שתף קטע נבחר

לראות את האור: אטרקציות חנוכה בי-ם

אירועי התרבות והפסטיבלים בבירה במהלך החנוכה מספקים את אחת האופציות הטובות לבלות בחג האורות, ויכולים לעניים גם תל אביבים מושבעים. אז מה יש לעשות שם? ירושלים, הנה אני בא

חנוכה אינו אחד משלושת הרגלים, הוא גם לא מופיע בתורה כחג דתי שיהודי כשר אמור לחגוג. אז מה פתאום לעלות לירושלים בחנוכה? כי כל חג יהודי-ישראלי קשור קשר חזק לירושלים.

 

הרי עיקר רצונם של החשמונאים היה שחרור בית המקדש בירושלים וטיהורו מידיים של עובדי אלילים נוכריים, ולכן ירושלים היא בהחלט מענייננו בחנוכה. אם לא השתכנעתם, נספר לכם שאירועי התרבות והפסטיבלים בבירה במהלך החנוכה יוכלו לעניין גם תל אביבי מושבע, אז ירושלים, הנה אני בא.

 

עוד על ירושלים בערוץ התיירות:

 

טחנת הרוח בימין משה

העיר העתיקה היא אינה מוקד הביקור הפעם, אלא דווקא מקומות מחוצה לה שמהם אפשר לצפות אל החומות וכך ליהנות גם מירושלים העתיקה וגם מירושלים החדשה. בשכונת ימין משה החגיגות מרובות.

 

בסוף הקיץ נפתחה מחדש טחנת הרוח המיתולוגית לאחר שיקום. במסגרת השיפוץ הובאה מהולנד מערכת מיוחדת שמאפשרת לכנפי הטחנה להסתובב למשב הרוח ולחדש ימיהם כקדם. בתוך הטחנה מוצג לקהל ללא תשלום סרטון קצר שמציג את תולדות המקום. כדי שנאמין שהטחנה לא עומדת כך סתם ליופי, היא מופעלת אחת לכמה זמן לטחינת קמח.

 

משכנות שאננים  (צילום: איציק שוויקי) (צילום: איציק שוויקי)
משכנות שאננים (צילום: איציק שוויקי)

 

 

סיור בשכונה

זו רק ההתחלה. הטחנה ניצבת בפתחה של שכונה מקסימה, מוכרת אך בכל זאת נסתרת. כזו שצריך

 לגלות אותה כל פעם קצת. ימין משה היא שכונה רומנטית, אסתטית, ומעורר השראה, שמאחורי כל אבן בה מסתתר סיפור.

 

בשכונת ימין משה, מהשכונות היהודיות הראשונות שנבנו מחוץ לחומות ירושלים, טמונה תמציתה של ירושלים היהודית כולה - בתי אבן שמככבים בדרמות היסטוריות וביטחוניות של תולדות היישוב העברי בארץ ישראל.

 

בסוף שנות ה-60 החלה החברה לפיתוח מזרח ירושלים בפרויקט שיקום ושימור המבנים בהתאם לתכנית המקור והמסיירים כיום נהנים מהתוצאות. בחנוכה הסיור בשכונה הוא יפה על אחת כמה וכמה, כשהחנוכיות שבחלונות מאירות את הסמטאות באור נוגה.

 

נוף העיר העתיקה מימין משה (צילום: משה פרנס) (צילום: משה פרנס)
נוף העיר העתיקה מימין משה(צילום: משה פרנס)

 

חנוכה בכנסת

חזרה לתכני חנוכה. ההעתק המפורסם ביותר של מנורת בית המקדש הוא פסל הברונזה שנמצא בגן הורדים, ליד משכן הכנסת. בנו אלקן, פסל יהודי אנגלי, יצר ביד אמן את מנורת הענק. קני המנורה ובסיסה מעוטרים בתבליטים שמתארים סצינות מתולדות העם היהודי שמשקפים את המאבק הרוחני של העם לדורותיו.

 

אחרי התעמקות ביצירת האמנות, ואם תיאמתם ביקור מראש, תוכלו להיכנס למשכן הכנסת ולעמוד על ההבדלים בין הדמוקרטיה של ימינו למלכות החשמונאים לפני למעלה מאלפיים שנים. במשכן יש אולם מליאה סוער לפרקים, חדרי ועדות וישיבות ויצירות אמנות רבות.

 

בטרקלין שמשמש לקבלות פנים ממלכתיות נמצאות שכיות החמדה האמנותיות של המשכן - פסיפסים צבעוניים ושטיחי קיר בעיצובו של מארק שאגאל. ברחבי המשכן נערכים סיורים בהדגשים שונים שמותאמים למגוון קהלי יעד. נחמד לצאת לסיור עצמאי בגן ארכיאולוגי שמשקיף אל המשכן. בגן כחמישים מוצגים ארכיאולוגים בעלי זיקה לירושלים מתקופת בית שני ועת התקופה העותומאנית.

 

מנורת הענק שיצר בנו אלקן (צילום: חנן ישכר)
מנורת הענק שיצר בנו אלקן(צילום: חנן ישכר)

 

חמשושלים

בארבעת סופי השבוע הקרובים, שניים בחנוכה ושניים אחר כך, מוזמנים תושבים מבפנים ומבחוץ להגיע

לפסטיבל חמשושלים, שנהפך כבר למסורת. זו מסורת חיובית ביותר שכן עשרות מוזיאונים ואטרקציות בירושלים מוצעים חינם לכל דורש, או לפחות בהנחה, וכן מתקיימים אירועי חוצות, הופעות חיות ומופעים לילדים פתוחים לקהל הרחב.

