שתף קטע נבחר

פנסיה מובטחת? גם בקבע זקוקים לסיוע

פרויקט שהחל לפני שנתיים ללווי כלכלי של משפחות שנקלעו לקשיים כלכליים בקרב אנשי כוחות הביטחון, הצליח להעביר את רוב המשתתפים בו ממינוס לפלוס. "דווקא במציאות שיש לך משכורת מסודרת מהמדינה, זה מביא הרבה מאוד פיתויים והוצאות"

למרות התדמית שנוצרה לאנשי הקבע כאילו הם "מסודרים", תנאי השכר שלהם מכובדים והפנסיה שלהם מובטחת על חשבון המדינה, מסתבר שקיימים גם לא מעט אנשי הביטחון שמתקשים לסגור את החודש.

 

ירידה בהיקפי המשכנתאות בנובמבר

 

במסגרת פרויקט "ממינוס לפלוס" של מועדון "חבר" המציע ליווי כלכלי למשפחות, פנו בשנתיים האחרונות מאות אנשי קבע לסיוע כלכלי.

 

הפרויקט כולל תהליך ליווי של אנשי מקצוע שנמשך כחצי שנה וממומן בחלקו על ידי הארגון. בפרויקט משתתפים מאות עמיתים מדי שנה.

 

בחלק גדול מהמקרים, טוענים יוזמי הפרויקט, תזרים המזומנים משתנה ממינוס לפלוס לרוב כבר אחרי שלושה חודשים (על סמך נתוני המשתתפים בתוכנית עד כה). בחבר מדגישים כי עמיתי חבר כוללים, מלבד אנשי קבע, גם גמלאים, אזרחים עובדי צה"ל ושב"כ - מה שהופך את הקבוצה להטרוגנית ומגוונת.

 

הפיתויים גדולים יותר

שי (35) ואבישג (30) אבל, הורים לשלושה ילדים (8, 6, 4), עברו ליווי כלכלי במסגרת הפרויקט אחרי שהגיעו למינוס של 32,000 שקל, עם מספר רב של הלוואות והתחייבויות כספיות. שי הוא בוחן נגמ"ש בצה"ל, ואבישג שוטרת במשטרת ישראל.

 

יש תחושה בציבור שדווקא אנשי הקבע הם מסודרים, עובדי מדינה, עם משכורת טובה, אז איך מגיעים לקשיים כלכליים ולסחרור הלוואות?

 

"קודם כל המשכורת תלויה בהמון פרמטרים - באיזו רמת פעילות, איזה ותק וכו' לוקח הרבה שנים עד שמקבלים משכורת יפה", אומר שי. "לפעמים לוקח כמה שנים להגיע למשכורת של 6,000-7,000 שקל".

 

"מעבר לזה, דווקא במציאות הזו שהמשכורת שלך מסודרת ואתה מקבל משכורת מהמדינה, זה מביא הרבה מאוד פיתויים והצעות. אתה מקבל המון הצעות מיוחדות לרכישת רכב, לשיפוץ דירה וכו'. הצעות לכרטיסים מוזלים להופעות הנחות למסעדות וכו'. זה רק גורם לך לעוד הוצאות ולסחרור. אנחנו כמו כל ישראלי ממוצע מתפתים להצעות שונות ואתה מהר מאוד מוצא את עצמך במינוס גדול".

 

"התחלנו את התהליך לפני שנה וחצי", מספרת אבישג. "הגענו לייעוץ הכלכלי כששי היה בדרכו לקחת עוד הלוואה ובמקומה הוצע לו ליווי כלכלי.

 

"הבנו שאנחנו צריכים את זה כשראינו ששנינו עובדים במשרה מלאה ולא מצליחים להסתדר. עמדנו בפני צומת קריטי כשהיינו צריכים להחליט האם להמשיך לגור בבית שלנו במעלה אדומים או לחזור להורים ולהשכיר את הדירה.

 

"גרנו בעליית הגג של ההורים במשך שנתיים בערך ובעקבות התהליך הגענו ממצב של מינוס 37,000 שקל, לחיסכון של 6,000 שקל בחודש.

