שתף קטע נבחר

אובמה לישראלים: לא מוכר אתכם לאף אחד

עם נתניהו יש חילוקי דעות לא פשוטים, אמרו הנשיא ומזכיר המדינה קרי מעל ראשו, אבל הבהירו לאיראן ולפלסטינים: תתנו - תקבלו. הכול כדי שישראל תרגיש בטוחה

הנאום חוצב הלהבות של מזכיר המדינה קרי בפורום סבן אמש (שבת) האפיל על ההופעה של הנשיא אובמה. קרי היה נחרץ וברור כשדיבר בשבחי הדיפלומטיה ועשיית השלום - הן בהקשר הסכסוך הפלסטיני-ישראלי והן בהקשר הגרעין הצבאי האיראני. אובמה נשמע כמו עורך דין מיומן, שמנסה לשכנע חבר מושבעים. ללהט של קרי יש סיכוי לנצח, בעיקר בנושא הפלסטיני.

 

הזירה המדינית בפורום סבן - דיווחים אחרונים ב-ynet:

קרי עונה לליברמן ויעלון: "השלום אפשרי"

אובמה: ההסכם עם איראן לא מבוסס על אמון

ליברמן: אין סיכוי להסכם עם הפלסטינים

 

קרי, כמו אובמה, דיבר אל הציבור בישראל ולתומכי ישראל בקרב יהדות ארה"ב מעל לראשם של ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון יעלון. המסר העיקרי: דיפלומטיה עדיפה על פני הפעלת לחץ פיזי באמצעות סנקציות או פעולה צבאית. היא יכולה להשיג יותר בעלות קטנה יותר, מבחינת הנזק שייגרם בעקבות לחץ אלים. כמו נשיאו, קרי גם הבהיר שביטחון ישראל הוא השיקול העיקרי והראשי שמנחה את ארה"ב, מפני שביטחון ישראל הוא גם ביטחונה של ארה"ב.

 

קרי לא חידש הרבה ביחס להסכם הראשון בז'נבה עם איראן, וגם לא פירט כמו אובמה מה ארה"ב תנסה להשיג בהסכם הקבע. אבל הוא הבהיר מהי המטרה הסופית, וזה חידוש: להרחיק את איראן בצורה ניכרת ממעמד של מדינת סף גרעינית. משניהם לא שמענו עד כמה רחוקה צריכה להיות איראן בעקבות הסכם הקבע ממעמד כזה, אבל ברור שזו המטרה.

המטרה הזו מנוגדת לעמדה של נתניהו ויעלון, שדורשים שאיראן בכלל לא תהיה מסוגלת "לפרוץ" לעבר הפצצה. כלומר: לא רק הקווים האדומים של ישראל וארה"ב שונים זה מזה, אלא יש גם חילוקי דעות ביחס למה שהסכם הקבע עם איראן צריך להשיג. ארה"ב אינה דורשת שאיראן לא תעשיר אורניום, וגם אינה אומרת מילה לגבי פיתוח נשק - כולל ראשי קרב וטילים בליסטיים (שאיראן פיתחה וממשיכה לפתח). הם רק מתייחסים לחומר הבקיע, ואומרים שחמינאי לא יוכל להשיג מספיק ממנו.

 

לעומת זאת, ישראל דורשת שאיראן לא תהיה מסוגלת לייצר חומר בקיע, וגם לא לפתח בהסתר את הנשק. זו נקודת מפתח.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

מאבדים השפעה? אנחנו?

אשר להסכם עם הפלסטינים, אובמה היה קצת עמום ודיבר על הסכם מסגרת שיושג בשלבים. קרי היה ברור יותר, ופירט את עקרונותיו לגבי הסדר קבע:

 

1. אין צעדים חד צדדיים.

2. צריך הסכם מלא שייושם בשלבים, כשהמטרה הסופית ברורה בכל נושאי הליבה.

3. אסור שתיווצר מדינה פלסטינית כושלת.

4. הפלסטינים יצטרכו לתת מענה רציני לדאגות הביטחון של ישראל לפני שיקבלו את מלוא מאווייהם בדמות מדינה ריבונית. אובמה גם רמז שאין להם זכות מוסרית לדרוש מיד הסכם מלא, כיוון שאינם יכולים למלא בינתיים את חלקם בכל מה שנוגע לרצועת עזה, שבשליטת חמאס. לכן ייאלצו לוותר למשל ולאפשר נוכחות זמנית של צה"ל, לא רק בבקעת הירדן אלא גם בתחנות התרעה ובהקשרים אחרים במדינה שתקום.

 

קרי התייחס לראשונה ישירות גם לטענה שארה"ב מאבדת את השפעתה במזרח התיכון, וטען שעצם מסעותיו התכופים לאזור הם הוכחה לכך שיותר ויותר, כל הצדדים באזור דווקא נותנים בה אמון. הוא גם השווה בין הבנייה בגדה להסתה בחינוך הפלסטיני, כצעדים שמונעים התקדמות, אך אמר שאבו מאזן ונתניהו, כמו גם הליגה הערבית, מוכנים כעת לקבל החלטות אמיצות.

 

ניכר היה שקרי מדבר מתוך מעורבות רגשית עמוקה. אובמה וגם מזכיר המדינה

 שלו דיברו לא רק אל הישראלים וליהודי ארה"ב, אלא גם אל העם האיראני ולפלסטינים. לאיראנים הבהיר אובמה - תצטרכו להסתפק במעמד של פחות ממדינת סף גרעינית ולהפסיק את החתרנות והטרור. לפלסטינים הוא אמר - תצטרכו להסתגל לעובדה שלביטחון ישראל יש עדיפות עבורנו ולכן תצטרכו להתגמש.

 

גם אובמה וגם קרי דיברו בפני קהל נוח. אבל עצם העובדה שנשיא ארה"ב ושר החוץ שלו טורחים ובאים לשכנע בצדקת דרכם ציבור של ישראלים ופלסטינים, הוא מסר לא רק לירושלים אלא גם לטהרן, לרמאללה ולריאד. לכל מי שפקפק: אנחנו לימין ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שחר עזרן
ג'ון קרי בפורום סבן
צילום: שחר עזרן
צילום: דודו אזולאי
רון בן ישי
צילום: דודו אזולאי
מומלצים