוגדרת זכות שכזו.

 

כור המים הכבדים באראק, איראן (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
כור המים הכבדים באראק, איראן(צילום: gettyimages)

נושא זה התברר עם הזמן כאחת מנקודות המחלוקת העיקריות בין איראן לבין בריטניה, סין, צרפת, גרמניה, רוסיה וארצות הברית. אתמול ציטטה התקשורת האיראנית גורמים רשמיים במערב שאמרו כי המעצמות הסכימו להכיר בזכותה של איראן להעשיר אורניום. דיפלומטים במערב הכחישו זאת בתוקף, ואמרו כי הוצע נוסח פשרה שאינו מכיר מפורשות בזכותה של מדינה כלשהי להעשיר אורניום.

 

"אם מדובר בזכות לתוכנית גרעין למטרות שלום, זה דבר שנתון לפרשנות", אמר גורם דיפלומטי לסוכנות הידיעות רויטרס מבלי למסור פרטים

נוספים. מוקדם יותר השבוע אמר גורם בכיר בממשל האמריקני לכתבים בז'נבה כי ניתן למצוא נוסחה בנושא זה שתספק את כל הצדדים.

 

נקודת מחלוקת עיקרית שעדיין מונעת הגעה להסכם היא התעקשותה של איראן להמשיך לבנות את כור המים הכבדים באראק, שיכול לאפשר ייצור פלוטוניום - דרך נוספת לפתח נשק גרעיני. מעצמות המערב דורשות מאיראן לזנוח את בניית המתקן כחלק מסכם הביניים המתגבש, שבמסגרתו תושעה תוכנית הגרעין של איראן לחצי שנה כדי לאפשר את המשא ומתן על סכם הקבע, ובתמורה יוקלו מעט הסנקציות על המדינה.


פורסם לראשונה 22/11/2013 23:01

 

בהכנת הידיעה השתתפו יצחק בן-חורין ואטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מזכיר המדינה קרי. מה מבשרת יציאתו לז'נבה?
צילום: AP
מומלצים