שתף קטע נבחר

טרשת נפוצה: הדור הבא של הטיפול במחלה

מדי שנה מאובחנים בישראל 100 חולים חדשים במחלה, שנחשבת לשכיחה ביותר בקרב בני 20-40. איך הפכה הטרשת הנפוצה למחלה כרונית ואיך הדור החדש של התרופות מאפשר איכות חיים טובה יותר לחולים?

טרשת נפוצה היא המחלה הנוירולוגית השכיחה ביותר כיום בקרב צעירים. המחלה פורצת בדרך כלל בתקופת חיים קריטית ביותר בגילאי 20-40, ומופיעה פי 3 יותר אצל נשים. בישראל כ 5000 חולים בטרשת נפוצה, כאשר מדי שנה מאובחנים מעל 100 חולים חדשים.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית - היא נובעת מתקיפת מערכת העצבים בידי המערכת החיסונית של הגוף. המחלה פוגעת בתפקוד מערכת העצבים, מה שעלול להשפיע על תפקוד הגוף כולו. חולים אלה עלולים לסבול מפגיעה באיברים שונים, כמו המוח, עצבי הראייה וחוט השדרה. במקרים קשים עלולה המחלה לגרום לפגיעה בתנועה ואף נכות.

 

עוד כתבות

אושר בארה"ב: טיפול חדש לחולי טרשת נפוצה 

טרשת נפוצה: איך להקל על כאבי השרירים?

מהי טרשת נפוצה?

 

עד לפני עשור היו רופאים שהעדיפו לא לספר למטופלים שהם סובלים מטרשת נפוצה, שכן לא ממש הייתה דרך לעזור לחולים. היום, המציאות השתנתה לגמרי, המחלה הפכה לכרונית, והעתיד שכולם חיכו לו כבר כאן.

 

בשנתיים שלוש האחרונות נרשמה התקדמות עצומה, שהביאה לפריצות דרך מאוד חשובות, לא רק באבחון, אלא גם בטיפול. המהפך שחל בטיפול בטרשת הנפוצה מאפשר לשלוט על המחלה שהביטוי המרכזי שלה הינו התקפים בלתי צפויים, תוך שמירה על איכות החיים של החולים.

 

הדור הישן של התרופות מול הדור החדש

ההתמודדות עם ההתקפים תוך הבטחת בטיחות החולה, היא הצעד הראשון והחשוב ביותר בטיפול במחלת הטרשת נפוצה, כך לדברי המומחים. טיפול נכון ומוקדם כל האפשר ימנע בעתיד את ההחמרה והידרדרות של המחלה ולשם אנחנו שואפים.

 

הדור הישן והוותיק של הטיפולים בטרשת נפוצה אשר ניתנים באמצעות זריקות הצליחו, חלקם יותר ואחרים פחות, למנוע התבטאויות של המחלה ובראשם ההתקפים, והתדרדרות תפקודית.

 

בין התרופות שזמינות כיום בסל התרופות הישראלי לחולי טרשת נפוצה נמנות ה: 'קופקסון', 'אינטרפרון בטא', 'אבונקס' הניתנות בזריקות, 'טייסברי' שניתנת בעירוי פעם בחודש, ו 'גילניה' שניתנת באופן פומי. האחרונות, ניתנות כקו שני, כלומר לאחר כישלון טיפולי של התרופות הראשונות הניתנות כקו טיפולי ראשון.

 

מחלת הטרשת הנפוצה זכתה למספר תפניות בשנים האחרונות, כאשר הבולטת שהם הייתה הפיתוח של תרופות יעילות במיוחד אשר ניתנות דרך הפה, וגואלות את החולים משגרת חיים כמעט יומיומית של הזרקות.

 

אולם, מעבר לנוחות ולאיכות החיים, השאלה המרכזית שעדיין עומדת לענייני הרופאים היא עד כמה התרופה יעילה ומונעת את ההתקפים תוך שמירה על בטיחות מקסימאלית. בגזרה זו חלה התפתחות משמעותית עם פיתוחה ואישור שיווקה בארה"ב ובאירופה של התרופה טקפידרה (TECFIDERA).

 

מעבר לתרופות בעלות פרופיל בטיחותי גבוה

בשנים האחרונות ישנה מגמה של מעבר לטיפולים פומיים לטיפול בטרשת נפוצה, בעלי יעילות מוכחת הגבוה מהטיפול בזריקות ובעלות פרופיל בטיחותי גבוה. הדבר מסביר את הפופולאריות הרבה שצברה 'טקפידרה' בשנה האחרונה, בקרב אלפי חולים במדינות ארצות הברית ואירופה.

 

טקפידרה כאמור אושרה בשנה האחרונה על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי  FDA, ורשות התרופות האירופאית (EMA), וכעת הוגשה לרישום גם בישראל. האישורים התבססו על היעילות והבטיחות שהוכיחה התרופה במחקרים בינלאומיים בטיפול בטרשת נפוצה.

 

לתרופה שני מנגנוני פעולה עיקריים אשר יכולים להסביר את השפעתה המיטיבה:

האחד הוא דיכוי דלקי

והשני - הגנה על רקמת המוח בפני נזק והרס תאי עצב. (שני אלו תהליכים מרכזיים בטרשת הנפוצה).

 

תוצאות המחקר שהשווה את יעילותה של הטקפידרה אל מול טיפול בתרופת דמה (פלצבו) וטיפול ב 'קופקסון' של חברת 'טבע' הראו כי הטקפידרה הצליחה להפחית בין 44%-53% בקצב ההתקפים השנתי, לעומת הפחתה של 29% בלבד בקרב המטופלים שקיבלו 'קופקסון'.

 

כמו כן, במדדים של MRI, נמצאה הפחתה של 72%-85% במספר הנגעים החדשים מסוג -T1 T2 בחולים שטופלו בטקפידרה, לעומת הפחתה אצל החולים שקיבלו פלצבו.

 

הטקפידרה היא תרופה פומית הניטלת בבליעה. תופעות הלוואי של התרופה במחקרים היו מינוריות יחסית ובאו לידי ביטוי בסומק בפנים, שלשלולים וכאבי בטן, שחלפו לאחר כחודש ימים של שימוש בתרופה.

 

טקפידרה עדיין לא משווקת בישראל, אולם הוגשה להכללה בסל התרופות הישראלי עבור חולים חדשים בטרשת נפוצה, וכן צפויה להיכלל בביטוחים המשלימים של קופות החולים.

 

"אישור התרופה - לטובת החולים"

לדברי פרופ' דימטריוס קרוסיס, ראש המחלקה לטרשת נפוצה בהדסה עין כרם, "משמעות אישורה של הטקפידרה לטיפול בחולי טרשת נפוצה מהסוג ההתקפי (לא הפרוגרסיבי) היא הכנסת תרופה אוראלית יעילה ובטוחה, שלא ניתנת בזריקות, לארסנל הטיפולים הקיים בטרשת נפוצה בעולם וכמובן בישראל".

 

לדבריו, הכנסת טיפול אורלי חדש מאפשר גמישות נוספת ביכולתנו לגשת לטפל במחלה. מכיוון שלא כל התרופות יעילות או בטוחות באותה מידה לכל החולים, השאיפה היא להתאים תרופה מסוימת לחולים מסוימים ותרופה אחרת לאחרים, או להחליף טיפול אחד שנכשל באחר יעיל.

 

לטיפול בדרך הפה יש יתרונות ברורים על פני הטיפולים המקובלים בטרשת נפוצה הניתנים רובם בזריקות תכופות או בעירויים לתוך הווריד, ובאופן ספציפי לטקפידרה יש יתרון נוסף של מנגנון פעולה חדשני ובטיחות גבוהה.

 

העתיד: התאמת טיפול ספציפי לחולה

עם הרחבת הארסנל הטיפולי וההתקדמות העצומה שחלה בטיפול בטרשת נפוצה, קיים היום מגוון של אפשרויות טיפול העומדים בפני הצוות הרפואי. בפני הנוירולוג ישנם כאמור כלים רבים ומגוונים, אולם הזמינות של חלקם הינה מוגבלת.

 

הרפואה בעולם עוברת מטיפול במחלת הטרשת הנפוצה לטיפול בחולה עצמו, כשהמטרה העיקרית היא להתאים לחולה את הטיפול הספציפי המיטבי עבורו.

 

רפואה זו לא רק שיעילה יותר ברמת הטיפול שלה, תמנע סבל וסיבוכים מיותרים לחולים, היא גם יכולה לחסוך כסף למערכת. אולם, כדי שהגישה הטיפולית הזו תצליח, יש צורך כי הארסנל הטיפולי הרחב והחדשני ביותר שקיים יהיה זמין לרופאים ולחולים גם יחד.

 




פורסם לראשונה 13/12/2013 08:41
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טרשת נפוצה. 100 חולים חדשים מדי שנה
צילום: shutterstock
פרופ' דימטריוס קרוסיס: "אישור הטקפידרה יועיל לחולים"
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים