שתף קטע נבחר

איראן: נבנה עוד שני כורים בעתיד הקרוב

סגן ראש הארגון לאנרגיה אטומית של איראן הודיע כי בכוונתם לבנות עוד שני כורים. עדיין לא ברור אם הכורים החדשים יוכלו להפיק פלוטוניום ברמה של חומר בקיע. ההודעה פורסמה בזמן ששיחות הגרעין בז'נבה הגיעו למבוי סתום

שיחות הגרעין בז'נבה במבוי סתום, אך תוכנית הגרעין האיראנית ממשיכה להתקדם. היום (שבת) הודיע סגן ראש הארגון לאנרגיה אטומית של איראן (AEOI), חוסיין חלפי, כי בכוונת ארצו לבנות עוד שני כורים בעתיד הקרוב, נוסף על הכור בבושהר. לדבריו, התוכנית מתקדמת לפי הנחיות הנשיא חסן רוחאני.

 

עוד חדשות בעולם :

יהודי הותקף ב"משחק הנוק-אאוט" בברוקלין

שטיפת מוח ומכות ב"בית הזוועות" בלונדון

היסטוריה של אלימות: עכשיו בסיור מודרך

 

סוכנות הידיעות "פארס" דיווחה כי הדברים נאמרו בטקס פתיחת התערוכה ה-25 של הישגי תעשיית הגרעין האיראנית. לדברי חלפי, התוכנית מתקדמת בצורה טובה: "חנכנו את הכור הגרעיני בבושהר והעברנו אותו לידי המומחים בחודשיים האחרונים". הוא ציין כי הכור בבושהר מונע זיהום אוויר והוא יחסוך מאות מיליוני דולרים לכלכלה האיראנית בנפט. בחודש ספטמבר קיבלה איראן שליטה חלקית על תפעול הכור מידי הקבלן הרוסי שבנה אותו.  

"יחסוך מאות מיליוני דולרים לכלכלה האיראנית בנפט". הכור בבושהר ()
"יחסוך מאות מיליוני דולרים לכלכלה האיראנית בנפט". הכור בבושהר

 

במקביל: פסימיות בשיחות בין איראן למעצמות בז'נבה (צילום: AP) (צילום: AP)
במקביל: פסימיות בשיחות בין איראן למעצמות בז'נבה(צילום: AP)

ההודעה האיראנית אינה מפתיעה. עוד בזמן הנשיא לשעבר, מחמוד אחמדינג'אד, הודיעה טהרן שתבנה עוד כמה כורים גרעיניים לייצור חשמל כמו זה בבושהר, שנכנס לפעילות מלאה בספטמבר.

 

מנוסח ההודעה ניתן להבין שמדובר בשני כורים "קלים", כלומר כאלה שאינם עושים שימוש במים כבדים ולכן מוטות הדלק שלהם עשויים מאורניום מועשר ברמה נמוכה. זאת בניגוד לכור המים הכבדים שהאיראנים בונים ליד העיר אראק. האיראנים טוענים שגם הכור באראק נועד לייצור חשמל, אבל ממוטות הדלק המשומשים שלו אפשר יהיה להפיק פלוטוניום ברמה של חומר בקיע המשמש לנשק גרעיני.

 

ממוטות הדלק של הכורים "הקלים" קשה מאוד להפיק פלוטוניום ברמה של חומר בקיע. מוטות הדלק המשומשים מהכור בבושהר מועברים לחידוש ולרענון ברוסיה, ולכן גם אם האיראנים ירצו להפיק מהם פלוטוניום הם לא יוכלו לעשות זאת. לגבי שני הכורים החדשים שעליהם דיבר סגן ראש הסוכנות האיראנית - לא ברור מי יבנה אותם, מי יתפעל אותם ואם מוטות הדלק שלהם יעובדו מחדש לאחר שיתיישנו באיראן או מחוץ לאיראן.  

 

עיתוי ההודעה לא מפתיע. הנשיא חסן רוחאני (צילום: AP) (צילום: AP)
עיתוי ההודעה לא מפתיע. הנשיא חסן רוחאני(צילום: AP)
 

"המו"מ קשה, מחלוקות בשניים-שלושה נושאים"

במקביל להודעה על בניית הכורים נרשמת אווירה פסימית בשיחות הגרעין בז'נבה. סגן שר החוץ האיראני וראש המשלחת לשיחות, עבאס אראקצ'י, אמר כי טהרן לא בטוחה שיושג הלילה הסכם במשא ומתן עם המעצמות. "המשא ומתן קשה ועמוס, לא ברור אם תהיה לנו תוצאה הלילה. המחלוקת קשורה לניסוח", הוסיף. "אנחנו קרובים להסכם, אבל נותרו מחלוקות בשניים-שלושה נושאים".

גם בשלב הקריטי הנוכחי של המשא ומתן והדיווחים הפסימיים משני הצדדים על קשיים, לא מודלפים פרטים מעשיים מתוכן השיחות, דבר שמצביע על רצינותן. במקום זה משמיעים דוברי המשלחות דיווחים כללים על אווירה ועל הקשיים. מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, הודיע כי בכוונתו לעזוב מחר את ז'נבה ולהמריא ללונדון, להתייעצויות עם שר החוץ הבריטי וויליאם הייג. לא ברור אם זהו אמצעי לחץ אמריקני כדי להאיץ באיראן לקבל החלטה, או שהאמריקנים הגיעו למסקנה שאי אפשר לסגור עסקה בשלב זה.

 

דוברת מחלקת המדינה ג'ן סאקי הבהירה אמש שבואו של קרי לז'נבה אינו מבשר על השגת הסכם, אלא על תחושה של קרי שהוא מסוגל לסייע בקירוב בין העמדות. גם שר החוץ הבריטי, וויליאם הייג, אמר לכתבים: "אנחנו לא נמצאים כאן בגלל שהעניינים נגמרו, אלא בגלל שהם היו קשים והם נשארו קשים".

 

הגרדיאן הבריטי כתב שהצדדים רחוקים "כמה מילים" מהשגת הסכם, אבל המילים הבודדות הללו עושות את כל ההבדל. הפרשן של "ניו יורק טיימס" לנושא הגרעין דיוויד סנגר, כתב מוושינגטון שבמשא ומתן העדין שמתנהל בז'נבה, ממשל אובמה מהמר בהקלה הדרגתית של הסנקציות שעלולה לפורר את משטר הסנקציות, משום שהיא תגרום לסינים הזקוקים עוד מקורות אנרגיה ולחברות אירופיות שרוצות לחזור לשוק האנרגיה האיראני - לחזור ובגדול.

 

ההצהרות האחרונות של חמינאי בעניין זכותה של איראן להעשיר נועדו להפעיל לחץ על המעצמות ערב המשא ומתן, אבל האמריקנים הבהירו שהם אינם מתכוונים להצהיר במסגרת הסכם הביניים על זכותה של איראן להעשיר וכי הצדדים יסכימו שלא להסכים. למרות אווירת המשבר הנוכחית ברור שהשיחות יימשכו, אבל דיפלומטים חוששים שתהיה פגיעה משמעותית במומנטום. כל זאת בשעה שבקונגרס האמריקני מתכוונים להחריף בחודש דצמבר את הסנקציות על איראן, אם זו לא תעצור את תוכנית הגרעין שלה. בצד השני מתעקשים השמרנים בטהרן על "זכותה" של איראן להעשיר אורניום. לטענת הפרשנים, הלחצים של השמרנים משני הצדדים הופכים את המו"מ על הגרעין ל"מירוץ נגד הזמן".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים