שתף קטע נבחר

כשדויד גרוסמן והדג נחש נפגשו במכסיקו

מדינת ישראל וסופריה התארחו ביריד הסופרים במכסיקו 2013, במסגרתו התקיימו מאות אירועי תרבות הקשורים לספרות הלטינו-אמריקנית והישראלית: מפגש נשיא המדינה שמעון פרס עם פיליפה גונזלס, שיחה בין גרוסמן למריו ורגס-יוסה, והופעות ענק של "אינפקטד משרום" והדג נחש

יריד הספרים במכסיקו (ה-FIL) לשנת 2013 אירח את מדינת ישראל וסופריה כאורחת של כבוד. זו השנה ה-27 בה מתקיים יריד הספרים הבינלאומי שמתרחש בעיר גוודלחרה שבמכסיקו, ואירוחה של ישראל, הן מבחינה תוכנית והן מהזווית הפוליטית, נחשב לאירוח יוצא דופן שמתרחש אחת לשני עשורים ויותר. בכל שנה מארח היריד מדינה אחרת (בדרך כלל מדובר במדינה מהמרחב הלטיני), והפאנלים המרכזיים שבו מוקדשים לסופריה וליצירתם.

 

ספרים ישראלים מתורגמים לספרדים ב-FIL (באדיבות ה-FIL) (באדיבות ה-FIL)
ספרים ישראלים מתורגמים לספרדים ב-FIL(באדיבות ה-FIL)
 

העיר גוודלחרה מונה כ-5 מיליון בני אדם, רק פיסה מתוך 110 מיליון שמהווים את אוכלוסיית מכסיקו כולה. היריד משך אליו כבכל שנה מבקרים מכלל מכסיקו, אמריקה הלטינית וכן מהעולם, וביקרו בו כ-750 אלף איש, שהסתובבו בין כ-300 פאנלים ומפגשי סופרים, ובין כ-2,000 דוכני הוצאות לאור (מהגדולות בעולם כ"פינגווין ראנדום האוס" ועד הקטנות והבוטיקיות שמתמחות בין השאר בספרי ילדים, ספרי אמנות וקומיקס, ספרי יודאייקה ואנציקלופדיות, ועוד), דוכני ספריות וכן נציגים של בתי אופנה ועיצוב.

 

ביריד נמכרו מאות אלפי ספרים מתורגמים לספרדית, ביניהם כ-1,500 ספרים מאת סופרים ישראלים שתורגמו לספרדית, לכבוד האירוע עצמו - וגם כאלו שתורגמו לשפה זו ללא קשר ישיר ליריד והוצגו בו. הביתן הישראלי שהוצב בכניסה להיכל היריד הענק, עוצב על ידי הארכיטקט המכסקיני-יהודי אנריקה נורת'ן, ומשך אליו כ-6000 מבקרים בשעה, ביניהם גם ילדים ונוער, כשעוצב בהשראת נוף הנגב המדברי, בעודו בנוי כרמפה של מדרגות רבות, עליהן ניתן היה לשבת ולקרוא, וגם להקשיב להרצאות שונות.

שיחה בין מריו ורגס-יוסה לדויד גרוסמן (באדיבות ה-FIL) (באדיבות ה-FIL)
שיחה בין מריו ורגס-יוסה לדויד גרוסמן
 

בביתן הוצגו גם מקטעים מהתערוכה של מיכל רובנר "חקוק באבן", המורכבת מהקרנות וידאו ייחודיות על משטחים עשויי נייר, קירות ובד. כמו כן בביתן עצמו הוצגה תערוכת שמלות כלה של בוגרי בית הספר שנקר, וכן תערוכת שמלות ערב ששואבות השראה מהעולם שמתחת למים בעיצובו של חן אריאל נחמן.

 

קנה המידה הספרותי לרב-מכר מכסיקני (פרוזה) הוא שווה ערך לזה של מדינת ישראל, (כ-10 אלפים עותקים, השווים לכארבע מהדורות מודפסות בממוצע). יחד עם זאת, את רשימת רבי-המכר המכסיקנית מרכיבים דווקא ספרי העיון, ובפרט ספרי "העצות", שמוכרים מיליוני עותקים בכל שנה ושנה.

מאות אלפי מבקרים בין הדוכנים השונים (באדיבות ה-FIL) (באדיבות ה-FIL)
מאות אלפי מבקרים בין הדוכנים השונים
 

מבחינת הייצוג הישראלי ביריד, שלושה רגעי מפתח נרשמו בקרב הקהל, וגם זכו לתשומת לב תקשורתית בינלאומית: המפגש בין נשיא המדינה, שמעון פרס, שחנך את טקס הפתיחה של היריד עם ראש ממשלת ספרד לשעבר פיליפה גונזלס, מפגש הפסגה בין הסופר דויד גרוסמן לסופר הפרואני זוכה פרס נובל לספרות מריו-ורגס יוסה, וכן - הקראת סיפוריו של אתגר קרת על ידי השחקן הארגנטינאי דייגו לונה, בליווי קטעי וידאו-ארט ומוזיקה, וכן בהשתתפות מפתיעה של קרת עצמו, שריגשה את אלפי הצופים שנכחו במקום.

 

במסגרת ה-FIL, נערכו בנוסף לאירועיו הספרותיים גם שני תת-פסטיבלים, בתחום האיור והקומיקס ("הפילמוסטרה") במסגרתו נערכו סדנאות לילדים, פאנלים בנושאי קומיקס וכן סדנה למאיירים מקצועיים, כמו גם בתחום הקולנוע - בו הוקרנו גם כעשרה סרטים ישראליים, ביניהם "אביבה אהובתי" (שמי זרחין) "מדוזות" (שירה גפן ואתגר קרת) "חיי אהבה" (מריה שראדר) ו"מישהו לרוץ איתו" (עודד דוידוף).

עברי לידר וה-"Young Professional" על הבמה במכסיקו (באדיבות ה-FIL) (באדיבות ה-FIL)
עברי לידר וה-"Young Professional" על הבמה במכסיקו
 

מבין הפאנלים בהם השתתפו הסופרים הישראלים שביריד: יהודית קציר ובוריס זיידמן דיברו על הגירה בספריהם, ניר ברעם הרצה על ספרו "אנשים טובים", גליה עוז, אורי אורלב ושירה גפן דנו בנושא פחד בספרי ילדים, השחקנית גילה אלמגור סיפרה על ספרה, שהפך להצגה ולסרט, "הקיץ של אביה", אלונה פרנקל ואורי אורלב שדיברו על ספריהם לילדים, סביון ליברכט בשיחה על מכלול יצירתה, אשכול נבו על ספרו "משאלה אחת ימינה", אתגר קרת על ספריו (שזוכים להצלחה רבה במכסיקו), וכן משוררים שהקריאו משיריהם בעברית וכן בתרגום לספרדית כטל ניצן, אגי משעול, דניאל עוז, חמוטל בר-יוסף, רוני סומק, ועוד. כמו כן, נערך פאנל בנושא תרגום יצירתו של חוליו קורטסאר "קלאס", לעברית, על ידי יורם מלצר ובהשתתפותו - לצד פורומים נוספים של מתרגמים משתי השפות.

השחקן דייגו לונה מקריא את סיפוריו של אתגר קרת (באדיבות ה-FIL) (באדיבות ה-FIL)
השחקן דייגו לונה מקריא את סיפוריו של אתגר קרת
 

"כרטיס הכניסה" להשתתפות ביריד היה, למעשה, תרגום של כותר עברי זה או אחר לספרדית, כך שהייצוג שהתקבל על ידי הסופרים ביריד אל מול הקהל המכסיקני - נקבע בהתאם למגבלה זו.

 

בנוסף אירח היריד אושיות נוספות כפרופסור עדה יונת זוכת פרס נובל לכימיה שהעניקה הרצאה על מחקרה, את פרופסור חנוך גוטפרוינד שהרצה על חקר כתבי איינשטיין שהוצגו לראשונה ביריד, את אשת העסקים נאווה סוורסקי שהרצתה על אומת הסטארט-אפ הישראלית, ועוד.

הביתן הישראלי בעיצובו של אנריקה נורת'ן. מעוצב בהשראת המדבר הישראלי (באדיבות ה-FIL) (באדיבות ה-FIL)
הביתן הישראלי בעיצובו של אנריקה נורת'ן. מעוצב בהשראת המדבר הישראלי
 

ההיבט הפוליטי של מדינת ישראל כאורחת מרכזית ביריד לא נחסך מאף מפגש מרכזי, ואף אוזכר בתקשורת המכסיקנית כמעט בכל כתבה שסיקרה את השתתפותם של הסופרים. ערב פתיחת היריד התקיימה מחוצה למרכז הירידים בו התקיים, הפגנה פרו-פלסטינית ובה כמה מאות של אנשים שמחו על מדיניות ישראל בשטחים. כמו כן, פאנל בהשתתפות הסופר הישראלי ירון אביטוב הופרע על ידי הקהל בעקבות הפגנה פוליטית.

 

אנקדוטה נוספת נרשמה באמצעות מבקר ספרות ארגנטינאי חשוב מעיתון "הקלרין" הארגנטיאני, שדיווח בכתבה בעלת אופי הומוריסטי אך ביקורתי, כי עבר בדיקות בטחוניות בלתי הולמות כדי לסקר את האירוע של פרס, ולמעשה הודח ממנו רק בעקבות "המראה הפיזי המחשיד שלו".

הנשיא שמעון פרס במפגש עם פיליפה גונזלס (באדיבות ה-FIL) (באדיבות ה-FIL)
הנשיא שמעון פרס במפגש עם פיליפה גונזלס
 

גם חתן פרס נובל לספרות, מריו ורגס-יוסה, הפנה את הדיון מול דויד גרוסמן אל ההיבט הפוליטי כשציין כי התאכז ממפלגות השמאל בארץ ובעולם, ושיבח את גרוסמן על התמודדותו באמצעות כתיבת ספריו, עם המשבר הישראלי-פלסטיני לאורך שנים.  

 

בנוסף לאירועים הישראלים, התקיימו ביריד עוד מאות אירועים של צמרת הספרות המכסיקנית בהשתתפות הסופרים המכסיקניים שזכו להתעניינות רבה מצד הקהל, כסרג'יו פיטול, אלנה פונייאטובסקה, חוויאר ולאסקו, מרגו גלאנץ, וכן סופרים ארגנטינאים עכשווים כסיזר איירה, סרג'יו ביזו; הסופר הפרואני פרננדו וולג'ו; הסופר הבוליבאיני אמונדו פז סולדן, הסופר הגואטמאלי רודריגו ריי-רוסה; הסופרים לינה מרואן אלחנדרו זמברה מצ'ילה; הסופרים הברזילאים סרג'יו סנטנה ודניאל גלארה; הסופר הבוליביאני סנטיאגו גמבואה, ועוד רבים נוספים. ביריד עצמו ניתנו אותו של כבוד לסופרים מכסיקניים ובינלאומיים, כגון אות הכבוד לשנת 2013, שניתן למשורר ולמסאי הצרפתי ייבס בונופסקי.

להקת "מארש דונדורמה" מול הקהל המכסיקני (באדיבות ה-FIL) (באדיבות ה-FIL)
להקת "מארש דונדורמה" מול הקהל המכסיקני
 

בעבור היריד הופקו שלטי ענק, פרסומות, קטלוג רב-עמודים וכן פחיות בירה ייחודיות עם הכתובת "אנחנו אוהבים לקרוא, ישראל 2013" - שהופצו בכל העיר ביום ובלילה. לצד המרצ'נדייס הופיעו ביריד גם נציגי המכון לתרגום ספרות עברית, נציגי סוכנת הסופרים דברה האריס וכן נציגי קנלר ייצוג אמנים - במטרה להפיץ את הספרות הישראלית לתרגום ספרדי, ולהדק את הקשרים המסחריים עם ההוצאות הלטיניות ברחבי העולם.

 

במסגרת עבודה משותפת של משרד החוץ והמכון לתרגום ספרות עברית, תורגמו לכבוד היריד כ-18 כותרים חדשים מעברית לספרדית, במטרה לחזק את יחסי התרבות הספרותיים בין ישראל לאמריקה הלטינית. יחד עם זאת, חשוב לציין כי העבודה על רוב תרגומי הספרים הישראלים לשפות זרות אחרות, מתרכזת בירידי ספרות אחרים בעולם ובאירופה בפרט, כיריד פרנקפורט שנחשב ליריד הספרים החשוב ביותר בעולם.

 

בכל ערב התארחו ביריד גם הרכבים מוזיקלים ואמנותיים ישראלים, שמשכו אל הבמה

בחצר המתחם אלפי צופים, ביניהם: להקת הרקדנים "שקטק", הזמרת אחינועם ניני, עומר אביטל ולהקתו, גיורא פרידמן ולהקתו, להקת "מראש דונדורמה", להקת "הדג נחש", עברי לידר וה-"Young Proffessionals", וכן להקת "אינפקט משרום", שהופיעו ברייב ענק מול קהל של כעשרת אלפים איש.

 

שגרירת ישראל במכסיקו, רודיקה לדיאן גורדון, מסרה בתגובה רשמית לסיכום האירוע: "יריד הספרים של גוודלחארה הוא החשוב ביותר בעולם דובר הספרדית ואחד החשובים בעולם. ישראל היתה המדינה מוזמנת-הכבוד השנייה, אחרי גרמניה (ב-2011), שאינה מהמרחב הלטיני. לא ניתן להגזים בחשיבות של השתתפותנו בו, לשינוי בתדמיתנו ולשם פיתוח הדיאלוג התרבותי בין ישראל לבין המרחב הלטיני. כל זאת, ברגע מוצלח במיוחד, על רקע ביקורו הממלכתי של הנשיא פרס במכסיקו, אשר פתח את הביתן הישראלי בגוודלחארה ואף השתתף ביריד באופן פעיל".

 

בטקס הנעילה של היריד, הועבר לפיד האירוח לארגנטינה, שתהא המדינה האורחת הבאה של ה-FIL בשנת 2014.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות ה-FIL
אתגר קרת ביריד הספרים במכסיקו
באדיבות ה-FIL
לאתר ההטבות
מומלצים