שתף קטע נבחר

ג'ון קרי: ספק אם איראן מוכנה להסכם כולל

מזכיר המדינה האמריקני העלה לראשונה ספקות במהלך שימוע בפני בית הנבחרים לגבי נכונותה של טהרן ורצונה להגיע להסכם כולל על תוכנית הגרעין

סדק בחומה? מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי מעלה לראשונה הערב (יום ג') ספקות לגבי נכונותה של איראן להגיע להסכם כולל על תוכנית הגרעין שלה. "חזרתי מהשיחות המוקדמות שלנו בז'נבה עם שאלות מהותיות לגבי נכונותה ורצונה של טהרן להחליט כמה החלטות חיוניות", אמר קרי בשימוע בפני בית הנבחרים האמריקני.

 

עוד חדשות בעולם:

'אני וקמרון באשכבת מנדלה': אובמה ב"סלפי"

סטודנט הומו מניו יורק: יהודים תקפו אותי

פרס נובל הוענק לשני הישראלים-אמריקנים

 

עם זאת, הדגיש קרי כי אם יוטלו עכשיו סנקציות נוספות על איראן, הדבר יביא לפיצוץ שיחות הגרעין ולשבירת משטר הסנקציות. מזכיר המדינה הגיע לשימוע בוועדת החוץ של בית הנבחרים בניסיון לשכנע שלא לקדם בשלב זה קידום סנקציות נוספות. "היו שותפות למשא ומתן שהיו מוכנות להגיע להסכם פחות טוב מזה שהגענו אליו", חשף קרי. הוא הבהיר שלארה"ב אין אמון מוחלט בטהרן, אך טען כי "יש הזדמנות גדולה לבדוק אם יש סיכוי" לשיפור היחסים. 

 

"לא מוכן להסכם כולל". נשיא איראן רוחאני (צילום: AP) (צילום: AP)
"לא מוכן להסכם כולל". נשיא איראן רוחאני(צילום: AP)

"שום דבר לא סגור עד שהכל סגור", הדגיש. לדבריו, בהסכם נכתב כי הפוטנציאל להעשרת אורניום בעתיד "צריך להיות בהסכמה" - ו"שהדבר כתוב ארבע פעמים במסמך העסקה". כלומר, לא הוסכם עדיין על זכותה של איראן להעשיר אורניום. "אנחנו מבקשים מכם לעצור הטלת סנקציות חדשות", פנה לחברי ועדת החוץ. "אני לא אומר לעולם. אם זה לא יצליח, נבוא אליכם ונבקש עוד. רק לא עכשיו. זהו רגע מאוד עדין מבחינה דיפלומטית. אנחנו על פרשת דרכים בהיסטוריה. צעד אחד יוביל לפתרון דיפלומטי וצעד הפוך יוביל להמשך עוינות ופוטנציאל של עימות. אנחנו לא יכולים לדרוש ממדינות העולם למלא את חלקן כשאנחנו לא ממלאים את חלקנו. אנחנו עלולים לאבד את התמיכה בסנקציות. אני לא רוצה לתת לאיראן תירוץ".

 

לדבריו, "ההסכם הראשוני עם איראן גרם לעלייה בביטחון של ארה"ב, של ישראל ושל מדינות המפרץ. ההסכם עוצר את התקדמות הגרעין ומדובר בפיקוח חסר תקדים". קרי התחייב: "תוכנית הגרעין של איראן לא תתקדם". לפי הדיווחים, יו"ר ועדת החוץ של הסנאט, הדמוקרטי רוברט מננדז והרפובליקני מרק קירק, קרובים להסכמה על חקיקה דומה שתבלום את שארית ייצוא הנפט. אולם הכוונה של הסנאט היא לאשר את החקיקה, להניח אותה על המדף ולהפעיל אותה רק במקרה ששיחות הגרעין ייכשלו - חקיקה שתשמש חרב על ראשה של איראן.


קרי וקתרין אשטון חוזרים מהשיחות בז'נבה (צילום: AP) (צילום: AP)
קרי וקתרין אשטון חוזרים מהשיחות בז'נבה(צילום: AP)

 

צירי הקונגרס חשים גם רוח גבית מהציבור האמריקני, המגיב בספקנות להסכם הגרעין של המעצמות עם איראן. רוב של 62 אחוזים מהאמריקנים סבורים שהאיראנים לא רצינים ביחסם לדאגות העולם מתוכנית הגרעין שלהם. כך קובע סקר של מכון המחקר "פיו". מהסקר עולה עוד כי ש-43 אחוזים אינם מרוצים מהסכם המעצמות עם איראן. רק 32 אחוזים מרוצים ממנו ו-25 אחוזים לא הביעו עמדה.

 

בשבוע האחרון נרשמה נסיגה של ישראל וידידיה ממדיניות של עימות עם ממשל אובמה,

ובמקומה מורגשים מאמצים להשפיע מאחורי הקלעים על ההסכם הסופי. השדולה למען ישראל, איפא"ק, הציעה למנהיגים יהודים ולפעילים לא להתעמת ישירות עם הממשל. כל זאת לקראת בואה של משלחת ישראלית בראשות יועץ ראש הממשלה לביטחון לאומי יוסי כהן בשבוע הבא לוושינגטון כדי לדון עם האמריקנים בנושא איראן והגרעין.

 

במקביל, אמר היום נציג איראן בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), רזה נג'אפי, כי חלה התקדמות בשיחות בווינה בין נציגי המעצמות ואיראן בנושא יישום הסכם הביניים על תוכנית הגרעין.נג'אפי ציין כי השיחות בין הצדדים, שהתקיימו ביומיים האחרונים, ימשיכו גם מחר.

 

Read this article in English

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים