שתף קטע נבחר

עבודה שחורה: מעסיק, כדאי לך לקלוט חרדים

הם מתגייסים, לומדים - ורוצים לעבוד: יותר ויותר חרדים נכנסים לשוק התעסוקה, בתמיכה גוברת והולכת של הרבנים - ומדינת ישראל עומדת בפתחו של "גל עלייה" נוסף, הפעם מתוך המדינה. אך דווקא המעסיקים החילונים, המונעים מדעות קדומות וחוסר ידע, מתקשים להתמודד עם המציאות

מנקודת מבטו של הציבור החילוני, החברה החרדית נותרה מסוגרת ומבודלת כשהייתה ודבר לא השתנה בה. אבל המציאות משתנה במהירות, ובשנים האחרונות הולך ומתפתח דור חדש של צעירים חרדים, שלימוד התורה וקיום המצוות הם עדיין מרכז חייהם, אך בעקבות שינוי תודעתי עמוק - הם החלו לאמץ גישות חדשות שהיו זרות לאבותיהם.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

 

כמי שעומד בראש פרויקט לשילוב חרדים בתעסוקה, אני עד לשינויים רבים המתחוללים בקרב הציבור החרדי בארץ, שאפשר לזהות בעיקר בחמש השנים האחרונות בתחומי השירות הצבאי והתעסוקה.

 

יותר מתגייסים, יותר עובדים

למרות ביטול "חוק טל" ו"העליהום" הציבורי הקיים סביב סוגיית הגיוס, יותר ויותר צעירים חרדים בוחרים לשרת

את המדינה. הן השירות בצה"ל והן השירות האזרחי הופכים למקובלים. למעלה מ-7,000 סטודנטים חרדים לומדים באוניברסיטאות ובמכללות ברחבי הארץ, זאת בנוסף למספר מוערך של כ-15 אלף חרדים שסיימו בשנים האחרונות קורסים מקצועיים.

 

והם רוצים לעבוד: בשנים האחרונות יותר ויותר חרדים נכנסים לשוק התעסוקה, ושיעור התעסוקה בקרב הגברים החרדים עומד על 45%, זאת בהשוואה לשיעור של 33% לפני כעשור. אמנם 45% נחשב עדיין לשיעור נמוך למדי, אך הוא מהווה קפיצה של 28% בהשוואה לשינוי של אחוזים בודדים בלבד בשאר המשק.

 

יתרה מכך, לראשונה מזה שנים מקבלת היציאה לעבודה תמיכה רחבה מצד הרבנים, מה שאומר שמספר מחפשי העבודה החרדים רק ילך ויגדל. ניתן לצפות כי בשנים הקרובות יתעצם התהליך, ועשרות, ואולי אף מאות-אלפי חרדים נוספים יצטרפו לשוק העבודה. אנחנו עומדים בפתחו של "גל עלייה" נוסף – הפעם מתוך המדינה.

 

החילונים נשארים מאחור

אך למרבה הצער, קיימים פערים עצומים בין המעסיקים ומקומות העבודה החילוניים, לעובדים החרדים. אם בעבר הופנתה האצבע המאשימה בעיקר לסגירוּת ולהיעדר הרצון של החברה החרדית לשילוב בעולם התעסוקה - נראה כי כיום קיימים חסמים רבים להרחבת והשלמת התהליך דווקא מצד החברה החילונית.

 

הפערים הללו הם המכשולים העיקריים לשילובם של החרדים בתעסוקה, והם נובעים מדעות קדומות, ידע מוגבל אודות האוכלוסייה החרדית ומאפייניה, היעדר מודעות לקיומם של העובדים החרדים כמאגר כוח אדם משמעותי, היעדר מיומנות בגיוסם, אי הכרת ההטבות הכלכליות שבהעסקתם ועוד. אז איך ניתן לשנות את המצב? קבלו כללים בסיסיים למעסיקים.

 

התנערו מהדעות הקדומות

מעסיקים רבים שבויים בעולם של דעות קדומות בכל הנוגע לעובדים החרדים. כך לדוגמה, רבים מהם סבורים

שעובד חילוני איננו מסוגל להשתלב בחברה חילונית מודרנית, הן מבחינה מקצועית והן מבחינה חברתית. הם מאמינים כי הוא לא יסתדר עם מעסיק או עובדים חילונים, וכי תידרש הכשרה מקצועית נוספת לשם קליטתו.

 

בפועל, המציאות מציגה תמונה שונה לחלוטין: רבים מהמעסיקים והחברות שהשכילו להעסיק עובדים חרדים, מעידים שקליטתם לא לוותה בקשיים מקצועיים או חברתיים ייחודים, וכי העובדים החרדים הינם בעלי מוסר עבודה גבוה יותר, לויאליים מאוד למקום עבודתם - ולעיתים אף יעילים יותר, בהיעדר הסחות דעת דוגמת שיחות חולין או גלישה באינטרנט.

 

בו בזמן, מרבית העובדים החרדים, מצדם, מביעים שביעות רצון גבוהה מהיחסים עם המעביד, ומציינים כי לא יעזבו את מקום העבודה שלהם לטובת סביבת עבודה חרדית שתציע להם את אותם תנאי משרה ושכר.

 

תקשורת פתוחה וסביבת עבודה מותאמת

עובד חרדי שהחליט להשתלב בשוק העבודה, כבר מעוניין לשתף פעולה עם חילונים, ולכן חשוב לשתף אתו פעולה חזרה: לשאול ולבדוק מולו מה הוא רוצה ומה מפריע לו. המעסיק החילוני צריך לזכור שייתכנו אי הבנות, אבל ללא שיח ובירור - הבעיה תישאר. העובד החרדי יסלח על "הפשלה" ויעריך את המאמץ אם תישמר אווירה פתוחה, שבמסגרתה ילמדו מיד מהן הטעויות, ופתרונן יתאפשר.

 

התאמות פשוטות וקלות של סביבת העבודה שאינן דורשות היערכות או תקציב מיוחד, עשויות לסייע מאוד בקליטת עובדים חרדים. כך לדוגמה, מומלץ להקצות אזור עבודה נפרד לנשים חרדיות, ולדאוג לכשרות מהודרת, גם אם מדובר במוצרי מזון ושתייה בסיסיים דוגמת קפה וחלב.

 

בכל הנוגע לתנאי העבודה, מומלץ שלא לדרוש שעות נוספות, אולם בו בזמן שעות עבודה לא שגרתיות עשויות לפעמיים לקבל עדיפות אצל עובדים חרדים.

 

קשר עם הקהילה ועם חברות השמה

כלל ידוע הוא כי עדיף לפתור את הבעיות לפני שהן נוצרות. לכן מומלץ לפנות לקהילות חרדיות הקרובות לחברה או למעסיק, ולברר מה עשויות להיות הבקשות של העובדים. לצעד כזה יש גם השפעה גדולה על גיוס העובדים, שכן הסכמה רבנית יכולה להבטיח זרימה קבועה של כוח אדם טוב ואיכותי מהקהילה – גם של אנשים שאחרת לא היו חושבים בכלל לבחור במקום עבודה מסוים.

 

הגופים שעוסקים בהשמת חרדים מספקים, בדרך כלל, ייעוץ וליווי בהמשך ללא תוספת תשלום, ולכן מומלץ שלא להסס לפנות אליהם עם כל השאלות והבעיות המתעוררות.

 

חשבו לטווח רחוק: מהירות העברת המידע בתוך החברה החרדית עולה על כל דמיון, כך שהשמועה על חברה או מעסיק שמצטיירים כ"מתחשבים בחרדים" תופץ במהירות לקהילות בכל רחבי הארץ. שֵם טוב לא יביא רק תועלת מידית, שכן הקהילה החרדית עומדת לפרוץ אל מחוץ לגבולותיה - ועדיף להיות בעמדה טובה לקראת התפתחויות ארוכות טווח.

 

  • הכותב הוא ראש פרויקט "שילוב חרדים" במוסד שמואל נאמן בטכניון, ובעבר ראש מנהלת השירות האזרחי-לאומי; ממארגני "כנס מנהלים" לשילוב חרדים בעולם התעסוקה, שמתקיים היום (ג') בבית הספר הגבוה לטכנולוגיה בירושלים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
נאמנים, ענייניים. עובדים חרדים
צילום: אלי מנדלבאום
צילום: ארזביט סטודיו לצילום
ד"ר ראובן גל
צילום: ארזביט סטודיו לצילום
מומלצים