שתף קטע נבחר

תעסוקה בגיל 60: כך תחזרו אל שוק העבודה

מי שמחפש עבודה בגיל השלישי, מגלה כי החסם העיקרי הוא הקיבעון המחשבתי. איך אפשר להגיע למשרות, מה להדגיש בקורות החיים וכיצד להתנהג בראיון העבודה? צפו בדיון באולפן ynet וקבלו טיפים חשובים

מה ניתן לעשות כדי להגדיל את הסיכוי למצוא עבודה לאחר גיל 60, מה לכתוב בקורות החיים ועל מה חשוב להקפיד בראיון העבודה? ריבי בלר מנכ"לית עמותת "והדרת", המסייעת לאזרחים ותיקים למצוא עבודה, ויעל פרימק - אחראית תחום הדרכה ומנחת סדנאות למציאת עבודה ב-AllJobs, התארחו באולפן ynet וסיפקו טיפים חשובים. צפו בדיון.

 

 

בלר מסבירה כי על רקע העלייה בתוחלת החיים, יוקר המחיה, תלות הילדים בהורים והחיסכון הפנסיוני הלא מספק - יותר ויותר אנשים מבוגרים מעוניינים להמשיך לעבוד בשנים האחרונות. עם זאת, אותם אנשים המעוניינים להמשיך לקחת חלק פעיל במעגל העבודה מגלים, כי שוק העבודה אינו ממתין להם בידיים פתוחות בגיל השלישי.

 

 

כך למשל, דו"ח מכון המחקר " ברוקדייל" שנסמך על נתוני הלמ"ס, מגלה כי מספר המועסקים המבוגרים מכלל העובדים במשק, עמד על כ-11% בלבד בשנת 2012, לעומת 12% ב-2010. "הקושי במציאת עבודה קיים בכל גיל, אך מחפשי עבודה מבוגרים מתקשים בכך עוד יותר, בעיקר בשל קיבעון מחשבתי שלהם ושל המעסיקים", היא מסבירה.

 

צביקה (59), שמחזיק בניסיון ארוך שנים בניהול, מספר כי "אם אין לך קשרים, מגיל 40 ומעלה אתה שקוף. המעסיקים מחפשים מישהו צעיר שבא ללמוד וכשהם רואים מישהו שיש לו השכלה או ניסיון גבוהים ביחס למשרה שהוא מבקש, הם לא מאמינים שיהיה מוכן להתחייב. חלקם אף חושדים שהוא חותר לזכות בהמשך במשרה שלהם. זה מאוד מתסכל".

 

שיעור המועסקים המבוגרים  - 11% בלבד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שיעור המועסקים המבוגרים - 11% בלבד(צילום: shutterstock)

 

בלר מציינת כי מה שמייחד את הקושי של מחפשי העבודה המבוגרים, היא התחושה האישית שלא רוצים אותם "עקב הגיל", עודף כישורים ובריאות לקויה. "החסם העיקרי הוא "קיבעון מחשבתי שלהם ושל המעסיקים", היא מחדדת. מה בכל זאת ניתן לעשות? לפניכם טיפים, שאמורים להגדיל את הסיכויים שלכם להתקבל לעבודה בגיל המבוגר:

 

מציאת משרות

איך אפשר להגיע להצעות עבודה ובאילו תחומים יש באמת סיכוי למצוא עבודה? מלבד הדרכים המוכרות כמו אתרי דרושים ברשת ובעיתונים, רשתות חברתיות וקשרים אישיים - בלר ממליצה על אתר "דרוש נסיון" (60plus.vehadarta.org.il) של העמותה, המציע כ-200 משרות, בהם תפקידי הנהלה, יועצים, מנהלי חשבונות וניהול אדמיניסטרטיבי, לצד אנשי תחזוקה, נציגי שירות טלפוני ואנשי מכירות.

 

המשרות מתעדכנות מספר פעמים בשבוע. בנוסף ניתן לקבל באתר סיוע בכתיבת קורות חיים, הפנייה לסדנאות להכנה לחזרה לשוק העבודה וייעוץ טלפוני - ללא תשלום. "היתרון שלהנו הוא שכל המשרות מיועדות לאזרחים מבוגרים ואף אחד לא ירים גבה או ייבהל כאשר יראה את שנת הלידה", היא מסבירה.

 

קורות חיים

"בניגוד למחפשי עבודה צעירים, למחפשי עבודה מבוגרים יש מה להציע בתחום לשוק התעסוקה: הניסיון הרב, היכולת לעבוד במשרות חלקיות או כאלה שדורשות שעות עבודה גמישות, האחריות, מוסר העבודה, והעובדה שאינכם מחפשים אופק תעסוקתי ואינכם חולמים על המשרה הבאה", מסבירה בלר. "הדגישו אותם בין אם במישרין, כאשר אתם מספרים על עצמכם או בין השורות".

 

באופן כללי, בלר מציעדה שלא להתפתות לספר בפרוטרוט את כל ההיסטוריה המקצועית והאישית שלכם, אלא לכתוב קורות חיים עניינים ומתומצתים. "רכז גיוס בחברה גדולה יקדיש בממוצע 15-10 שניות לקריאת קורות חיים ולכן חשוב לקצר ולתמצת. אנו ממליצים להצטמצם לעמוד אחד או עמוד וחצי, ולא מומלץ להתחכם ולהדפיס באותיות קטנות וצפופות.

 

אילו עובדות מומלץ לציין - ואילו לא?

 

א. שנת לידה - מתחת לכותרת, בפירוט של שם ופרטי קשר. "אל תחששו לכתוב שנת לידה, זה לא מזיק", היא מציינת".

 

ב. אחרי הפרטים האישיים - ספרו במשפט-שניים על עצמכם, מי אתם ומה אתם מחפשים. "את המשפט הזה מומלץ לשנות עם כל משלוח של קורות חיים ולהתאימו למשרה אליה אתם מגישים מועמדות".

 

ג. ניסיון תעסוקתי - "סעיף זה חשוב למעסיק יותר מהשכלה. הניסיון הוא יתרונכם העיקרי, השתמשו בו והדגישו ניסיון הרלוונטי למשרה שאתם מבקשים. אין צורך לפרט בהרחבה ציונים גבוהים בלימודים או תעודות הצטיינות".

 

ד. יישומי מחשב - כתבו מהו ניסיונכם במחשב ופרטו באילו תוכנות אתם שולטים.

 

ה. התייחסו ברצינות לדרישות המשרה - "אם אינכם עומדים בדרישות, אין טעם לפנות אליה, המעסיק יבחין בכך מיד".

 

ו. אל תקדישו יותר ממספר מילים לנושא הצבא וההשכלה - יש לו חשיבות מזערית בקורות החיים של אזרח מבוגר.

 

ראיון עבודה

לאחר שליחת קורות החיים, ייתכן שתוזמנו לראיונות עבודה. "לפני הריאיון, אל תחששו להיכנס לאינטרנט ולנסות לשאוב מידע אודות החברה, תחום העיסוק שלה, שותפים עסקיים, כתבות ועוד", מציעה בלר. "היום מקובל לבצע ראיון טלפוני כאמצעי סינון ראשוני. חשוב להתייחס לראיון ברצינות וברוח חיובית ובשום פנים ואופן לא להתחיל עם הסתייגויות ש"זה לא לטלפון" ו"למה אנחנו לא נפגשים קודם?". 

 

הראיון עצמו עלול להתגלות כחוויה לא פשוטה. "ראיון עבודה לאזרח מבוגר, כאשר מצדו השני של השולחן יושב ילד בגיל של הילד שלו במקרה הטוב או הנכד במקרה הקשה יותר, עלול להיות חוויה קשה", מזהירה בלר. "לעתים תכופות אנשים בוחרים להתמודד איתה באמצעות שפת הגוף שמביעה תוקפנות וחשדנות וניסיונות להדגים למראיין עד כמה אתה יותר חכם ומנוסה".

 

מה מומלץ לעשות ומה לא לעשות?

א. בלר ממליצה למצוא דרך שלא להרגיש מאוימים או מושפלים. "נסו להתעלם מגילו של המראיין, כפי שאתם מצפים שלא ישפוט אתכם על פי גילכם".

 

ב. הגיעו לראיון מטופחים ובלבוש שמכבד את מקום העבודה.

 

ג. הקפידו על שפת הגוף: שבו בצורה נינוחה, הביטו אל המראיינים, הפנו להם תשומת לב והמתינו לתורכם לדבר.

 

ד. במהלך הראיון היו ברורים וחדים והקרינו למראיין שאתם יודעים מה אתם רוצים.

 

ה. זיכרו - גם אם המראיין נראה עצבני ולא נחמד, אין לדעת מה קרה לו לפני שהגעתם, למשל טלפון כעוס מהבוס או מריבה עם בן או בת הזוג. "אל תיעלבו ואל תגיבו בתוקפנות - המשיכו להיות מפוקסים ולשדר נינוחות וביטחון עצמי גבוה", היא מציעה.

 

ו. הדגישו את הניסיון ואת הנכונות ללמוד ולחלק את הידע רק אם כאשר תתבקשו. מנגד - אל תשמיצו מקומות עבודה קודמים ואל תסבירו למה הידע שלכם עולה על הידע הקיים במקום העבודה. 

 

התקבלתם? עכשיו מתחילה העבודה

בלר מדגישה כי העבודה לא מסתיימת עם הקבלה למקום עבודה. להפך. "חשוב לזכור להגיע למקום העבודה בראש פתוח, גישה חיובית ונכונות ללמוד דברים חדשים", היא ממליצה. "השתדלו לא להעביר יותר מדי ביקורת בשלבים הראשונים. יהיה תמיד זמן לנסות ולהציע מניסיונכם".

 

טיפים למציאת עבודה בגיל 60

יעל פרימק מציגה טיפים נוספים למציאת עבודה בגיל מבוגר:

 

• לא באתם להעביר את הזמן עד הפנסיה - בכל מקום עבודה ובכל גיל יש להפגין רצון, תשוקה ומוטיבציה גבוהה לקבלת המשרה ולעבודה בארגון שבו אתם מרואיינים.

  

• היות ויש לכם ניסיון עשיר, יכול להיות שתגיעו לראיון ויהיה לכם מה לומר על דרך ההתנהלות הנוכחית של הארגון אליו אתם פונים. אל תשכחו שכרגע, אתם לא מנהלים אלא מועמדים, השאירו את הצעות הייעול לשלב בו תהיו בתוך הארגון – משם הן תתקבלנה בברכה. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים