שתף קטע נבחר

להירשם לאוניברסיטה ללא פסיכומטרי

למרות שלרוב, תנאי הקבלה לאוניברסיטאות כוללים זכאות לבגרות וציון פסיכומטרי, בפועל רובן מאפשרות קבלה ישירה על סמך הממוצע בבגרות. רגע לפני מועד דצמבר של הפסיכומטרי, שיחול ביום ראשון, אספנו את רשימת המסלולים שיגרמו לכם לחשוב פעמיים לפני שאתם ניגשים לבחינה

אם חשבתם שלא תוכלו להגשים את מטרת הלימודים האקדמיים באוניברסיטה בארץ ללא הבחינה הפסיכומטרית, השורות הבאות הן בשבילכם; מתברר שכבר בשנת הלימודים הנוכחית לומדים סטודנטים רבים למדעי הרוח, מתמטיקה, סטטיסטיקה, סיעוד ואפילו אדריכלות, לאחר שהתקבלו ללימודי תואר ראשון על סמך ציוני תעודת הבגרות בלבד.

 

לכתבות נוספות בערוץ הלימודים

 

כיצד זה מתאפשר? על פי חוק המועצה להשכלה גבוהה משנת 1958, רק תעודת בגרות תהיה התנאי היחיד לקבלה ללימודים. תנאי הקבלה מוכתבים על ידי המועצה להשכלה גבוהה ובהקשר זה לאוניברסיטאות יש חופש פעולה לתנאי הקבלה שכוללים תעודת בגרות מלאה וציון פסיכומטרי.

 

אולם, בשנים האחרונות אוניברסיטת תל-אביב, האוניברסיטת העברית, אוניברסיטת בן-גוריון, אוניברסיטת חיפה והטכניון החלו לאפשר למועמדים ללימודים אקדמיים בעלי ממוצע בגרויות גבוה להתקבל ללימודי תואר ראשון בחוגים רבים, כל עוד יעמדו בדרישות האנגלית למשל, בחינת אמי"ר.

 

"הופעתם של מסלולים אליהם אפשר להתקבל ללא ציון פסיכומטרי מדגישה את העובדה כי משתמשים בפסיכומטרי כחומה בדרך להשכלה גבוהה ולידע", מסביר ח"כ בועז טופורובסקי (יש עתיד). "בימים אלו אני מקדם הצעת חוק אשר תעניק למוסד הלימוד את השליטה בתנאי הקבלה, בניגוד למצב כיום בו השליטה נמצאת בידי המועצה להשכלה גבוהה. יש הרבה אפשרויות כבר היום לרכישת השכלה גבוהה ואני קורא לצעירים לא לוותר מחשש מהפסיכומטרי. אני מאמין שבקרוב מאוד אנו נרחיב את אפשרויות הקבלה אף עוד יותר".

 

אז רגע לפני שאתם ממהרים להירשם לקורס הכנה לבחינה הפסיכומטרית, או ניגשים להיבחן במועד דצמבר ביום ראשון הקרוב, אספנו עבורכם את הרשימה המלאה של המסלולים והחוגים באוניברסיטאות אליהם תוכלו להירשם ללא הבחינה הפסיכומטרית. כך תוכלו לחסוך זמן רב, ובעיקר כסף, בדרך אל הקמפוס.

 

תל-אביב: מדעי הרוח, סיעוד ומתמטיקה

אוניברסיטת תל-אביב מציעה מספר רב של מסלולים המאפשרים קבלה ללא ציון פסיכומטרי, כל עוד יעמדו המועמדים בדרישות האנגלית כלומר בחינת אמי"ר.

 

בהקשר זה, מועמדים בעלי ממוצע בגרות 100 או 85 ללא בונוסים יוכלו להתקבל לכל חוג במדעי הרוח, למעט לחוג למזרח תיכון ואפריקה במתכונת לימוד חד-חוגית. בעלי ממוצע בגרות 100 יוכלו ללמוד בפקולטה לאמנויות בחוגים לרבות אמנות התיאטרון, תולדות האמנות או התכנית הרב-תחומית באמנויות.

 

גם בפקולטה למדעים מדויקים ישנם מספר מסלולים שמאפשרים קבלה ללא ציון פסיכומטרי, ובהם מתמטיקה וססטיסטיקה וחקר הביצועים. במקרה זה נדרש ממוצע בגרות 90 במתמטיקה 5 יח"ל ופיזיקה 5 יח"ל או ממוצע בגרות 108 עם ציון 90 במתמטיקה 5 יח"ל, ללא בונוס. ציון דומה נדרש עבור החוג לפיזיקה. לחוג לגיאופיזיקה ומדעים אטמוספריים ופלנטריים תוכלו להתקבל עם ממוצע 90 ללא בונוס בבגרות במתמטיקה ובפיזיקה, 5 יח"ל בכל מקצוע.

 

בנוסף לכך, בני 40 ומעלה הזכאים לתעודת בגרות בכל ממוצע שהוא יוכלו להתקבל לחוגים השונים בפקולטה למדעי הרוח ולבית ספר לסיעוד, לבעלי תעודות אחים או אחיות מוסמכים.

 

העברית: מדעי הרוח, החברה וטבע

בדומה לאוניברסיטת תל-אביב, גם לאוניברסיטה העברית הוותיקה שבעיר הקודש תוכלו להתקבל לעשרות חוגים ומסלולים ללא ציון פסיכומטרי. בפקולטה למדעי הרוח למשל, ממוצע בגרויות של 9.75 יאפשר קבלה ישירה לאנגלית, ארכיאולוגיה, בלשנות, היסטוריה, לימודי יהדות, מוסיקולוגיה, שפה וספרות ערבית, תולדות האמנות, לימודי האסלאם והמזרח התיכון, תוכנית לימודים רב-תחומית, תלמוד והלכה. ממוצע בגרות 10.0 ומעלה מאפשר קבלה לתוכנית המצטיינים "רביבים" וללימודי חינוך.

 

בדומה לכך גם בפקולטה למדעי החברה. ממוצע בגרות של 10.0 יאפשר קבלה לחוגים לרבות גיאוגרפיה, מדעי המדינה, סוציולוגיה ואנתרופולוגיה וסטטיסטיקה. ממוצע מעט גבוה יותר של 10.5 יאפשר קבלה לחוג ליחסים בינלאומיים ואילו ממוצע של 10.75 לחוג לתקשורת ועיתונאות. ממוצע בגרויות גבוה יותר של 11.25 יאפשר קבלה לחוג לפסיכולוגיה ולפסיכו-ביולוגיה.

 

בנוסף לכך, מאפשרת האוניברסיטה העברית קבלה ישירה ללא ציון פסיכומטרי בפקולטה למתמטיקה ולמדעי הטבע ולפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה שנמצאת ברחובות. ממוצע של 10.0 לדוגמה יאפשר קבלה לחוג ללימודי הסביבה, כלכלה חקלאית ומינהל בחקלאות, מדעי הרקע והמים ומדעי כדור הארץ; ממוצע של 10.25 למתמטיקה, פיסיקה ומדעי בעלי החיים וממוצע של 10.75 למדעי החיים, תכנית משולבת פיסיקה-כימיה וביוכימיה ומדעי המזון. ממוצע גבוה של 11.25 יעניק לכם כרטיס כניסה למדעי הכמיה והביולוגיה, הנדסת חמשל ומחשבים, מדעי המחשב ועוד.

 

יש לציין בהקשר זה, שעל המועמדים לעמוד בדרישות האנגלית של האוניברסיטה, כלומר בחינת אמי"ר.

 

בן-גוריון: קורס במקום פסיכומטרי

בימים אלה נפתחת תכנית ייחודית באוניברסיטת בן-גוריון המאפשרת למועמדים לתואר ראשון להגיש מועמדות ואולי להתקבל לאוניברסיטת בן-גוריון ללא צורך בבחינה הפסיכומטרית. מדובר בתכנית באישור המועצה להשכלה גבוהה ובשיתוף המרכז הארצי לבחינות והערכה, שאחראי על הבחינה הפסיכומטרית, בשם "נתיב לאקדמיה". מטרת התכנית היא לאפשר למועמדים להתקבל לכל מחלקות ותכניות הלימודים באוניברסיטה במסלול חלופי, כלומר גם ללא הבחינה הפסיכומטרית.

למעלה מ-280 תלמידים כבר נרשמו לתכנית ומתוכם 141 התחילו השבוע את המחזור הראשון.

 

במסגרת התכנית ייפתחו קורסים במספר קבוצות בלימודי בוקר ואחרי הצהריים שיתמקדו במקצועות לרבות חשיבה מתמטית, אנגלית ברמה אוניברסיטאית ואוריינות עברית. בסיום הלימודים יתקיימו מבחני הערכה בכל אחד מהמקצועות. ציונים אלה יעובדו כך שבנוסף למתן ציונים רגילים בתום התכנית, ישוקללו הציונים של בחינות הגמר בתכנית באופן השקול לציוני הפסיכומטרי.

 

מסיימי התכנית יוכלו להגיש מועמדות לכל מחלקות הלימוד באוניברסיטת בן-גוריון בנגב לרבות רפואה, הנדסה, פסיכולוגיה, מדעי הרוח ועוד, כשתנאי הקבלה יתבססו על ציוני הבגרות שישוקללו יחד עם ציוני בחינות הגמר בקורס. הקורס יימשך כ-3 חודשים ובימים אלה מתקיימת הרשמה למועד השני שיחל בחודש ינואר. תנאי הקבלה לקורס הם זכאות לתעודת בגרות ישראל וממוצע לרבות בונוסים של 85 וציון עובר באנגלית ברמה של 4 או 5 יח"ל.

 

הטכניון: תלמידים מצטיינים

בטכניון, תהליך הקבלה ללא פסיכומטרי החל כבר לפני מספר חודשים כאשר הוחלט להנהיג מסלול קבלה נוסף שיתבסס על בחינות השלמה במתמטיקה ובפיזיקה. ציוני בחינות אלה ישמשו כתחליף לציון הפסיכומטרי בקביעת סכם הקבלה. המועמדים יחוייבו בבחינות ההשלמה לפני תחילת הלימודים, ולא במהלך השנה הראשונה. תלמידים מצטיינים שלמדו 5 יח"ל מתמטיקה ופיסיקה בבגרות, וקיבלו ציון 90 לפחות, יכולים להתקבל ללא פסיכומטרי לפקולטה לפיזיקה.

 

בנוסף לכך, מועמדים לטכניון שזכו באחד מהמקומות הראשונים באולימפיאדות בינלאומיות למדעים יכולים להתקבל למספר פקולטות בטכניון לרבות הנדסת חשמל, מדעי המחשב, מתמטיקה, פיסיקה, וכימיה ללא פסיכומטרי.

 

התכנית מאפשרת לסטודנטים מרחבי הארץ שבדעתם ללמוד בעתיד בטכניון, להתחיל את לימודיהם במסגרת הגמישה של האוניברסיטה הפתוחה, שאינה מציבה תנאי קבלה ושאינה מחייבת העתקת מקום מגורים לחיפה. לאחר שהסטודנטים מוכיחים את יכולתם על ידי סיום מקבץ קורסים במדעים בהישגים גבוהים באוניברסיטה הפתוחה הם יכולים לעבור לטכניון לשם השלמת התואר. 

 

חיפה: מדעי הרוח, החברה והבריאות

באוניברסיטת חיפה לא קיימת דרישה הכרחית לבחינת אמי"ר, אולם על המועמדים לעמוד בדרישות האנגלית של הפקולטות השונות - למשל ציון מסוים בבחינת הבגרות באנגלית. קבלה ישירה ללא פסיכומטרי מתאפשרות בכל החוגים של הפקולטה למדעי הרוח למעט תכנית אופקים למצטיינים למועמדים בעלי ממוצע בגרות או מכינה בממוצע 100 לפחות. למועמדים בני 30 ומעלה בממוצע 75 ואילו למועמדים בני 42 ומעלה מספיקה הזכאות לתעודת בגרות.

