שתף קטע נבחר

צילום: גיל יוחנן, ירון ברנר, רויטרס, shutterstock

מהחרמון ועד לנגב: ישראל בכוננות סערה

בנהריה הציבו שקי חול, בחיפה חילקו מאות שמיכות ותנורים לקשישים, בנחלי הנגב מתכוננים לחילוץ אזרחים מהשיטפונות, במרינה באשקלון חיזקו את כלי השיט ובתל אביב ייתנו מענה להומלסים. רגע לפני הסערה הגדולה חוששים מהצפות במקומות המועדים, אך ברשויות הבטיחו: נערכנו בהתאם

המטריות הועברו למצב משתמש, תעלות הניקוז שוקמו, תנורים ושמיכות חולקו לקשישים ולבעלי צרכים מיוחדים ומפלסות השלג הועמדו בכוננות - מדינה שלמה נערכת לסערה: אם תחזית מזג האוויר אכן תתממש, החל מהלילה ועד סוף השבוע יהיה סוער, גשם מלווה ברוחות חזקות וברד יירד בכל רחבי הארץ ושלג יצבע את החרמון בלבן ואולי יגיע גם לירושלים. עיקר תשומת הלב של הרשויות תופנה למניעת הצפות במקומות המועדים.

 

איך נערכים אצלכם לסערה? שלחו תמונות וסרטוני חורף למייל האדום של ynet או סמסו ל-5335

 

צילום ממושב עין יהב בערבה (צילום: רע רוזן) (צילום: רע רוזן)
צילום ממושב עין יהב בערבה(צילום: רע רוזן)

מהלילה יורגש מזג האוויר הסוער שנגרם בשל אפיק עמוק מעל מזרח הים התיכון. ברוב אזורי הארץ יירד גשם מלווה בסופות רעמים ורוחות חזקות. יש חשש להצפות ושיטפונות. בים התיכון תנשב רוח דרום מזרחית עד דרום מערבית במהירות 65-30 קמ"ש והים יהיה גבה גלים עד רוגש. הטמפרטורות החזויות להלילה ולמחר: קריית שמונה 10-7, קצרין 6- 9, צפת 8-6, טבריה 14-10, נצרת 12-9, חיפה 12-11, תל אביב 13-11, ירושלים 8-6 , אשקלון 14-11, עין גדי 18-15, באר שבע 8 -13, ערד 12-9, מצפה רמון 9-7, אילת 10-13.

 

 (צילום: מוטי קמחי, רויטרס, shutterstock) (צילום: מוטי קמחי, רויטרס, shutterstock)
(צילום: מוטי קמחי, רויטרס, shutterstock)

גם מחר יהיה קר יותר וסוער, וגשמים ירדו מהדרום עד צפון הארץ, מלווים בסופות רעמים וברד. בדרום הנגב תיתכן סופת חול ובחרמון סופות שלג. קיים חשש להצפות ולשיטפונות במקומות הנמוכים. ביום חמישי הרוחות ייחלשו אך יוסיף להיות גשום וקר עם חשש להצפות ולשיטפונות. שלג יירד בפסגות הרי הצפון והמרכז כולל ירושלים וייתכן שאף בהרי הדרום.

 

ביום שישי יימשך גל הקור ויוסיף להיות גשום עם שלג בפסגות הרי הצפון, המרכז וייתכן שגם בפסגות הרי הדרום. בשבת ימשיך לרדת גשם ובשעות הבוקר עדיין ייתכן שלג בהרים. ימשיך להיות קר מהרגיל.

 

בגלל הסופה הקרבה גם בעלי חיים תופסים מחסה: הבוקר הסתיים מבצע שניהלו מתנדבי מג"ב שער הנגב להעברת הבקר מקיבוץ ניר עם למרעה בטוח יותר באזור קיבוץ ברור חיל. כבישים נחסמו ועשרות שוטרים ובוקרים ליוו את הבקר בשטח.

 

נכנסים לנוהל סערה

בינתיים, בנהריה יוצבו שקי חול למקרה שבו נחל געתון יעלה על

 גדותיו ויגרום להצפות בבתי התושבים. "צוות מוביל התכנס להערכת מצב ותכנון. שקי החול יפוזרו במקומות המועדים כדי למנוע חדירת מים לבתים", אמרו בעירייה.

 

גם בצפת נערכה העירייה לנוהל סערה. כבר היום הועמדו בכוננות צוותי חירום והוכן מערך לפיזור מלח בצירים המרכזיים. מוקד 106 של העירייה יפעל במתכונת מתוגברת. במקרה של היערמות שלג בכבישים, תתבצע עבודת פילוס בסיוע צה"ל וחברת "נתיבי ישראל". מנכ"ל עיריית צפת אורי אילן הנחה את אגף הרווחה וארגוני המתנדבים להיערך מבעוד מועד להקל על התושבים ולסייע במידת הצורך לנזקקים, לקשישים ולבעלי צרכים מיוחדים.

שקי החול בנהריה בכוננות ()
שקי החול בנהריה בכוננות

ראש העיר בית שאן רפי בן שטרית הנחה את העובדים הסוציאליים בעיר לסייר בבתי קשישים ומוגבלים, והנחה אותם לקראת המערכת. במקביל מציידת העירייה קשישים, תינוקות וחולים המרותקים למיטה בשמיכות וציוד לחימום. מהעירייה נמסר כי מתנדבים שעובדים בשם העירייה יחלקו שתייה חמה לחיילים בתחנות ההסעה בעיר.

 

בשל כמות המשקעים הגבוהה הצפויה בחיפה, נערכה כבר

אתמול ישיבה של מטה החירום בעירייה בראשות ראש מנהל התפעול דוד לוריא. בימים הקרובים צפויים לרדת בעיר כ-200 מילימטרים של גשם, חלקם בפרקי זמן קצרים ואינטנסיביים. בשל הטופוגרפיה של העיר, עשויים להיווצר שיטפונות והצפות.

 

בעיריית חיפה ציינו כי האדמה באזור כבר רוויה, בשל כ-100 מילימטרים גשם שירדו השבוע. נקודות התורפה נמצאות בעיר התחתית, ברחובות מסדה והלל בשכונת הדר, במעברים התת-קרקעיים בשכונת בת גלים וברחוב חלוצי התעשייה, וכן בנחלי הקישון וגדורה.

 

על מנת למנוע את הצפת שדרות ההסתדרות, הציר המרכזי הסמוך לשני הנחלים, ביצעו בימים האחרונים מחלקת הניקוז בעיריית חיפה ורשות ניקוז נחל הקישון עבודות לניקוי גדורה והסדרת מוצא הקישון. משאבות ודחפורים הועמדו בכוננות למקרה של הצפות, פינוי סחף ופתיחת צירי התנועה. יחידות המטות העירוניות, אמרו בעירייה, נערכות לפינוי מבתים מוצפים ומוסדות חינוך.

חשש גדול מהצפות ()
חשש גדול מהצפות

שירותי הרווחה בחיפה נערכים גם הם במתווה חירום לסיוע לאוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים ולתושבים שבתיהם יוצפו. עובדים סוציאליים יסיירו באזורים שבהם שוהים הומלסים וינסו לשכנע אותם לעבור לדיור מוגן לתקופת הסערה.

 

ראש העיר חיפה יונה יהב הורה בנוסף כי בימים רביעי עד שישי לא יינתנו דו"חות חנייה, ופקחי החנייה "יגויסו" לסייע למערך הניקוז והטיפול בנזקי הסופה בעיר. בעירייה הדגישו כי

 האכיפה נגד חנייה בצורה המפריעה לתנועה ולבטיחות תימשך. "ראיתי לנכון להקל על תושבי העיר בימי הסערה הצפויים, ובנוסף יש להתרכז כרגע במתן מענה מהיר ואיכותי לפניות התושבים עקב נזקי הסערה", אמר יהב.