 

"הצלחנו להחליף רכב ואפילו לקנות דירת 4 חדרים יד שנייה במעלה אדומים לאחר שמכרנו את הדירה הקודמת. השקט הנפשי הכי גדול הוא שכיום אנחנו חיים ללא מינוסים".

 

מה השינוי הגדול ביותר שעברתם?

 

"עברנו לחיות על פי תכנון. על ההוצאות על הילדים לא היינו מוכנים לוותר ולא ירדנו ברמת החיים, אבל אנחנו מתכננים קדימה מדי חודש. יש לנו תקציב קניות מוגבל, ואנחנו עובדים רק לפי ההכנסות מול ההוצאות".

 

משק הבית כמעט קרס עם העסק

מסיכום השנתיים האחרונות של הפרויקט, עולה כי 657 עמיתים, קיבלו ייעוץ במסגרת הפרויקט, כאשר על סמך הנתונים שהתקבלו משתי החברות המבצעות את הליווי הכלכלי, 89% מהמשתתפים סיימו את התהליך באיזון תקציבי, ועברו ממצב של גירעון ומינוס של אלפי שקלים (הנע בין 8,396 – 6,459 שקל) ליתרות זכות של 1,134 שקל בממוצע.

 

לדברי אייל ורחל גולדנברג מיקנעם, הליווי הכלכלי הציל להם את משק הבית ואת העסק. אייל (48) ורחל (41) גולדנברג, הורים לשלוש בנות (12, 6, 3). רחל היא רב סרן בחיל רפואה, ואייל כיום בעל עסק עצמאי וסרן בגולני במיל'.

 

בשנים האחרונות אייל פתח עסק עצמאי לפיצוחים ותבלינים הכולל שני סניפים, בחולון וביקנעם. הם הגיעו לייעוץ כלכלי לאחר שהעסק נכנס לקשיים ולחובות של מאות אלפי שקלים.

 

כדי להתגבר על החובות, אייל משך כספים ללא גבול מהחשבון המשותף של השניים ששימש את משק הבית והכניס גם אותו למינוס של עשרות אלפי שקלים.

 

"רחל קיבלה המלצות מחברים על הפרויקט של "חבר" לליווי כלכלי", מספר אייל. "אני אדם שקשה לו לכבס את הכבידה המלוכלכת בחוץ. הגעתי לפגישה הראשונה כמחווה של רצון טוב לאשתי ונשביתי בליבה של המאמנת. היא ביקשה את כל ההכנסות, ההוצאות, והדוחות ודרשה מאיתנו שקיפות מלאה ללא עיגול פינות".

 

"כשאין ניהול טוב על העסק – זה לא משנה אם הוא מרוויח. בנוסף לא הייתה הפרדה בין משק הבית לעסק, מה שמוטט את הכל למטה. כיום יש הפרדה מוחלטת בין החשבון הפרטי לחשבון של העסק, משק הבית שלנו מתנהל אך ורק על פי רווחים לאחר קיזוז הכנסות מול הוצאות. סוף סוף גם הצלחנו להתחיל לחסוך לטיול של כל המשפחה – וכל זה בפרק זמן של שנה וקצת."

 

מה העצה הכי טובה שקיבלת?

 

"הפסקתי לעבוד עם צ'קים ואני עובד רק עם מזומן. אני ישן טוב בלילה, אין לי התחייבויות גדולות על העסק וניצלנו מנפילה מאוד גדולה. והכי חשוב - אם אין כסף אנחנו לא קונים, הפסקנו לעבוד בשיטת ה"יהיה בסדר".

 

"מחפשים אצל אנשי הביטחון מאפיינים ייחודיים אבל למעשה ההתנהלות שלהם דומה למה שקורה בשאר המגזרים", מציינים בחבר. "זה קהל מאוד מגוון ממעמד הביניים. אולי מאפיין מעט ייחודי הוא העובדה שרבים מהם נמצאים רוב הזמן מחוץ לבית ושעות הפנאי ושעות הבילוי עם המשפחה הן מצומצמות יותר".

 

לדבריהם, דווקא במעט הזמן שנותר יש קושי להתחיל לעסוק בניהול פיננסי של משק הבית ואין ספק שדבר כזה מצריך מאמץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניר לנדאו
הקריה בתל אביב
צילום: ניר לנדאו
מומלצים