שתף קטע נבחר

קמרון על ה"סלפי": זה לא אני, זאת הדנית

רה"מ הבריטי הסביר בפרלמנט את הצילום העצמי המחויך שלו עם אובמה ור"מ דנמרק באשכבה של מנדלה, שעורר ביקורת: "היא ביקשה, הייתי מנומס"

ראש ממשלת בריטניה נאלץ הערב (יום ד') לפרסם הודעה שבה הסביר מדוע הצטלם אתמול, באמצע טקס האשכבה של נלסון מנדלה ביוהנסבורג, כשהוא מחויך יחד עם נשיא ארה"ב ברק אובמה וראש ממשלת דנמרק, הלה ת'ורנינג-שמידט. אבל גם ההסבר שלו נראה, איך לומר... לא ג'נטלמני במיוחד.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

עיתונים רבים בבריטניה הציגו את תמונת ה"סלפי" של אובמה, קמרון וראש הממשלה הדנית על עמודי השער שלהם היום, ומתחו ביקורת על ראש הממשלה הבריטי. בצהובון "הסאן" בחרו בכותרת: "No selfie respect", משחק מילים עם הביטוי "No self respect" ("אין כבוד עצמי"). "סלפי" הוא כינוי לתמונה בצילום עצמי, המקובלת ברשתות חברתיות כמו אינסטגרם ופייסבוק. בחודש שעבר נבחרה "סלפי" ל"מילת השנה בעולם".

 

אובמה, קמרון וראש ממשלת דנמרק, בתמונה שעוררה ביקורת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אובמה, קמרון וראש ממשלת דנמרק, בתמונה שעוררה ביקורת(צילום: AFP)

אובמה משוחח עם העמיתה הדנית, מישל משקיפה מהצד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה משוחח עם העמיתה הדנית, מישל משקיפה מהצד(צילום: רויטרס)

 

היום נשאל קמרון בפרלמנט הבריטי על הצילום השנוי במחלוקת, ולקול צחוקם של מחוקקים אמר קמרון כי מנדלה איחד בין אנשים, ולכן הוא חשב ש"יהיה זה מנומס לומר 'כן'" לבקשה של ת'ורנינג-שמידט שהוא ואובמה יצטלמו איתה. כבר אתמול עוררה התמונה ביקורת ומבוכה בעולם, והיו שטענו כי מדובר במעשה לא יאה מצד המנהיגים, שנראו מחויכים ושמחים דווקא בטקס זיכרון לאדם מת.

 

עם זאת, למען ההגינות חשוב לציין כי טקס הזיכרון למנדלה אתמול לא היה טקס זיכרון טיפוסי, ומנהגי האבלות היו משניים בו. עשרות אלפי דרום-אפריקנים ססגוניים ורעשניים רקדו ביציעי איצטדיון הכדורגל הענקי שבו נערך הטקס, וגם מנהיגי מדינות אחרות קיבלו זה את פניו של זה בחיוכים. בדרום אפריקה בחרו רבים לחגוג את חייו ומורשתו של מנדלה, שמת בשיבה טובה בגיל 95, למרות העצב שבמותו.

 

תורנינג-שמידט מצדה ניסתה היום להמעיט בחשיבות המעשה. "צולמו שם הרבה תמונות, וחשבתי פשוט שזה די משעשע", הסבירה ראש ממשלת דנמרק לעיתון "ברלינגסקה", "זה מראה אולי שכשאנחנו מנהיגי המדינות וראשי הממשלה נפגשים, גם אנחנו אנשים פשוטים שנהנים להיות יחד". גם היא הסבירה כי טקס האשכבה לא היה אירוע עצוב טיפוסי: "כמובן היה שם גם עצב, אבל בעיקרון זה היה אירוע חגיגי, אירוע שבו חגגנו את חייו של אדם שחי 95 שנה ורשם הישגים רבים בחייו. היו ריקודים ביציעים, שירים והופעות מחול, עד כדי כך שנוצרה שם אווירה חיובית. אז צילמנו 'סלפי' שלנו".

 

מוקדם יותר היום הסעירה את העולם שערורייה אחרת הקשורה בטקס האשכבה. יו"ר איגוד החירשים בדרום אפריקה חשף כי האיש שהיה על

הבמה בטקס האשכבה לנלסון מנדלה ותרגם לכאורה לשפת הסימנים את נאומיהם של ראשי מדינות, בהם ברק אובמה, היה בכלל מתחזה ועשה תנועות ידיים חסרות משמעות לחלוטין.

 

הטענות על המתרגם היו רק דוגמה נוספת לארגון הכושל של האירוע ההיסטורי לזכר מנדלה. פרט לכך נרשמו גם בעיות תחבורה קשות שמנעו מרבים ממוקירי זכרו של מנדלה להגיע לטקס באצטדיון, ומערכת השמע באצטדיון הייתה בעייתית ומנעה מרבים לשמוע את דברי הנואמים. המשטרה גם לא ערכה בידוק לגל האנשים הראשון שנכנס לאצטדיון אתמול בבוקר, אף שבאירוע נכחו אישים חשובים רבים.

 

סוכנות הידיעות AP דיווחה כי ארבעה מומחי שפה שבחנו את תנועות הידיים של ה"מתרגם" פסקו כי הוא אינו משתמש בשפות הסימנים האמריקנית או הדרום-אפריקנית ושלא ייתכן כי הוא מסמן בשפת סימנים מוכרת אחרת, מפני שלתנועות ידיו וראשו לא היה שום מבנה מסודר.

שפת הסימנים הדרום אפריקנית כוללת את כל 11 השפות הרשמיות במדינה, אולם המומחים קבעו כי הוא לא השתמש בה. חרשים ולקויי שמיעה בכל העולם התלוננו על מיצג התנועות המבזה של האיש, שאף אחד אינו יודע עדיין להסביר מיהו.

 

באירוע מביך אחר אתמול במהלך הטקס הודה המנחה "לנשיא מדינת ישראל שמעון פרס ולראש הממשלה בנימין נתניהו שנמצאים כאן" אף שהשניים נשארו בכלל בארץ. באותה עת שבה הכריז המנחה על נוכחותם של נתניהו ופרס - שלא זכו לתשואות וגם לא לשריקות בוז מצד הקהל - היו הנציגים היחידים של ישראל באצטדיון ביוהנסבורג יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין וחמישה חברי כנסת, שהגיעו ברגע האחרון לדרום אפריקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
השלישייה המחוייכת בתמונה ה"מקוממת"
צילום: AFP
מומלצים