 

עיריית חיפה ביקשה מהתושבים להיערך מבעוד מועד לסופה, לנקות תאי ניקוז מים בחצרות ומרזבים על גגות, לגזום עצים וענפים בגינות פרטיות בסמיכות לכבלים, לחזק דודי שמש, סככות וחפצים אחרים כמו עציצים, אדניות על גגות ומרפסות ולהתרחק ככל הניתן במהלך הסופה מעצים, עמודים וחפצים אחרים שעלולים לעוף כתוצאה מהרוחות החזקות. כמו כן נקראו התושבים לפנות למוקד 106 ולדווח על המפגעים. המוקד העירוני יתוגבר אף הוא בימי הסופה.

 

אנשי עמותת הצדקה "יד עזר לחבר" בחיפה חילקו בימים האחרונים לקשישים כ-300 תנורי חימום ורדיאטורים ו-500 שמיכות. מנהל העמותה ומייסדה, שמעון סבג, אמר כי בנוסף הזמינו חלק מהקשישים הנמצאים בקשר עם העמותה – כמו גם מחוסרי בית מהאזור – לשהות בהוסטל שמפעילה העמותה בתקופת הסערה בשכונת הדר.

 

בנוסף מבקשים בעמותה מתנדבים, שיסייעו בימים הקרובים בהעברת מנות חמות, בעיקר מרקים, לקשישים שלא יוכלו לצאת מהבית ולהגיע למטבח ההוסטל שבו הם נוהגים לאכול. המעוניינים לסייע מתבקשים להתקשר לטלפון 04-8666988.

תעלות הניקוז נוקו, אך הגשם צפוי לאתגר (צילום: צביקה רוגר, עיריית חיפה ) (צילום: צביקה רוגר, עיריית חיפה )
תעלות הניקוז נוקו, אך הגשם צפוי לאתגר(צילום: צביקה רוגר, עיריית חיפה )

ראש העיר ירושלים ניר ברקת ממתין לשלג (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
ראש העיר ירושלים ניר ברקת ממתין לשלג(צילום: גיל יוחנן )

 

גם בנמל חיפה נערכים למזג האוויר הקיצוני ובשל כך ייסגרו החל מהלילה ועד לרגיעה מסוף הכרמל והרציף המזרחי. מהנהלת הנמל נמסר כי הכנסה והוצאה של ספינות לרציפים אחרים יתבצעו לפי החלטות הנתב בהתאם למזג האוויר ומצב הים. "מחלקת ים בנמל", נמסר מהנהלת נמל חיפה, "נמצאת החל מהיום בכוננות מלאה".

 

במועצה האזורית חוף הכרמל, המועדת להצפות ושיטפונות בשל המשקעים הזורמים מרכס הכרמל לים, ריכז ראש המועצה כרמל סלע את עובדי מחלקת הביטחון לישיבת היערכות. "אנו נערכים לכל תרחיש ומכינים את המועצה לתת מענה לכל אורך ימי הסערה", אמר סלע. מוקד המועצה יהיה זמין 24 שעות ביממה בטלפונים 109 ו-04-8666988.

 

סיירים של המועצה יעברו ביישובי המועצה ובדרכים הראשיות כדי לאתר מפגעים ולפנותם. צוותי כיבוי, חילוץ והצלה, המורכבים ממתנדבים, הכינו כבר אתמול את המשאבות ובדקו אותם. כמו כן נבדק אופנוע ים של המחלקה המשמש לחילוץ מבתים ושטחים מוצפים.

אנשי יחידת החילוץ עין גדי (צילום: ישראל יוסף , "ידיעות אחרונות" ) (צילום: ישראל יוסף ,
אנשי יחידת החילוץ עין גדי(צילום: ישראל יוסף , "ידיעות אחרונות" )

גם באזור השרון נערכים להתמודדות עם הצפות. בינואר האחרון עלה נחל חדרה על גדותיו וגרם להצפות בעיר. השנה ביצעו בעירייה היערכות מוקדמת והוקצבו מיליוני שקלים לצורך עבודות ניקוז. בעירייה ציינו כי מערכות הניקוז בעיר נבדקו ושכל גורמי החירום העירוניים והחיצוניים עודכנו להישאר בכוננות לקראת הסופה.

 

יחד עם זאת, בעירייה טוענים כי ערוץ נחל חדרה לא נמצא באחריות הרשות העירונית. עוד נטען כי אנשי העירייה התריעו כי בלתי אפשרי מבחינתם להתמודד עם כמויות גשמים גדולות שזורמות בנחל. "כדי לפתור את הבעיה צריך להרחיב את הערוץ ויפה שעה אחת קודם", אמרו בעירייה.

 

ניקוי קולטנים ברמת השרון 

עיריית הרצליה פרסמה באתר שלה הודעה שמפרטת עבור התושבים את כל פרטי ההיערכות לסופה. התושבים הונחו לנקות מרזבים ולחזק עצמים רופפים. עוד אמרו בעירייה כי המוקד העירוני יתוגבר, הצוותים המקצועיים יהיו בכוננות ואגף הרווחה יידרש לסייע לתושבים במקרה של הצפה.

 

בעיריית רמת השרון עמלו בשבועות האחרונים על ניקוי קולטנים ומערכות הניקוז בעיר. "הצוותים במוקד העירוני ובעירייה יעמדו בכוננות וייתנו מענה לכל בעיה 24 שעות ביממה", אמר דובר העירייה גונן אליאסי.

 

בנתניה הבטיחו כי מערכת הניקוז של העיר מתוחזקת ומטופלת כנדרש ושלצורך שדרוג המערכת הושקעו עשרות מיליוני שקלים. עוד נמסר מהעירייה כי "לקראת עונת הגשמים בוצעו השיפורים הנדרשים. במסגרת התוכנית הרב-שנתית לשדרוג מערכת הניקוז בוצעו כל ההכנות לקראת החורף. המוקד העירוני מתוגבר לטיפול בפניות התושבים לצד צוותים מקצועיים הערוכים למתן מענה, ככל שיידרש, בשטח".

בדרום חוששים משיטפונות (צילום: מתן צורי) (צילום: מתן צורי)
בדרום חוששים משיטפונות(צילום: מתן צורי)

בכפר סבא כונסו ישיבות חירום של מחלקות התחזוקה, הניקיון, המוקד העירוני, עבודות ציבוריות, תשתיות והנדסה. "אנו נערכים לסופה במקצועיות וברצינות", אמר ראש העיר יהודה בן חמו. צוותי התשתיות בעיר יתגברו את מערך הניקיון כדי לטפל במערכות הניקוז. על מנת להתייעל ולקצר זמנים, חולקה כפר סבא לאזורים. המוקד העירוני מתוגבר ועובד במתכונת חירום וצוותי גיזום בכוננות למקרים של קריסת עצים.

 

ביישוב בת חפר עדיין זוכרים היטב את החורף שעבר שבמהלכו נחל שכם הסמוך עלה על גדותיו והביא לנזק רב לבתים רבים שהוצפו. ראש המועצה האזורית עמק חפר רני אידן אמר כי בעקבות ההצפות בשנה שעברה ביצע משרד הביטחון עבודות בערוץ הנחל והחומה שהפרידה בין הנחל ליישוב וקרסה הוסרה ובמקומה נבנתה גדר רשת. "אנחנו מקווים שהמראות הקשים של השנה שעברה לא יחזרו", אמר אידן.

 

קלנסווה: התושבים הונחו להישאר בבתים

ביישובים הערביים בשרון מקווים למנוע הצפות בבתי התושבים. ראש העיר טירה, עו"ד מאמון עבד אלחי, סיפר כי נערכה ישיבה עם נציג המשטרה לצורך היערכות הולמת לסערה. עשרות עובדי עירייה אמונים על מתן מענה מהיר לכל מקרה חירום. הצוות יטפל בהצפות כבישים, כלי רכב תקועים וסיוע חירום לתושבים.

 

בבאקה אל-גרבייה זוכרים את ההצפות בבתי תושבים בשנה שעברה. ההודעה על הסופה הגבירה את החששות אצל התושבים. ראש העיר, עו"ד מורסי אבו מוך, אמר: "אנו ערוכים לכל מקרי החירום. הכנו את כל הצוות ואת כלי העבודה הנדרשים. נהגי השופלים התכוננו לחילוצים ולפתיחת כבישים שיוצפו. נסתובב בזמן הסערה בשכונות כדי לאפשר פתרונות זמינים".

 

גם מ"מ ראש העיר קלנסווה, מוסטפה נאטור, הביע חשש. לדבריו, "מזג האוויר הצפוי מדאיג את כולנו. החלטנו להיות בקשר ישיר עם כל בתי הספר והגנים כדי שנדאג להעניק את העזרה המיידית. פנינו גם לתושבים שיישארו בבתיהם ושלא יסתובבו ברחובות פרט למקרים דחופים, מתוך כוונה שישמרו על שלומם".

ישיבת היערכות בעיריית טירה (צילום: חארת עיסא) (צילום: חארת עיסא)
ישיבת היערכות בעיריית טירה(צילום: חארת עיסא)

מתכוננים לשלג בחרמון ()
מתכוננים לשלג בחרמון

עיריית תל אביב-יפו תגברה את מערך כוח האדם ונערכה לתת מענה מיידי למחוסרי הבתים בימי הסערה. ניידת היחידה לטיפול בדרי רחוב תצא בכוחות מתוגברים בכל שעות היום והלילה לשטח, מצוידת בשתייה חמה ובשמיכות, במטרה לאתר דרי רחוב וללוותם לאחד משלושת מרכזי הסיוע בעיר.

 

בעירייה ציינו עוד כי "כמדי שנה אנו מעניקים עדיפות עליונה למניעת הצפות מי גשמים. במשך השנים האחרונות בוצע שיקום מסיבי של מערכות הניקוז והביוב בעיר, בהשקעה של יותר מ-30 מיליון שקלים. בין היתר הוקמו מערכות ניקוז בשכונת התקווה ובכרם התימנים. תשתיות מחודשות אלה הביאו לפתרון בעיית ההצפות שממנה סבלו השכונות כמעט מדי חורף".

 

כמו כן אמרו בעירייה כי בדרום העיר בוצעה עבודת הקמת תשתיות ניקוז בכמה רחובות ביפו, בשכונת הארגזים ובשכונת ידידיה. בנוסף בוצעו עבודות לניקוי נחל איילון ונחל כופר. בעירייה הדגישו כי "חשוב לזכור כי לא ניתן למנוע באופן מוחלט את ההצפות ולא קיימת מערכת ניקוז המסוגלת לאפשר פתרון לכמויות גשם רבות מאוד בזמן קצר".

 

אחרי שנחל איילון עלה בחורף שעבר על גדותיו וגרם לחסימת צירים בנתיבי איילון, אמרו היום בחברת נתיבי איילון כי "כמדי שנה, גם השנה אנו נערכים מבעוד מועד לאירועי החורף והשפעתם על הנתיבים. ההיערכות כוללת תיאומים עם הרשויות השונות ובמיוחד משטרת ישראל וכן תרגול המערכות. אנו עוקבים אחר זרימת המים באפיק האיילון כל החורף ונערכים בהתאם".

 

ירושלים: היערכות לשאיבת מים 

בעיריית ירושלים נערכו לגשם, רוחות חזקות מאוד וטמפרטורות נמוכות. מטה החירום העירוני השלים את היערכותו למזג האוויר הסוער. צוותים של אגף שפ"ע יפעילו ציוד מכני הנדסי ויגזמו עצים במידת הצורך. מחלקת האחזקה והבטיחות תפעיל צוותים לטיפול במפגעים. צוותי כיבוי אש נמצאים במוכנות לטיפול באירועים ושאיבת מים ממקומות מוצפים בשיתוף פעולה עם חברת הגיחון.

 

ראש העיר ברקת במרכז ההיערכות:

 

באגף הרווחה של עיריית ירושלים נערכו לטיפול במחוסרי בית ואספו כמה מהם למחסה. כמו כן העירייה תסייע לתושבים בפינוי במידת הצורך והמוקד העירוני תוגבר ויפעל על מנת לתת מענה וטיפול בפניות הציבור. גם לוחמי האש בבירה התכוננו לפעול מול הצפות אפשריות וחילוץ ממים.

 

נמל אשדוד: ספינות נקשרו 

בערים אשדוד ואשקלון נערכו הרשויות המקומיות למתן פתרונות לאורך חופי הים. בנמל אשדוד הסתיימו ההכנות לקראת הסופה: ספינות וציוד נקשרו, מחסנים נסגרו והוכרז על כוננות סערה. גם במרינה באשקלון חיזקו בעלי כלי השיט את הכלים וקיפלו את המפרשים.

 

גם באזור הנגב בוצעה היערכות מלאה לקראת הסערה. המוקדים העירוניים הונחו לדווח על כל אירוע חריג ובכללם הצפות בכבישים, קריסת עצים או נפילת עמוד חשמל. יחידות החילוץ בדרום נערכו לתת מענה לחילוץ מטיילים או מכוניות שעלולות להיסחף בשיטפונות בנחלי הנגב.

 

"בגלל הסופה ניערך בכוח מתוגבר מיום רביעי עד שבת", סיפר סגן מפקד יחידת החילוץ עין גדי, בועז ליימזידר. "הוספנו עוד ציוד ושמיכות חמות אם נצטרך לחלץ מישהו. הסכנה הגדולה ביותר בשיטפון היא שלא שומעים אותו ולא יודעים מאיפה ומתי הוא יגיע. כוח המים הוא אדיר ולהיכנס לאזור של שיטפונות זו סכנת חיים שעלולה להיגמר באסון. אם נלכדתם בגלל שיטפונות, חייגו מהר ל-100 ודווחו. אם אין קליטה בנייד, עלו לנקודה הגבוהה ככל שאפשר וקראו לעזרה".

 

במשטרה נערכים בהתאם למזג האוויר הסוער. מוקדי 100 יתוגברו על מנת לתת מענה לפונים, המשמרות יעובו בכוח אדם ויחידות המתנדבים שעוסקות בחילוץ ישמשו ככוח כוננות. המשטרה קראה לכלל הציבור לנהוג במשנה זהירות בקרבת מאגרי מים שבהם קיימת סכנת נפילה, היסחפות וטביעה. כמו כן קראה המשטרה לנהגים להתאים את הנסיעה לתנאי הדרך, להימנע מנסיעה בכבישים שבהם יש הצפה, לשמור מרחק ולהאט את מהירות הנסיעה.

 

מנהל נמל התעופה בן גוריון, שמואל זכאי, סיים הערכת מצב עם

המערך המבצעי האווירי והקרקעי המטפל בטיסות, במטוסים ובנוסעים. הנחיות לתעבורה האווירית הועברו לחברות התעופה ונעשה תיאום עם ה"יורו קונטרול" כדי ליצור גמישות בהמראות היוצאות מאירופה.

 

במהלך הסערה ייתכנו עיכובים ואיחורים בהמראות ובנחיתות בנמל. ברשות שדות התעופה קוראים לציבור הנוסעים להגיע לשדה התעופה מוקדם ככל הניתן. צוותים מתוגברים יעמדו בכוננות בשדה התעופה על מנת לטפל בנוסעים ובמטוסים.

 

מנהל נתב"ג הנחה את היחידות המבצעות פעילות קרקעית בשטח המבצעי לפנות את כלל הציוד המבצעי הנמצא ברחבות המטוסים ועלול לעוף ברוח. במקביל, צוות מרכז האנרגיה נערך לאספקת חשמל באופן עצמאי לנמל התעופה ולכלל המערכות המבצעיות וטרמינל הנוסעים.

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתפו מאור בוכניק, אחיה ראב"ד, רענן בן צור, חסן שעלאן, גלעד מורג, נועם (דבול) דביר, מתן צורי, מתי סיבר, עומרי אפרים, שחר חי ומיכל מרגלית
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חשש מהצפות. בני ברק, השבוע
צילום: חארת עיסא
"ערוכים לכל מקרי החירום". עו"ד אבו מוך
צילום: חארת עיסא
צילום: חארת עיסא
"מזג האוויר מדאיג את כולנו". נאטור
צילום: חארת עיסא
מומלצים