שתף קטע נבחר

אשדוד הכי מזוהמת: "שנים אנחנו מתלוננים"

תושבי העיר שבעי אכזבות מצד נבחרי העיר לגבי הפחתת הזיהום, ולא הופתעו מהדו"ח שמיקם את העיר בראש רשימת הערים המזוהמות בישראל, לפני חיפה וחדרה. "כל יום ענן שחור מופיע מעל הראש שלנו", סיפרו

תושבי אשדוד לא הופתעו נוכח הדו"ח שפרסם המשרד להגנת הסביבה הבוקר (א'), ובו נקבע כי היא העיר הכי מזוהמת - לפני חיפה וחדרה. כלפי המפעלים, התעשייה הכבדה, הארובות ואגן כימיקלים מפנים התושבים אצבע מאשימה בנוגע למקורות הזיהום. ב"ידיעות אחרונות" פורסם כי אשדוד נמצאת במקום הראשון ברשימת הערים המזוהמות על פי נתוני המשרד הממשלתי.

 

עוד עדכונים בחדשות ynet:

פעילות השתינו על תמונות נשיא אוקראינה

ביום שאחרי הזעם: "בדואי - אזרח שקוף"

 

מאיר מרק, בעל מוסך באזור התעשייה הצפוני הצמוד לאגן כימיקלים, מספר על ימים שבהם העובדים נחנקים מזיהום אוויר עד כדי כאבים בחזה. "אני מרגיש לפעמים צריבות בעיניים ודמעות שזולגות בגלל האוויר המזוהם. גם העובדים שלי מתלוננים". לדבריו, הזיהום משפיע לרעה במשך השנים האחרונות "לא רק בעסק אלא גם בבית. לפעמים המרפסת שלנו מפויחת, שחורה. זה מצב בלתי נסבל. משהו חייב להשתנות".

 

זיהום יומיומי - באשדוד (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
זיהום יומיומי - באשדוד(צילום: בראל אפרים)

 (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
(צילום: בראל אפרים)

 (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
(צילום: בראל אפרים)
בעיריית אשדוד טוענים שככל הידוע לאנשיה, המפעלים בעיר עומדים בתקנים המחמירים במטרה לצמצם כמה שניתן את זיהום האוויר. אך התושבים טוענים שעד שלא יזיזו את המפעלים אל מחוץ לעיר, המצב לא ישתנה. "יש כאן תעשייה כבדה והרבה מאוד מפעלים. אז איך לא יהיה זיהום? צריך למצוא שיטות להפחתת הזיהום", אמר דוד סרוסי, תושב העיר אף הוא. 

 

מוטי אלימלך, אב לארבעה, ציין כי זיהום האוויר עולה לראש סדר היום באשדוד אחת לכמה חודשים, "אבל בסופו של דבר זה נשכח ושום דבר לא משתנה". כדי להבין עד כמה חמור הזיהום הוא מציע "לבוא בבוקר מוקדם ולראות פס שחור לאורך שמי העיר, בעיקר באיזור הים. כמעט כל יום אני רואה את הענן השחור הזה מעל לראש שלנו. יום יום אני סופג את זה, וכנראה שזה מה שיהיה גם בעתיד, כי אין פתרון".

 

רינה גבאי שגרה ברובע י"א, סיפרה כי התושבים מוחים על זיהום האוויר "כבר הרבה מאוד שנים. בכל מערכת בחירות המועמדים מבטיחים לשים סוף לזיהום אוויר, אבל אחרי שהם נבחרים הם שוכחים מזה. אני בטוחה שאם יבדקו את נתוני תחלואת הסרטן בקרב תושבי העיר, יגלו שיש עלייה משמעותית. לא יכול להיות שזיהום אוויר כזה כמו שיש לנו לא גורם נזקים".

 

ואלו המזהמים העיקריים

הבוקר פורסמה ב-ynet רשימת המפעלים המזהמים. בראש הגורמים המזהמים מצוי מפעל השפד"ן שבראשון לציון שממשיך להזרים בוצה אל הים. השפד"ן מזהם את הים ואת השפכים בחומר אורגני זרחן כללי, בחנקן כללי, באמוניה, בכספית, בעופרת, בנחושת ובכרום.

 

בקמפיינים חברת החשמל כבר מצטיירת כמעט כסטרילית וירוקה, אך בינתיים המציאות עדיין אינה כזו. חברת החשמל היא המככבת הראשית ברשימת המזהמים של המשרד להגנת הסביבה. לחברה 8 מתקנים שמצויים ברשימות המזהמות של המשרד להגנת הסביבה נמצאות תחנות הכוח: אשכול, אורות רבין (חדרה), רוטנברג (אשקלון), חגית, רמת חובב, גזר, אלון תבור, צפית וחיפה.

 

מזהמים נוספים הם: מפעלי ים המלח, מט"ש הרצליה, מט"ש חדרה, בז"ן, ברום פריקלאס, חיפה כימיקלים, אגן כימיקלים, נשר רמלה, חיפה כימיקלים דרום, מכתשים, אדום התפלת אשקלון, רותם אמפרט נגב, אומיס חדרה, מגנזיום ים המלח, מט"ש איילון, פז"א, גדות, משאבים מתחדשים, מט"ש עכו ועמק זבולון.

 

החברות המובילות את זיהום האוויר הן חברת החשמל, נשר רמלה, מפעלי ים המלח, רותם אמפרט נגב. החברות המובילות את זיהום השפכים הן: מכתשים, עמק זבולון, מגנזיום, ג'י.אי.אס, וישיי ישראל, טכנולוגיית להבים, כרומניקל, ליפודן ופריגו.

 

חדרה: לא מאמינים לשקע ותקע

את ארובות של תחנת הכוח "אורות רבין" בחדרה רואים התושבים מכל מקום בעיר, ולדבריהם גם נושמים את המזהמים שהן פולטות. לפיכך, דירוג העיר במקום השלישי בארץ מבחינת הזיהום שבה, לא ממש הפתיע. "זה לא מאתמול או מהיום, זה עניין של שנים", אומר תושב העיר. "כולם מודעים לזיהום האוויר, אך מי שצריך לטפל בזה זה הרשויות ולא האזרח הקטן. לא נותר לנו אלא לסבול בשקט עד שהרשויות יעשו את המעשה הנכון על מנת לשמור על הבריאות שלנו".

 

בעיר נשמעו טענות גם נגד מפעילת הארובות – חברת החשמל, שלדבריהם מריצה בימים אלה קמפיין שבו נראים שקע ותקע מדווחים על אוויר נקי, בעוד המציאות אחרת. "יש פה זיהום ואפילו זיהום חזק, אנחנו התושבים סובלים מזה צריך לשנות את מה שקיים כדי שנפסיק לסבול מהזיהום, כל הזיהום מגיע מתחנת הכוח", טען התושב דוד סאסי. "אני רואה את הפרסומות של חברת

החשמל על כך שאין זיהום באוויר אבל אני לא מאמין להם כי אני יודע שזה לא נכון כי יש זיהום בעיר מתחנת הכוח. אנחנו לא חיים בפרסומת, ממשיכים לזהם את האוויר שאנחנו נושמים".

 

חדווה יחזקאלי, סגנית ראש עיריית חדרה ומחזיקת תיק איכות הסביבה בעיר, אמרה כי הנתונים שפרסם המשרד להגנת הסביבה ידועים לה זה שנים. "לאורך השנים פעלתי רבות בנושא והתראתי שוב ושוב על כך שתחנת הכוח היא בין התחנות שמזהמות ביותר בעולם", טענה. "פעלתי רבות על מנת לעורר את המודעות הציבורית לנושא. אני פועלת בנוסף שצינור הגז יזרים את הגז מהים אל החוף במטרה שחברת החשמל תעבור לעבוד עם גז במקום עם פחם. תחנת הכוח רוכשת פחם שהינו זול ובעייתי וגורם אף הוא לזיהום האוויר והסיבה לפליטתם של חומרים מזהמים, כולל חומרים מסרטנים שפוגעים בתושבי חדרה והסביבה".

 

מחברת החשמל נמסר בתגובה לדו"ח:

"תחנות הכוח של חברת החשמל עומדות בערכי הפליטה הנדרשים ע"י המשרד להגנת הסביבה, ערכים אלו מותאמים, בין היתר, לנדרש בתקנים בינלאומיים. נתוני הדיווח מתייחסים לשנת 2012 בה עקב משבר אספקת הגז ממצרים, נעשה שימוש נרחב במזוט ובסולר, דלקים יקרים ומזהמים. החל ממרס 2013, עם הגעת הגז ממאגר תמר, מייצרת חברת החשמל כ- 50% מהחשמל באמצעות גז טבעי מה שהביא להפחתה משמעותית בפליטות מתחנות הכוח.

 

"לצערנו, הדירוג והכמויות לא נותנים אינדיקציה אמתית לחשיפת הציבור לחומרים מזהמים שכן הוא מתעלם ממאפיינים שונים של תחנות הכוח, כגון גובה הארובות וטמפרטורת הגזים החמים אשר יוצרים פיזור מזהמים מיטבי, כך שרק חלק מזערי מהם נקלט במיקומה של האוכלוסייה, זאת לעומת פליטות כלי רכב, לדוגמה, אשר מהוות מקור זיהום ראשי לאוכלוסייה.

 

חברת החשמל פועלת באופן שוטף לצמצום השפעתה על הסביבה בתחומים רבים, ובהקשר זה - כניסה והרחבה של השימוש בגז טבעי, השקעות עתק בהיקף של מיליארדי שקלים באמצעים טכנולוגיים מתקדמים לצמצום פליטות ולשיפור איכות האוויר, שימוש מושכל בחומרי גלם ועוד.

 

"המתודולוגיה שקבע המשרד להגנת הסביבה לגבי מזהמים בהם יש חומרים מסרטנים או חשודים כמסרטנים כללה אפשרות לשימוש בחישובים עפ"י מקדמי פליטה וגם אפשרות להישען על ביצוע מדידות. בשנת 2013 החברה יזמה ביצוע מדידות ובהם נמצא כי הפליטות בפועל של חומרים אלו הינם מתחת לסף הגילוי של מכשירי מעבדה חיצונית מוכרת ומורשית בישראל לבצע אנליזות ולכן החברה תפעל לחפש מעבדה בחו"ל בה ניתן יהיה לזהות את החומרים. רק אז ניתן יהיה לדעת מהי הפליטה בפועל.

 

"מאז שנת 2000, מפרסמת חברת החשמל דו"ח סביבתי וולונטרי מקיף ואנו מזמינים את הציבור לעיין בדוחותיה הסביבתיים לאורך שנים, אותם ניתן למצוא באתר האינטרנט של החברה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בראל אפרים
אשדוד. "צריבות בעיניים"
צילום: בראל אפרים
מומלצים