 


לאן ולמה תוכלו להתקבל ללא פסיכומטרי?

לאן ולמה תוכלו להתקבל ללא פסיכומטרי?
תחום הלימודים

אוניברסיטת תל-אביב

 

האוניברסיטה העברית

אוניברסיטת חיפה

אוניברסיטת אריאל

הטכניון

מדעי הרוח

בעלי ממוצע בגרות 100 או 85 ללא בונוסים למעט התכנית החד-חוגית במזרח תיכון

בעלי ממוצע בגרות של 9.75 ומעלה

ממוצע של 100 בבגרות או במכינה

   
פיזיקה

ממוצע בגרות 90 במתמטיקה 5 יח"ל ופיזיקה 5 יח"ל או ממוצע בגרות 108 עם ציון 90 במתמטיקה 5 יח"ל, ללא בונוס

ממוצע בגרות של 10.25 לפיסיקה ומדעי בעלי החיים או 10.75 למסלול המשולב עם כימיה

אין קבלה ישירה

  ציון בגרות של 90 לפחות במתמטיקה 5 יח"ל ופיזיקה 5 יח"ל

סיעוד

קבלה ישירה בכל ממוצע בגרות לבני 40 ומעלה

  קבלה לבית הספר לבריאות ולרווחה על סמך זכאות לתעודת בגרות או בוגרי מכינה לבני 42 ומעלה

   
מדעי החברה

  ממוצע בגרות של 10.0 למספר חוגים רב, 10.5 ליחסים בינלאומיים, 10.75 לתקשורת

ממוצע בגרות של 75 לבני 30 ומעלה

קבלה על סמך ציון 80-90 בשלב מכין

 

 

לפקולטה למדעי החברה יתקבלו מועמדים בני 30 ומעלה בעלי תעודת בגרות בעלי ממוצע של 75 ומעלה ואילו בפקולטה לרווחה ובריאות לרבות בית הספר לעבודה סוציאלית יתקבלו מועמדים בני 42 ומעלה בעלי תעודת בגרות או בוגרי מכינה קדם אקדמית. יש לציין שכל המועמדים נדרשים לעמוד ברמת אנגלית, עברית אם למדו בבית ספר שבו שפת ההוראה לא היתה עברית וכאמור תנאי קבלה חוגיים.

 

אריאל: אריאל: הנדסה אזרחית ותקשורת 

באוניברסיטת אריאל שעד לאחרונה נחשבה למכללה, ישנן מספר אפשרויות לקבלה ללימודים ללא ציון פסיכומטרי, כשהראשונה היא בהתאם למנגנון הערכת מצוינות חליפי. במסגרת זו מתקבלים ללימודים סטודנטים מצטיינים על סמך ממוצע בגרות ובמקים מסוימים ישנה דרישה לריאיון אישי.

 

אפשרות שנייה היא קבלה ללימודים על סמך שלב מכין ובוחן שנלמד במהלך סמסטר אחד או שניים, בהתאם לתחום הלימודים אליו מעוניין להתקבל הסטודנט. במקרה זה נדרש המועמד ללימודים להציג זכאות לתעודת בגרות ואת שלב מכין זה חייב הסטודנט לעבור בציון ממוצע של 90-80 על מנת להמשיך את לימודיו. מסלולים שונים שמציע ההאוניברסיטה הם הנדסה אזרחית, הנדסה, תעשייה וניהול, מנהל מערכות הבריאות, כלכלה, מנהל עסקים, תקשורת ועוד.

 

כמו כן, בוגרי תואר בהנדסאים רשאים לעבור שלב מכין משלים בהתאם לתחום אותו מעוניינים ללימודים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים