שתף קטע נבחר

הייגל במפרץ: "לא ניתן לאיראן להונות אותנו"

אחרי הניסיונות להרגיע את ישראל, שר ההגנה האמריקני הגיע לבחריין כדי להסביר לסעודיה ומדינות המפרץ שהסכם ז'נבה לא יאפשר לאיראן לפתח נשק גרעיני. "קנינו זמן לנהל מו"מ, אבל נשמר את האיום הצבאי", הבטיח ומנה את הכוחות האדירים שמחזיקה ארה"ב במפרץ. רוחאני: "הציונים ספגו מכה"

שר ההגנה האמריקני, צ'אק הייגל, פנה הבוקר (שבת) למנהיגי מדינות המפרץ והדגיש כי לארצות הברית יש מחויבות מוכחת ובת קיימא לביטחון במזרח התיכון, המגובה במחויבות דיפלומטית ובמערך חזק של מטוסי קרב, ספינות, טנקים, ארטילריה ו-35 אלף חיילים.

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

שר ההגנה הייגל נשא דברים בפני פורום ביטחוני של מדינות המפרץ, על רקע חתימת הסכם ז'נבה המבטיח עצירה זמנית בלבד של תוכנית הגרעין האיראנית בתמורה להקלה בסנקציות המוטלות על טהרן - הסכם המדאיג לא רק את ישראל אלא גם את מדינות המפרץ, יריבותיה הערביות המסורתיות של איראן, ובראשן המנהיגה הערבית של המפרץ סעודיה.

 

הפורום הביטחוני בבחריין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפורום הביטחוני בבחריין(צילום: רויטרס)
 

הייגל הביע הבנה לדאגה של מנהיגי המפרץ בנוגע למדינות ארה"ב במזרח התיכון, ובמיוחד בכל הקשור לתוכנית הגרעין של איראן, אך הדגיש כי אין לפרש באופן לא נכון את הדגש ששמה כעת ארה"ב על דיפלומטיה. "אנחנו יודעים שדיפלומטיה אינה יכולה לפעול בוואקום", אמר הייגל, "ההצלחה שלנו ממשיכה להיות תלויה בכוח הצבאי של ארה"ב ובאמינות של הערבויות שלנו לבנות בריתנו ושותפינו במזרח התיכון".

 

הייגל אמר כי הסכם הביניים ששש המעצמות השיגו עם איראן בנוגע לתוכנית הגרעין "לא הפחית את ההתמקדות שלנו באתגרים שמציבה לנו איראן". הוא הסביר: "לאיראן יש השפעה עמוקה על חוסר היציבות, ואיראן בעלת נשק גרעיני תהווה איום בלתי מתקבל על הדעת ליציבות האזור והעולם".

 

שר ההגנה האמריקני שב והציג את קו המחשבה של ארה"ב, לפיו "ההסכם עם איראן קנה לנו זמן לנהל משא ומתן משמעותית, לא להונאה". הוא אמר כי הדיפלומטיה האמריקנית תהיה מגובה במחויבויות הצבאיות של ארה"ב ובשיתוף הפעולה עם שותפותיה באזור. "אמריקה יוצאת מתקופה ארוכה של מלחמה, אבל הדבר הזה לא יצמצם את מחויבויותיה", אמר הייגל כשהוא מתכוון לסיום המעורבות הצבאית של ארה"ב בעיראק ובאפגניסטן.

 

הייגל נואם בפני נציגי מדינות המפרץ, היום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הייגל נואם בפני נציגי מדינות המפרץ, היום(צילום: רויטרס)

 

כדי להדגיש את היקף המחויבות הביטחונית של ארה"ב לאזור הדגיש הייגל את הכוח הצבאי שמחזיקים האמריקנים במפרץ ובאזור הסמוך לו.

 

הצהרותיו של הייגל בפורום הביטחון "דיאלוג מנאמה" בבחריין באות בשעה של מתיחות ביחסים בין ארה"ב לבנות בריתה המסורתיות במפרץ. מנהיגים במפרץ מודאגים מהאפשרות שארה"ב תפחית את ההתמקדות שלה במזרח התיכון על רקע תשומת הלב ההולכת וגוברת שלה לאסיה. הם מתוסכלים גם מהתגובה האמריקנית למחאת האביב הערבי ולמלחמת האזרחים בסוריה.

 

רוחאני: הציונים ספגו מכה

ארה"ב הרחיקה עצמה מהחלטת סעודיה לשלוח כוחות לבחריין בשנת 2011 כדי לסייע לשלטונות הסוניים שם לדכא הפגנות של הרוב השיעי החי במדינת האי. וושינגטון נזהרת גם שלא לתמוך בצורה משמעותית מדי במורדים המנסים להפיל את משטרו של בשאר אסד בסוריה, ומסבירה זאת בכך שהאופוזיציה הסורית אינה מאוחדת דיה ונמנים איתה גם ארגוני ג'יהאד עולמי המסוכנים לאינטרסים מערביים.

 

בפורום בבחריין הציג הייגל את עמדת ארה"ב בנוגע לסוריה, ואמר כי ארה"ב תמשיך לסייע לפליטים הסורים ולשכנותיה של סוריה - טורקיה וירדן. "נמשיך לפעול עם שותפינו באזור כדי לסייע לגבש הסדר פוליטי לסיום הסכסוך הזה", אמר הייגל, אך קרא להשקיע מאמצים כדי להבטיח שהסיוע המועבר לאופוזיציה הסורית "לא ייפול לידיים הלא נכונות".

 

בתוך כך, נשיא איראן חסן רוחאני נאם הבוקר בפני סטודנטים וניסה לשכנע את מתנגדי ההסכם עם המערב בתוך איראן כי מדובר במהלך שייטיב עם הרפובליקה האסלאמית. רוחאני אמר כי שיפור כלכלת איראן חשוב באותה מידה כמו שימור תוכנית הגרעין "למטרות שלום". "טכנולוגיה גרעינית והעשרת אורניום הן זכות מוחלטת שלנו", אמר רוחאני בנאום ששודר ישירות בטלוויזיה הממלכתית, "אבל קדמה, תנאי

חיים טובים יותר ורווחה לעם גם הם בגדר זכות מוחלטת שלנו. הצנטריפוגות צריכות להסתובב, אבל גם חיי העם והכלכלה צריכים להסתובב, ללא כוח כלכלי הכוח הלאומי שלנו לא יתעצם".

 

נאומו של רוחאני, המתמודד עם ביקורת נוקבת על ההסכם מצד אנשי המחנה הקיצוני יותר באיראן, נקטע כמה פעמים על ידי הקריאות "מתינות, רפורמות" מצד תומכיו ו"מוות לאמריקה" מצד סטודנטים קיצונים. רוחאני עצר לכמה שניות כשמפגינים קראו לשחרר מהכלא את מנהיגי האופוזיציה שנעצרו בעקבות "המחאה הירוקה" שהתעוררה על רקע הטעות לזיוף תוצאות הבחירות, שבהן ניצח ב-2009 מחמוד אחמדינג'אד. "ראינו אילו מדינות כעסו על הסכם הגרעין וראיתם איזו מכה הונחתה על הציונים", אמר לאחר מכן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שר ההגנה צ'אק הייגל בבחריין
צילום: רויטרס
מומלצים