שתף קטע נבחר

עומדות בתור: הענקיות שמחזרות אחר איראן

סימנס עשויה לשוב ולמכור מכשור רפואי, נסטלה "עוקבת מקרוב", פרוקטר אנד גמבל המשיכה למכור גם בזמן הסנקציות. השמרנים בטהרן, בינתיים, מחכים לשעת כושר ולסימן מחמינאי: "כשתצוץ הזדמנות הם יכשילו את המו"מ. זה ממש לא גמור"

בזמן שבארץ מתעסקים במערכת היחסים עם האמריקנים על רקע הסכם הגרעין בז'נבה, באיראן כבר רואים באופק את הבום הכלכלי. בהסכם ההיסטורי, שאותו ראש הממשלה בנימין נתניהו כינה "טעות היסטורית", אמנם מנו מעצמות המערב מספר סקטורים קטן שלגביהם יוסרו הסנקציות חלקית, אבל חברות אירופיות ואמריקניות כבר עומדות בתור כדי להיכנס מחדש לשוק הענק. בעיתון האמריקני "וול סטריט ג'ורנל" נכתב כי הרשימה הארוכה מונה בין היתר חברות תרופות, מזון ומסחר, שמתכוונות להיאבק על נתח השוק שהפסידו.

 

עוד חדשות בעולם:

הרוג ראשון אי פעם באיסלנד מירי שוטרים

הפושע הנאצי היינריך בורה מת בכלאו

 

המערב סימן את סקטורי התעופה והרכב כאלו שבהם יוסרו חלקית הסנקציות - אבל העסקה מאפשרת גם לחברות ענק כמו גלקסו-סמית-קליין הבריטית וסאנופי הצרפתית להתחיל למכור מחדש תרופות לאיראנים, מה שלא יכלו לעשות בגלל הסנקציות. סימנס הגרמנית תוכל תוך זמן קצר לשוב ולמכור מכשירים רפואיים לרפובליקה האיסלאמית.

 

אזרחים קונים ירקות ברחובות טהרן. אחרי הסרת הסנקציות יגיעו מוצרים חדשים? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אזרחים קונים ירקות ברחובות טהרן. אחרי הסרת הסנקציות יגיעו מוצרים חדשים?(צילום: AFP)

אלו, ומיליארדי דולרים רבים אחרים מטובין, סווגו במשך תקופה ארוכה כטובין הומניטרי ולא נכללו בסנקציות. אבל ההגבלות הבנקאיות והביטוחיות שנאכפו כחלק מהסנקציות הכוללות על תוכנית הגרעין האיראנית מנעו מהחברות במקרים רבים לקבל תשלום, וריסנו יבוא אירופי ואמריקני לאיראן - מחיטה וחפיסות שוקולד ועד תרופות לסוכרת.

 

תאגיד המזון והמשקאות נסטלה היה בין אלו שצמצמו את עסקיהם באיראן, לאחר שגורמים המקורבים לנושא אמרו כי בנקים סירבו להעביר לחברה השוויצרית את רווחיה באיראן. בתגובה לכתבה אמרה כי היא "עוקבת מקרוב אחר ההתפתחויות, אבל עוד מוקדם לדעת כיצד הן ישפיעו על פעולותינו". לעומתה, מי פה "אורל B" של פרוקטר אנד גמבל האמריקני דווקא נמכרו באיראן גם בתקופת הסנקציות.

 

דובר של חברת סימנס אמר כי החברה לא יכולה להעלות השערות על ההשלכות שלאחר חתימת ההסכם בין המערב לאיראן. בפרוקטור אנד גמבל סירבו להגיב לכתבה ב"וול סטריט ג'ורנל".

 

פורשה ומזראטי בצפון טהרן

 באיראן נמשך בינתיים הוויכוח הפנימי בנוגע להסכם, אם כי בשקט יחסי. השמרנים, שמתנגדים לפיוס עם האמריקנים, לא יצאו בפומבי נגד הנשיא חסן רוחאני והסכם הביניים שחתם עם המערב בז'נבה - אך הזהירו אותו מהעתיד. "האידיאולוגיה שלנו לא תעורער על ידי משאים ומתנים", אמר מפקד הבסיג', המיליציה הצבאית למחצה שפועלת תחת חסותו של המנהיג העליון, אייתוללה עלי חמינאי. דבריו של מוחמד רזה-נקדי לעיתונאים צוטטו ב"ניו-יורק טיימס".

 

ההסכם התקבל באהדה רבה ברחוב בטהרן, שעייף מהסנקציות, וזו גם אחת הסיבות שהשמרנים לא יצאו נגדו בקול גדול. אבל מומחים סבורים כי לא בטוח שהשקט הזה יימשך עוד זמן רב. אלו מעריכים כי עם הרמיזה הראשונה מחמינאי, השמרנים יוכלו לארגן הפגנות ענק ברחובות של מאות אלפי אנשים, בסיוע ביקורת נוקבת מכלי התקשורת של המשטר.

 

"הם מושכים את הזמן, צופים מהצד, מוכנים להתנפל עם הסימן הראשון של חולשה", אמר ל"ניו יורק טיימס" העיתונאי האיראני פרשאד גורבנפור, המקורב לממשלת רוחאני. "כשתצוץ ההזדמנות הם יתקפו בחזרה ויחפשו תירוצים להצבת מכשולים לשיחות. זה ממש לא גמור".

 

אם הם אכן יקבלו סיגנל שכזה מחמינאי, לשמרנים יש הכסף והרצון להניע אופוזיציה מטילת אימה. "הסיכוי היחיד של רוחאני לשרוד הוא אם יצליח לשפר את הכלכלה", אמר גוראנבפור. אבל גם כאן משחקים השמרנים תפקיד חשוב.

 

"יש קבוצה של נובורישים שהתעשרו בעזרת הסנקציות", אמר הכלכלן סעיד ליילז. במשך שנים, המראות של מכוניות הפורשה, מזראטי ופרארי שעושות את דרכן בסמטאות הצרות של צפון טהרן היו מהמראות הבולטים של תקופת הסנקציות. "הנהגים של אותן מכוניות יוקרה, צעירים בשנות ה-20 לחייהם, מכונים 'אגז'דרס' - ילדי האליטה", אמר. "במקום לנסות לקחת את כספם, רוחאני צריך לבקש מהם להשקיע אותו בכלכלה".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
רוחאני. החיוך מביא כסף
צילום: MCT
צילום: AP
משמרות המהפכה. מחכים לסיגנל מחמינאי
צילום: AP
מומלצים