שתף קטע נבחר

חורף ירוק: כך תכין את ביתך לשינויי מזג האוויר

להגיף תריסים בחדרים צפוניים, להדליק מזגן על 18-20 מעלות בלבד ולהתקלח רק בערב: טיפים שיעזרו לך לעבור את הימים הקרים בלי לבזבז אנרגיה ולפגוע בסביבה

החורף לא ממהר לחזור אל חיינו לאכזבתם של רבים, אבל זאת הזדמנות מצוינת להזדרז ולהכין את הבית מבעוד מועד לשינויים במזג האוויר. להלן סדרה של פתרונות שיאפשרו לכם להכין את ביתכם לחורף, בצורה קלה יחסית וידידותית לסביבה.

 

כתבות נוספות בערוץ כלכלה ירוקה וקיימות :

תושבים התלוננו, כריזות האוטובוסים יוחלשו

בעזרת השמש: הולנד נערכת לסוף עידן הגז

שימור גנים היסטוריים: מחזירים נוף שנעלם

נחסם ניסיון לאשר תשתיות בלי הגשת תוכניות

 

איך מחממים את הבית וחוסכים באנרגיה?

אחת הבעיות הנפוצות בבתים בישראל היא בזבוז לא מבוקר של אנרגיה. כך, צריכת החשמל בחורף עולה בעשרות אחוזים למשפחה ממוצעת וזאת, עקב שימוש במכשירים זוללי אנרגיה – תנורים, מפזרי חום, דודים חשמליים ועוד. בעזרת שינוי קל בהרגלים ניתן לחסוך כמות נכבדה של חשמל, בין היתר באימוץ התפיסה שעלינו להיות דיירים אקטיביים בבית פאסיבי:

 

יש לפתוח תריסים בשעות היום בייחוד בחדרים הדרומיים כדי שקרני השמש יכנסו ויחממו את הדירה ובערב לסגור כדי לשמור על החום הפנימי.

 

הרגלי פעילות הדוד והמקלחת: עלינו להעדיף מקלחות בערב על פני הבוקר ורצוי שבני המשפחה יתקלחו בסמוך אחד לשני כדי לחסוך בזמני הדלקת הדוד. כמו כן, רצוי להתקין טיימר שמאפשר ניהול נכון יותר של זמני פעילות הדוד. כדאי לכוון את וסת החום של הדוד ל-60 מעלות - טמפרטורה גבוהה יותר גורמת להצטברות מוגברת של אבנית בדוד ופוגעת ביעילות החימום. אם נגעתם בדוד כשהוא מלא במים חמים והמעטפת שלו חמה, סימן שקיימת בריחת חום והדוד "מבזבז אנרגיה". הפתרונות האפשריים: התקנת בידוד תרמי לדוד ולצנרת המים החמים החשופה לאוויר בחוץ, או התקנת "מחמם מים מיידי" - מחמם רק בזמן השימוש במים.

 

השתמשו בתריסים בחוכמה ()
השתמשו בתריסים בחוכמה
 

מומלץ לחמם את חלל הבית באמצעות מזגן. הטמפרטורה הרצויה בחורף היא 20-18 מעלות - טמפרטורה נעימה וחסכונית. לפני שמעלים את הטמפרטורות כדאי לזכור כי כל עליית טמפרטורה במעלה נוספת מגדילה את צריכת החשמל לחימום בכ-5%. לכן, כדאי להתלבש חם גם בבית ופחות לחמם באופן שצורך אנרגיה ולהקפיד להשתמש במזגנים יעילים אנרגטית.

 

הפעלת מכונות ומייבשי כביסה: יותר חסכוני להפעיל מכונה בקיבולת מלאה, מאשר להפעיל אותה פעמיים בחצי כמות. כאשר מכבסים ב-40 מעלות במקום ב-60 מעלות ומעלה חוסכים 25% מצריכת החשמל. לכן, אם הכביסה אינה מלוכלכת מדי כדאי לכבס בטמפרטורות נמוכות יותר וללא שטיפה מוקדמת. מייבשי הכביסה הם צרכן החשמל הזללן ביותר, וכדאי להפעיל אותם רק כשאין ברירה. אם מתעקשים להשתמש במייבש, כדאי לסחוט את הכביסה במכונת הכביסה במהירות הסחיטה הגבוהה ביותר לפני העברתה למייבש, כדי לקצר את משך הייבוש ולחסוך בצריכת חשמל.

 

סובלים מקור ומרטיבות? אלה הפתרונות הטובים ביותר לכך:

איטום טוב ובידוד חללי הבית תורמים למניעה של חדירה של מי גשמים ורטיבות

ושומרים על טמפרטורה מאוזנת בחדרי הבית. להלן מספר המלצות מרכזיות כיצד באפשרותנו לשפר אלמנטים אלו:

 

בחדרים צפוניים או כאלה קרים במיוחד מומלץ לוודא שהתריסים סגורים לגמרי כ

שאינם בשימוש יום יומי. אפשר גם לאטום את הרווח בין החלונות לקיר באמצעות סרט אטימה.

 

כדאי לשקול התקנה של זגוגית כפולה וטיח קרמי.

 

מומלץ להתקין בחלונות אטמים כדי למנוע בריחת אוויר חם וכך לחסוך באנרגיה.  

 

חשוך בחוץ, מואר בפנים:

בחורף מחשיך מוקדם ועל כן אנו נאלצים להסתמך יותר על תאורה מלאכותית. זו הזדמנות לעבור לשימוש בנורות חסכוניות המפיצות אור חם ונעים. כמו כן, שהייה ארוכה יותר בחדרים הדרומיים תאפשר לנו ליהנות מקרני האור החודרות זמן ממושך יותר ולרוב מטמפרטורות נוחות יותר.

 

לסיום, כל שנותר הוא לאחל חורף גשום בחוץ, אך יבש ונעים בפנים הבית.

 

אביאל ילניק הוא האחראי על מחקר ופיתוח במועצה לבנייה ירוקה


פורסם לראשונה 03/12/2013 08:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אל תגזימו עם המזגן
צילום: shutterstock
מומלצים