 

בין אירועי התרבות בחמשושלים תמצאו את פסטיבל הולגאב לתרבות אתיופית ישראלית שאורח הכבוד שלו הוא גדול זמרי אתיופיה - מחמוד אחמד. בית שמואל מקיים סיורים על כל נושא שיכול לעלות על דעתכם בהקשר של עיר הבירה: סיור מוזיקלי בעיר העתיקה וסביבותיה, סיור בעקבות סודות וסמלים בעיר העתיקה, סיור אל מחוזות ילדותו של יוסי בנאי ורבים אחרים.

 

תוכלו גם ללכת לסיור בחיי הלילה של עין כרם, סיור קולינארי בשוק מחנה יהודה, רכיבת אופניים אתגרית לנשים בהרי ירושלים וסיורים עירוניים על סגווי.

 

שוק מחנה יהודה (צילום: נועם (דבול) דביר) (צילום: נועם (דבול) דביר)
שוק מחנה יהודה(צילום: נועם (דבול) דביר)

 

מתחם התחנה הראשונה

אירוע הנעילה של אירועי חמשושלים הוא פסטיבל יין חורפי במתחם התחנה הראשונה, שם עורכים טעימות מהיינות שזכו בתחרות TERRAVINO 2013. כרטיס לפסטיבל היין מקנה לכם טעימות חופשיות במהלך הערב והטבות במסעדות של מתחם התחנה הראשונה. בדומה לטחנת הרוח, מתחם התחנה הראשונה הוא אחד מהאתרים שנפתחו מחדש בשנה האחרונה.

 

למעשה מדובר באחיו התאום של מתחם התחנה מתל אביב, זו תחנת הקצה של אותה מסילת רכבת ההיסטורית בתוואי יפו-ירושלים. תחנת הרכבת שוקקת כיום חיים, ולא בגלל שהרכבת חזרה לפעול אלא בגלל שמאז שנפתח המתחם הוא אינו נח לרגע ומספק פתרונות לבילוי סופשבוע: ירידים, שוק, טיולים שמתחילים בו, מוזיקה ומסעדות. אם מתחשק לכם לעשות קצת פעילות ספורטיבית אתם יכולים להתחיל ללכת, לרוץ או לרכוב על תוואי מסילת הרכבת בטיילת הארוכה והמטופחת של פארק המסילה.

 

משהו לאכול

כבר בטח נהייתם רעבים מכל הפעילויות. לא חסרים מקומות טובים לאכול בהם בירושלים. בגזרה העממית, אך האיכותית ביותר, כדאי לנסות את מסעדת אדון כהן בתלפיות. בנותיו של אדון כהן, בעל מכולת ירושלמי, מגישות את האוכל שאהב לאכול - אוכל מרוקאי ביתי עם מנות קלאסיות.

 

גם מסעדת המוציא מביאה את המיטב של המטבח הצפון אפריקאי. המוציא היא מסעדתו היפה של אבי לוי שהתפרסם כזוכה העונה השנייה של תוכנית הבישול-ריאליטי מאסטר שף הכה פופולארית. המסעדה שוכנת בבניין בן 100 שנה ששופץ סיגר ממולא בשקדי עגל, דגים ברוטב צ'רמלה, תבשיל כתף ברוטב עגבניות וכמובן שלל קציצות כמו קציצות בולט אלג'יראיות, קציצות דגים וקציצות עוף וחצילים. לא נעדרת גם מנת הדגל של לוי - עוף בחלה עם ביצה קשה וטחינה.

 

מסעדת אדון כהן (צילום: אייל טואג) (צילום: אייל טואג)
מסעדת אדון כהן(צילום: אייל טואג)

 

בגזרת המסעדות המתוחכמות יותר, והוותיקות יש לאמר, אפשר למצוא את מסעדת מונא הנהדרת, כיום מבית מחניודה, ומסעדת צ'אקרה, שתלאותיה ברחבי העיר לא פגעו באווירה ובאוכל המצוין שהיא מגישה.

 

בגזרת האיטלקיות נמליץ הפעם על שתי מסעדות במיקומים מנצחים שמגישות מנות עם טעם של עוד. האחת בנחלת שבעה היא מסעדת זוני, שבולטת ביציבות ברמת האוכל. השנייה ברחוב אגריפס, על גבול הנחלאות ושוק מחנה יהודה, היא מסעדת טופולינו הקטנה והמשפחתית. כאן תרגישו בטרטוריה אמיתית.

 

מסעדת מונא (צילום: אייל טואג) (צילום: אייל טואג)
מסעדת מונא(צילום: אייל טואג)

 

מקום לישון

כדי לקבל את החוויה הירושלמית במלואה מומלץ לישון בתוך חומות העיר העתיקה באחת מהאכסניות.

 אבל ענייננו הפעם הוא העיר החדשה ולכן נתמקד בשני מלונות בוטיק של רשת אטלס. המלונות המעוצבים יושבים במקום של כבוד, בנחלת שבעה. מלון הרמוני בעיצוב מודרני עם המון מחשבה, ומלון ארתור שנבחר לייצג בעיצובו את התקופה הקולוניאליסטית של שנות ה-30 של המאה העשרים.

 

אם כן בירושלים יש הכל, לא רק היסטוריה כבדה ומתישה אלא גם הרבה אפשרויות בילוי, רומנטיקה ואוכל טוב. חנוכה היא הזדמנות לראות את העיר באור אחר, קצת יותר מודרני, שמכבד את העבר אבל גם הולך קדימה עם מה שקורה סביב וקשוב לשעון המתקתק.

 

לעוד טיולים בחנוכה היכנסו לאתר מפה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רון פלד
אור וירושלים. כדאי לצאת לסיור חנוכיות
צילום: רון פלד
מומלצים