שתף קטע נבחר

אין כסף למזון: "ילדים לא אוכלים במשך ימים"

הנתון המדאיג עולה מסקר שנערך עבור עמותת "לתת" שמגלה גם כי שליש מהילדים למשפחות נתמכות נושרים מבית ספר ורבע יוצאים לעבוד. 96% מהמשפחות מוותרות על מוצרים חיוניים. הסיבה המרכזית: הגזירות הכלכליות

נתונים מדאיגים נוספים על העוני בישראל: סקר שערך מכון סמית, במסגרת דו"ח העוני האלטרנטיבי 2013 של עמותת "לתת", מגלה כי מחצית מההורים במשפחות נתמכות שהשתתפו בסקר דיווחו כי ילדיהם עברו ימים שלמים מבלי לאכול.

 

עוד כתבות בערוץ החדשות:

חייל צה"ל נהרג מירי משטח לבנון

מסתננים שברחו לבאר שבע: 'אנו לא פושעים'

חיפשה את הבן המאומץ וגילתה שנהרג בפיגוע

 

מהסקר שהתפרסם הלילה (יום ב'), שכלל 50 משפחות הנעזרות בעמותות שונות, עולה עוד כי 9% מהילדים מתחת לגיל 18 נאלצו לגנוב אוכל כדי להתגבר על המחסור במזון. בנוסף, 12% מההורים דיווחו כי ילדיהם נאלצו לאסוף אוכל מהרצפה או מפחי אשפה. הסקר מגלה גם כי 64% מנתמכי הסיוע נאלצים לבחור בין רכישת מוצרי מזון לבין תשלומים על צרכים בסיסיים אחרים.

 

נתוני הסקר מצביעים בנוסף כי 29% מהילדים למשפחות נתמכות נשרו מבית הספר. נתון נוסף שמתחבר באופן ישיר לנשירה מבית הספר מראה כי רבע מילדים קטינים למשפחות נזקקות נאלצים לצאת לעבוד כדי לעזור בפרנסת המשפחה. 67% מהמשיבים על הסקר ענו גם כי הם אינם מסוגלים לשלם עבור תרופות וטיפולים רפואיים, מדובר בעלייה של 6% לעומת השנה שעברה.

 

בקרב קשישים, המצב נראה חמור אף יותר. 95% מהם דיווחו כי קצבת הזקנה אינה מאפשרת להם קיום בכבוד. עוד עולה כי 83% מהקשישים אינם יכולים לממן שירותי סיעוד לשם שמירה על מצבם הבריאותי.

 

ומה היו הגורמים המרכזיים להחמרה במצוקת המשפחות? 67% ענו כי הגזירות הכלכליות החמירו את מצבן, 14% דיווחו כי נפגעו במיוחד בשל העלאת המע"מ ו-10% ציינו את הקיצוץ בקצבאות הילדים כגורם מכריע. בנוסף, 96% מהנתמכים מסרו כי הם נאלצו לוותר על שירותים ומוצרים חיוניים, 22% מתוכם על בסיס קבוע.

 

עלייה בשיעור העובדים בקרב משפחות נתמכות

נתון מעודד שניתן למצוא מהסקר של מכון סמית הוא עלייה בשיעור העובדים בקרב המשפחות. 46% דיווחו כי הם עובדים, עלייה של 7% לעומת שנת 2012. בנתון זה נרשמת עלייה עקבית של 27.7% בחמש השנים האחרונות. בקרב חמישית מהמשפחות, שני בני הזוג עובדים.

 

הדו"ח של עמותת "לתת" כולל שני סקרים נוספים: האחד בחן את עמדות 120 מנהלי עמותות סיוע והשני סקר עמדות של הציבור הרחב בקרב 500 נשאלים.

 

45% מהמשיבים בסקר העמדות של הציבור הרחב דיווחו כי הם חוששים להידרדר למצוקה כלכלית, עלייה של 9% לעומת הסקר המקביל אשתקד. 29% מתוכם ענו כי בשנה האחרונה חלה הרעה במצבם הכלכלי.

 

מחצית מהנשאלים בסקר ציינו כי נאלצו לרכוש השנה פחות מוצרי מזון בשל הרעה במצבם הכלכלי. 15% החלו לעבוד בעבודה נוספת או החליפו מקום עבודה כדי להגדיל את ההכנסה. בנוסף, 14% מהציבור הרחב נטל הלוואה מהבנק כדי להתמודד עם המצוקה הכלכלית.

 

בקרב מנהלי העמותות נמצא כי 61% דיווחו על גידול בבקשות סיוע למען ילדים. 88% מהם ציינו כי תחום הסיוע הנדרש ביותר עבור ילדים היה מזון. הדו"ח יוצג היום בכנס ארצי של מנהלי עמותות, שם אמור שר הרווחה להציג את תוכניתו לביטחון תזונתי.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבישג שאר-ישוב
אילוסטרציה
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים