שתף קטע נבחר

המתרגם המתחזה: זו לא הפעם הראשונה

גם הלילה אין בדרום אפריקה איש - לא במפלגת השלטון, לא בלשכת הנשיא ולא בקהילת החרשים - שיודע לומר מיהו הרמאי שניצב ליד אובמה ושאר מנהיגי עולם בטקס למנדלה, ובמקום לתרגם לשפת הסימנים עשה קרקס של מחוות חסרות משמעות. סרטון ישן מגלה: הוא כבר עשה פעם צחוק מעבודה

הפאדיחה רק הולכת וגדלה. "המתרגם המתחזה" שעמד בטקס האשכבה של נלסון מנדלה ליד שועי עולם כדי לתרגם את דבריהם לשפת הסימנים, אבל בפועל התברר כרמאי שעשה תנועות חסרות משמעות לחלוטין, כבר סיפק בעבר תצוגה דומה, ולמרות תלונות של לקויי שמיעה בנושא - הוא לא טופל. כך נודע אמש (יום ד').

 

עוד חדשות מהעולם :

 

אתמול סערה התקשורת העולמית, אחרי שיו"ר איגוד החירשים בדרום אפריקה הסביר בהודעה מטעמו כי האיש שהיה על הבמה בטקס האשכבה הענקי שנערך למנדלה בהשתתפות רבבות בני אדם ועשרות ראשי מדינות באצטדיון ביוהנסבורג, היה בכלל מתחזה. "הוא הזיז את ידיו מסביב, אבל לתנועות הידיים לא הייתה כל משמעות", הוא הסביר ולקויי שמיעה נוספים בכל העולם אישרו את דבריו. חשיפת התרמית הביאה לפתיחת "מצוד" תקשורתי בדרום אפריקה אחרי ה"מתרגם" המסתורי, שאינו מוכר כלל לקהילת החירשים במדינה, אולם נכון לשעה זו איש אינו יודע מיהו.

 

השערורייה המוזרה שלחה את צהובוני העולם לחפש במרתפי האינטרנט, וה"מירור" הבריטי הציג לקוראיו סרטון מינואר אשתקד, שבו נראה אותו מתרגם מתחזה ניצב לצד נשיא דרום אפריקה, ג'ייקוב זומה, ומניע את ידיו. הוא נראה שר בשעה שזומה מזמר את Kill the Boer באירוע של מפלגת ה-ANC. לפי הדיווח ב"מירור", בראם ג'ורדן מדרום אפריקה, חבר ההתאחדות העולמית של נוער החירשים, ציין כי תהיות וספקות הועלו לגבי אותו אדם - שזהותו אינה ברורה - כבר באירועים קודמים, אולם לא זכו למענה.

 

קולינס צ'באנה, שר בממשלת דורם אפריקה, אמר כי הממשלה חוקרת את הנושא אולם טרם השלימה את הבדיקה מפני שהיא עסוקה מאוד בארגון סידורי הלוויה של מנדלה, שתיערך ביום ראשון הבא, והמשך אירועי הפרדה ממנו. "הממשלה תעדכן את הציבור על כל דבר שתגלה", הבטיח.

 

ארבעה מומחים לשפת סימנים, בהם דרוצ'ן, אמרו לסוכנות הידיעות AP כי המתרגם-לכאורה לא השתמש בשפת הסימנים הדרום-אפריקנית או האמריקנית, וכי לא ייתכן שהוא השתמש בשפת סימנים אחרת מפני שלתנועות של ידיו וראשו לא היה שום מבנה סדיר והגיוני. שפת הסימנים של דרום אפריקה כוללת את כל 11 השפות הרשמיות של המדינה, כך שלא ייתכן שהוא ניסה לסמן בניב מקומי לא מוכר.


בלי בושה. צחוק מעבודה מול רבבות באיצטדיון ומיליונים בבית (צילום: AP) (צילום: AP)
בלי בושה. צחוק מעבודה מול רבבות באיצטדיון ומיליונים בבית(צילום: AP)

 

אינגריד פרקין, מנהלת בית הספר לחרשים סנט. וינסנט ביוהנסבורג, אמרה כי קיבלה תלונות של חרשים מקנדה ועד לסין על האיש שעמד על הבמה וכי תנועותיו נראו "כאילו הוא מסמן בג'יבריש". הוא לא השתמש גם כלל בביטויי פנים כדי לבטא את רגשותיהם של המנהיגים, עקרון חשוב בתרגום לשפת הסימנים. "האיש הזה יודע בעצמו שהוא אינו יכול לתרגם לשפת הסימנים, והייתה לו החוצפה לעמוד על במה בינלאומית ולעשות זאת", אמרה.

 

רק לשם המחשה: כשנשיא דרום אפריקה לשעבר דה קלרק הוצג על-ידי סגן הנשיא, ה"מתרגם" השתמש בתנועת דחיפה מוזרה שאינה מוכרת בשפת הסימנים, תנועה שלא זיהתה את דה קלרק ולא אמרה דבר על נוכחותו באצטדיון. לדברי פרקין, אם ממש מתעקשים לנסות לתת פירוש למחוות המוזרות של המתרגם באותו רגע, המילים הכי קרובות שאפשר למצוא הן "סוס דוהר", "חבר" ו"מעבר", אבל לדבריה גם זה רק אם האחראי לסימנים הוא מישהו שמסמן בצורה נוראית.

 

ניקול דו טויט, מתרגמת רשמית לשפת הסימנים שצפתה גם היא בשידור הטקס, אמרה כי הניסיון של האיש שעמד על הבמה להשתמש בסימנים היה מביך. "זה היה נורא, זה היה קרקס מוחלט, זה היה ממש ממש רע", הסבירה. "רק הוא יכול היה להבין את מחוות הגוף האלה".

 

מתרגמים בכאילו, מכת מדינה

מוקדם יותר אתמול כבר אמר דרוצ'ן כי האיש השתתף באירוע שבו נכח נשיא דרום אפריקה ג'ייקוב זומה בשנה שעברה, וכי באותו אירוע אדם חירש שהיה בקהל צילם את המתרחש והעביר את התיעוד להתאחדות החרשים, שבתורה הכינה דו"ח בנושא והגישה תלונה רשמית למפלגתו של זומה. נראה שמדובר באותו אירוע המתועד בסרטון מעלה. בתלונתה אמרה ההתאחדות כי האיש צריך לעבור חמש שנות הכשרה כדי להפוך כשיר לתרגם לשפת הסימנים בדרום אפריקה, אולם המפלגה מעולם לא שלחה תגובה. דרוצ'ן אמר כי תלונה חדשה תוגש למפלגה וכך גם בקשה לפגישה דחופה.

 

"אנחנו רוצים להעביר מסר שזו אזהרה למתרגמים אחרים לשפת הסימנים שאינם יודעים באמת את העבודה ומתיימרים לעשות אותה בכל זאת", אמר דרוצ'ן. "אני מקווה שממשלת דרום אפריקה תיקח זאת לתשומת לבה".

 

היציעים בטקס האשכבה של מנדלה (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
היציעים בטקס האשכבה של מנדלה(צילום: גטי אימג'בנק)

 

לדברי פרקין, שקרנים המציגים עצמם כמתרגמים לשפת הסימנים הם בעיה מוכרת בדרום אפריקה, ואנשים שיודעים רק כמה סימנים מנסים להתחזות למתרגמים. לדבריה, אלה השוכרים אותם אינם מבינים בדרך כלל שפת סימנים, ולכן אין להם מושג שהאנשים שאת שירותיהם הם שוכרים אינם מסוגלים לעשות את העבודה הזו. "הם מפרסמים את עצמם כמתרגמים כי הם יודעים עשרה סימנים והם יכולים לעשות כסף מהיר. קל לנצל את קהילת החירשים, הם מנצלים אותנו כדי לעשות כסף".

 

מעבר לכך שלתנועות הגוף של המתרגם המתחזה לא הייתה שום משמעות, נוכחותו לצד ראשי מדינות כמו נשיא ארה"ב ברק אובמה העלתה שאלות ביטחוניות קשות. המתרגם לשפת הסימנים דלפין הלונגוואנה אמר: "הוא סתם עשה מחוות ידיים. הוא לא יישם שום כלל גרמטי ומבני של השפה. הוא פשוט המציא סמנים משלו. היה 0% דיוק בדבריו. הוא לא הצליח אפילו ליישם את הדברים הבסיסיים ביותר. הוא לא היה מסוגל לסמן אפילו את המילה 'תודה'".

 

ים של תקלות

פרשת המתרגם הייתה רק דוגמה נוספת לארגון הכושל של האירוע ההיסטורי לזכר מנדלה. פרט לכך נרשמו גם בעיות תחבורה קשות שמנעו מרבים ממוקירי זכרו של מנדלה להגיע לטקס באצטדיון, ומערכת השמע באצטדיון הייתה בעייתית ומנעה מרבים לשמוע את דברי הנואמים. המשטרה גם לא ערכה בידוק לגל האנשים הראשון שנכנס לאצטדיון אתמול בבוקר, אף שבאירוע נכחו אישים חשובים רבים.

 

מנהיגי ארה"ב, דנמרק ובריטניה ב"סלפי" מעורר המחלוקת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מנהיגי ארה"ב, דנמרק ובריטניה ב"סלפי" מעורר המחלוקת(צילום: AFP)

 

אירוע הזיכרון הענקי למנדלה הוליד עוד כמה רגעים שנויים במחלוקת או מביכים. באחד מהם תועדו אובמה, ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון וראש ממשלת דנמרק הלה ת'ורנינג-שמידט עושים לעצמם צילום עצמי ("סלפי") מחויך בטלפון הסלולרי של הדנית, בזמן אירוע הזיכרון. התמונה עוררה ביקורת בעולם על כך שמצאו זמן לשעשוע בזמן טקס זיכרון מכובד, ובצהובון "הסאן" אף נתנו לאירוע את הכותרת: "No selfie respect", משחק מילים עם הביטוי "No self respect" ("אין כבוד עצמי"). אתמול נשאל קמרון בפרלמנט הבריטי על הצילום השנוי במחלוקת, ולקול צחוקם של מחוקקים אמר קמרון כי מנדלה איחד בין אנשים, ולכן הוא חשב ש"יהיה זה מנומס לומר 'כן'" לבקשה של ת'ורנינג-שמידט שהוא ואובמה יצטלמו איתה.

 

עם זאת, למען ההגינות חשוב לציין כי טקס הזיכרון למנדלה אתמול לא היה טקס זיכרון טיפוסי, ומנהגי האבלות היו משניים בו. עשרות אלפי דרום-אפריקנים ססגוניים ורעשניים רקדו ביציעי איצטדיון הכדורגל הענקי שבו נערך הטקס, וגם מנהיגי מדינות אחרות קיבלו זה את פניו של זה בחיוכים. בדרום אפריקה בחרו רבים לחגוג את חייו ומורשתו של מנדלה, שמת בשיבה טובה בגיל 95, למרות העצב שבמותו.

 

משפחת קלינטון בהרכב מלא. בלי בידוק ביטחוני לאלפי צופים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
משפחת קלינטון בהרכב מלא. בלי בידוק ביטחוני לאלפי צופים(צילום: AFP)

 

תורנינג-שמידט מצדה ניסתה היום להמעיט בחשיבות המעשה. "צולמו שם הרבה תמונות, וחשבתי פשוט שזה די משעשע", הסבירה ראש ממשלת דנמרק לעיתון "ברלינגסקה", "זה מראה אולי שכשאנחנו מנהיגי המדינות וראשי הממשלה נפגשים, גם אנחנו אנשים פשוטים שנהנים

להיות יחד". גם היא הסבירה כי טקס האשכבה לא היה אירוע עצוב טיפוסי: "כמובן היה שם גם עצב, אבל בעיקרון זה היה אירוע חגיגי, אירוע שבו חגגנו את חייו של אדם שחי 95 שנה ורשם הישגים רבים בחייו. היו ריקודים ביציעים, שירים והופעות מחול, עד כדי כך שנוצרה שם אווירה חיובית. אז צילמנו 'סלפי' שלנו".

 

אירוע מביך אחר אתמול במהלך הטקס היה כשהמנחה הודה "לנשיא מדינת ישראל שמעון פרס ולראש הממשלה בנימין נתניהו שנמצאים כאן" אף שהשניים נשארו בכלל בארץ. באותה עת שבה הכריז המנחה על נוכחותם של נתניהו ופרס - שלא זכו לתשואות וגם לא לשריקות בוז מצד הקהל - היו הנציגים היחידים של ישראל באצטדיון ביוהנסבורג יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין וחמישה חברי כנסת, שהגיעו ברגע האחרון לדרום אפריקה.


פורסם לראשונה 11/12/2013 23:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"היה שם 0% דיוק". ה"מתורגמן" המציא שפה
מומלצים