שתף קטע נבחר

שכר מינימום ביו"ש: הממשלה מעכבת האכיפה

אוזלת ידו של משרד הכלכלה באכיפת חוק שכר המינימום וזכויות נוספות לעובדים בשטחי יהודה ושומרון, נחשפה בוועדה לפניות הציבור בכנסת. יו"ר הוועדה, ח"כ עדי קול: "לא יתכן כי עובדים פלסטינים יועסקו בתנאי עבדות רק בגלל שמשרדי הממשלה לא עומדים בלוחות הזמנים שהם עצמם הכתיבו"

חוק שכר המינימום וזכויות עובדים אחרות לא נאכפים מעבר לקו הירוק וגם לא יחולו בפועל בזמן הקרוב על עובדים פלסטינים שמעסיקיהם ישראלים. זאת בניגוד להחלטת הממשלה להסדיר את אכיפת הזכויות עד סוף החודש. כך חשף היום (ג') משרד המשפטים בדיון שנערך בוועדה לפניות הציבור בכנסת.

 

 

בדיון צוין, כי חוק שכר מינימום חל אמנם על עסקים בשטחי יהודה ושומרון, אך משרד הכלכלה לא אוכף אותו באופן יזום ולא יצליח לעשות זאת עד למועד שקצבה הממשלה, ה-1 בינואר 2014. בתגובה אמרה יו"ר הוועדה, ח"כ עדי קול (יש עתיד), כי "לא יתכן כי עובדים פלסטינים יועסקו בתנאי עבדות רק בגלל שמשרדי הממשלה לא עומדים בלוחות הזמנים שהם עצמם הכתיבו".

 

לוועדה נאמר כי בהעדר הכרעה לגבי תחולת שאר חוקי העבודה - יש קושי רב באכיפת כל החוקים. לטענת משרד המשפטים, מפקחי משרד הכלכלה שיגיעו למקומות העבודה, יתקלו בהפרות רבות של זכויות העובדים, ונכון לעכשיו הם נמנעים אפילו מעריכת מבצעי אכיפה.

 

עוד צוין בדיון כי מעסיקים ישראלים גובים מעובדים פלסטיניים כ-2,000 שקל בחודש בתמורה להעסקתם בהיתר, ולמעשה "מגלגלים" על העובדים את עלות בקשות ההיתרים להעסקתם. משרד הכלכלה טען בתגובה כי מעולם לא הגיעה לפתחו תלונה כזאת והתחייב לבדוק אותה לקראת הדיון הבא.

 

היו"ר קול התרעמה על משרדי הממשלה, כי הם נותנים את ידם להפרה בוטה של זכויות אדם בסיסיות על העובדים הפלסטינים. בנוסף היא ביקשה לקבל תשובות לגבי הגנתם במקרים של תאונת עבודה והסדרת זכויות הפנסיה שלהם.

 

בקעת הירדן: 8-12 שקל לשעה

חנה זוהר, מעמותת קו לעובד המטפלת בענייני העובדים הזרים, ציינה כי לפני שש שנים שם בג"ץ קץ למחלוקת סביב תחולת חוק שכר המינימום, וכי היום ברור שהוא חל גם על העובדים הפלסטינים. לדבריה, המצב בבקעת הירדן הוא החמור ביותר, שם הם משתכרים 12-8 שקל לשעה ולא מקבלים זכויות נוספות. "אחד מתוך 4 עובדים משלם למעסיקו הישראלי עבור רישיון העבודה בין 1,500 ל-2,000 שקל בחודש, שמקוזזים משכרו", סיפרה.

 

סא"ל יאיר ממן, ראש ענף כלכלה במשרד הממונה על השטחים, מסר לוועדה כי היום ניתנים היתרי עבודה ל-52 אלף פלסטינים בישראל, חלקם קבועים וחלקם כמכסות עונתיות לחקלאות. ביהודה ושומרון מועסקים עוד 25,000 פלסטינים אצל מעסיקים ישראלים. בנוסף לכ-33,000 שוהים בלתי חוקיים.

 

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של הרשות הפלסטינית, השכר הממוצע המשולם לעובד פלסטיני הוא 168 שקל ליום. ח"כ דב חנין (חד"ש) שאל מי אחראי על אכיפת הסכום הזה המבוסס על שכר המינימום.

 

ריקי יחזקאל ממשרד הכלכלה השיבה: "המשרד מבצע אכיפת שכר מינימום על סמך תלונות, אך לא באופן יזום". לדבריה, המשרד ניהל במשך שנתיים רק 25 תיקי חקירה מעבר לקו הירוק והיום משרד המשפטים עובד על החלת חוקי עבודה נוספים ביהודה ושומרון.

 

איה דביר, ממשרד המשפטים טענה כי המצב המשפטי שם "מאד מורכב". היא הוסיפה כי כל חוקי המגן בישראל חלים גם על עובדים פלסטינים ביהודה ושומרון, על אף שהחוק הישראלי אינו חל שם. לדבריה, בינתיים חוק הגנת השכר לא הוחל על יהודה ושומרון בצו של אלוף אבל אולי הוחל בחוזה עבודה.

 

ארז וגנר מעמותת מען גילה כי "לאחרונה התקבלה החלטה חדשה של חברות הביטוח להפסיק לבטח פלסטינים מאובדן כושר עבודה. מספר עובדים נפגעו והתברר שהפסיקו להפריש להם את פרמיית הביטוח. הם מקבלים הפרשה לפנסיה לפי פסיקות בתי משפט. כלומר הם משלמים אבל יקבלו פחות".

 

היו"ר קול הודיעה בסיכום כי הוועדה תפנה לשרי המשפטים והביטחון בדרישה לזרז את עבודת הצוות הבודק את החלת חוקי העבודה הישראלים ביהודה ושומרון ומבקשת ממשרדי הממשלה תשובה על הפסקת תשלום ביטוח תאונות עבודה לפלסטינים. דיון נוסף בנושא יתקיים בעוד חודש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים