שתף קטע נבחר

3 בדיקות נוכחות, מיקום מבודד ותחבורה ציבורית: מתקן המסתננים "הפתוח" נערך

המשרד לביטחון פנים שואף ליציאת השוהים ממתחם "חולות" במהלך היום, אך הנהלים בו מקבילים לשהייה במעצר בית. 400 המסתננים הראשונים, מתוך 9,000 שצפויים להיקלט, ייכנסו למתקן בסוף השבוע. ארגוני זכויות אדם יעתרו נגד חוק המסתננים החדש שאושר בכנסת

השמיכות כבר מונחות על המזרנים, נוהלי העבודה מוגדרים ומתקן השהייה למהגרי עבודה "חולות" צפוי להיפתח עוד השבוע בקציעות, אך על תוכניות ההשקה מעיבה ביקורת קשה מצד פוליטיקאים וארגוני זכויות אדם. אישור החוק למניעת הסתננות אמש (יום ב') בכנסת, הגדרת המתקן כ"פתוח" - שאינה מתיישבת בהכרח עם הוראות השהייה בו - וויכוחים שעדיין לא יושבו על השלכות הפעלתו עתידים לעמוד במוקד עתירות לבג"ץ.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

מעלים חיוך: ליצנים מבדרים את ילדי הפליטים

מצפון תיפתח הרעה. ניגריה בקרב חייה

 

על פי ציפייה מוקדמת של הרשויות, כ-400 מהגרי עבודה צפויים להיקלט במתקן ביום חמישי, מתוך כ-9,000 בסך הכול. הם ייאלצו "לחתום נוכחות" שלוש פעמים ביום - בבוקר, בצהריים ובערב - ולשוב לתחומיו בשעות הלילה, כפי שנוהגים לעשות עצורים ואסירים במעצר בית. שוהים שיבקשו לצאת במהלך היום יעשו זאת תוך שימוש בתחבורה הציבורית, שתדירותה באזור נמוכה, או באמצעות אוטובוסים ייעודיים שהובטחו על ידי משרד התחבורה. הנחיות אלה, בצירוף בידודו של המתחם ממרכזי אוכלוסייה גדולים, מעלות ספק רב באשר להגדרתו כמתקן פתוח וחופשי.

מתקן "פתוח" (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
מתקן "פתוח"(צילום: הרצל יוסף)

מבט מבפנים (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
מבט מבפנים(צילום: הרצל יוסף)

המתקן, וכל אגף בו בנפרד, מוקפים גדרות ברזל ותיל, "שנועדו לשמור על ביטחון מהגרי העבודה", על פי הרשויות. כל אגף מכיל 14 חדרים ובכל חדר יש חמש מיטות דו-קומתיות, מקלחת ושירותים. חדר אוכל, אולם תרבות, מרחב מוגן, חדרי כביסות, מגרש כדורסל וטלפונים ציבוריים נמצאים בשטחים הציבוריים, וכך גם כיתות לימוד ומבנים להכשרה מקצועית.

 

כל שוהה במקום יקבל "דמי כיס" בגובה 500 שקל בחודש, וחלקם יועסקו במתחם תמורת שכר. במשרד לביטחון פנים פועלים למצוא מקומות עבודה למהגרים מחוץ למתקן, אך המהלך נתקל בהתנגדות משרד הפנים.

בכל אגף 14 חדרים (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
בכל אגף 14 חדרים(צילום: הרצל יוסף)

 (צילום: בראל אפרים ) (צילום: בראל אפרים )
(צילום: בראל אפרים )

140 קצינים וסוהרים של שירות בתי הסוהר יאבטחו את המתחם, שמצויד במצלמות ובחדר בקרה, ותחנות משטרה וכיבוי אש יעניקו מענה לאירועים חריגים. הפרת כללי השהייה במקום תגרור, על פי השירות, העברה למתקן הכליאה הסגור "סהרונים", לא רחוק משם.

 

"אנחנו משוכנעים שיהיו עתירות לבג"ץ נגד התנאים של מהגרי העבודה", אמר השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ'. "מה שבית המשפט יכריע, נקבל". במהלך סיור במקום, שבו השתתף

גם נציב שירות בתי הסוהר, רב-גונדר אהרון פרנקו, הוסיף אהרונוביץ' כי "המגמה היא שהשוהים ייצאו מהמתקן בשעות היום ויוחזקו פה על פי חוק. אנחנו דואגים לתת להם פה חיים נורמליים, תעסוקה, לימודים והכשרה".

 

ארגוני זכויות אדם שעתירתם נגד התיקון הקודם לחוק למניעת הסתננות הביאה לפסילתו על ידי שופטי בג"ץ, מתכוונים לעתור בזמן הקרוב מאוד נגד התיקון החלופי שאושר אמש במליאת הכנסת. בארגונים ובכללם האגודה לזכויות האזרח, מוקד סיוע לעובדים זרים וארגון הסיוע לפליטים א.ס.ף, אמרו כי "אישורו של התיקון החדש שהוא גרוע מזה שנפסל על ידי בג"ץ מבייש את הדמוקרטיה הישראלית ומשמעותו ביזוי בית המשפט העליון וביזוי שלטון החוק. כליאה ללא ביקורת שיפוטית וללא הגבלת זמן של כ-3,000 בני אדם מתוך 50,000 מבקשי מקלט החיים בישראל איננה רק דרקונית, בלתי דמוקרטית ופוגעת פגיעה אנושה בזכויות אדם, היא גם לא תסייע כהוא זה לתושבי דרום תל אביב".

 

Read this article in English

 

 

השתתף בהכנת הידיעה עומרי אפרים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בראל אפרים
מתקן השהייה
צילום: בראל אפרים
צילום: הרצל יוסף
אהרונוביץ' במהלך הסיור
צילום: הרצל יוסף
מומלצים