שתף קטע נבחר

נתניהו: מוכן לפשרה היסטורית למען השלום

ראש הממשלה הגיב בנאום וידאו ב"פורום סבן" על דברי אובמה וקרי כי השלום בין ישראל לפלסטינים אפשרי וקרוב מתמיד. "השלום הוא יעד אסטרטגי לישראל", אמר נתניהו. "קיבלתי החלטות קשות ואני מוכן לקבל החלטות קשות יותר". על הסכם הגרעין: צריך לכלול שינוי במדיניות איראן להשמדת ישראל

יממה לאחר שרטוט חזון הסכם השלום בין ישראל לפלסטינים על ידי נשיא ארצות הברית ומזכיר המדינה שלו, הדגיש ראש הממשלה בנימין נתניהו כי ישראל מוכנה לוויתורים משמעותיים. "קיבלתי החלטות קשות ואני מוכן לקבל החלטות קשות יותר", הסביר, "אני מוכן לפשרה היסטורית". בנאום מצולם במסגרת "פורום סבן", כרך נתניהו את הנושא להשלכות הסכם הגרעין העתידי עם איראן והבהיר כי "מאמצינו להשיג שלום לא יביאו מאום אם איראן תשיג נשק גרעיני".

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

בכנסיות ובבתי הכנסת. נפרדים ממנדלה

סובב עולם: מה חיפש קוסמונאוט במצולות?

 

"המזרח התיכון עובר טלטלה גדולה, אלימות וחוסר יציבות, אבל בעיצומה של הטלטלה החברות העמוקה בין ישראל לארצות הברית היא העוגן החשוב ביותר", פתח נתניהו תוך התייחסות למתח בין המדינות. "יכולות להיות לנו פרספקטיבות שונות. אני מבין שארצות הברית היא מעצמת על עם דאגות על ראשה, והנשיא אובמה מבין שישראל היא דמוקרטיה בודדה באזור מתוח. יש בינינו מחלוקות אבל אנו דנים בהן בכבוד".

 

נתניהו הוסיף ואמר כי "הסכסוך הישראלי-פלסטיני אינו המקור לבעיות במזרח התיכון. שלום עם הפלסטינים חיוני לישראל ולפלסטינים. זוהי מטרה אסטרטגית של ישראל ושל ממשלתי". לדבריו, "בסיס הסכסוך הוא בסירוב לקבל מדינה יהודית בגבולות כלשהם. זוהי דרישה בסיסית לשלום".

 

לדברי נתניהו, נשק גרעיני בידי איראן "יחתור תחת מאמצי השלום. זהו משטר שמחויב להשמדתנו ואני מאמין שצריכה להיות דרישה בלתי-מתפשרת בשיחות בז'נבה לשינוי במדיניות האיראנית. במילים אחרות, נדרש לא רק שינוי ביכולת ההתחמשות האיראנית אלא גם שינוי במדיניות השמדת העם שלה. אני לא חושב שאני או אחרים יכולים להפריז בסכנה שאיראן מהווה למזרח התיכון. כל עסקה סופית חייבת לכלול את השמדת יכולתה הגרעינית". 

 

אמש ניסה נשיא ארצות הברית ברק אובמה לפנות ישירות לאזרחי ישראל. על רקע הסכם הגרעין עם איראן והמשא ומתן המדיני עם הפלסטינים, שוחח המנהיג האמריקני עם איש העסקים הישראלי חיים סבן בפורום על שמו, הדגיש את חשיבות המרדף אחר פתרון דיפלומטי מול הרפובליקה האיסלאמית וקרא לחתור להסכם מול הרשות הפלסטינית, "שיביא לעתיד אחר", כהגדרתו.

 

אובמה הסביר כי עמדותיו ועמדות נתניהו באשר להסכם המתגבש מול איראן נחלקות בבואן להתעמת עם ההנחה כי החרפת משטר הסנקציות תוביל להתקפלות. "הסנקציות הוכחו כיעילות כי אנחנו הטלנו אותן", אמר, "אך צריך תמיד לבחון את החלופה לפתרון דיפלומטי: המחשבה שהעם האיראני, מנהיגיו, או אפילו המתונים שבאנשיו, ייכנעו להגברת הלחץ אינה משקפת הבנה אמיתית של המתרחש במדינה. הם חייבים לצעוד בנתיב שמספק להם פתרון מכובד למצבם".

 

זמן קצר לאחר מכן, הצהיר מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי כי "השלום אפשרי", וביטל בכך את הפסימיות שהציגו שר הביטחון משה יעלון ושר

החוץ אביגדור ליברמן. "אני מבין שיש הרבה סקפטים לגבי הדיפלומטיה האמריקנית, אך אם באמת חוששים ודואגים לביטחון ישראל ולעתידה ולפלסטינים, צריכים להאמין שהשלום אפשרי, ואנחנו צריכים לפעול לפי האמונה הזו", הבהיר.

 

חילופי הדברים הפוליטיים-מדיניים הובילו גם את שר האוצר יאיר לפיד להגיב בנושא ולהדגיש כי "כל שבוע שחולף בלי התקדמות ממשית במשא ומתן מסכן גם את יציבותה של הממשלה". בנאום שנשא בתל אביב, הוסיף לפיד כי "המהלכים הכלכליים והחברתיים שאותם התחלנו בחודשים האחרונים זקוקים לזמן כדי להבשיל ולשאת פרי, וזה חיוני למשק ולמדינה שהממשלה הזו תמשיך לכהן בתפקידה גם אם התקדמות המשא ומתן תחייב שינויים קואליציוניים כאלה או אחרים".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ראש הממשלה נתניהו
צילום: AFP
מומלצים