שתף קטע נבחר

איראן מתעקשת: נמשיך להפעיל הכור באראק

שר החוץ האיראני הבהיר בראיון ל"וושינגטון פוסט" כי טהרן מחויבת להסכם כולל ב-100%, אך לא יהיה ויתור על העקרונות כולל העשרת אורניום: "לא ניתן להחזיר את השעון אחורה". בכירים ישראלים דנו בוושינגטון על הסכם הביניים

מחויבים אבל בתנאים: שר החוץ האיראני, מוחמד ג'וואד זריף, הצהיר בראיון הלילה (יום ב') ל"וושינגטון פוסט" כי טהרן מחויבת במאה אחוז להשגת הסכם כולל עם המעצמות, אבל השמיע עמדות נוקשות בנושאים העיקריים של המשא ומתן עם המערב.

 

עוד חדשות בעולם:

צ'ילה בחרה: הנשיאה ניצחה את חברת ילדותה

מחלקת הקפואים: סופרמרקט שעשוי מקרח

חיפשה את הבן המאומץ וגילתה שנהרג בפיגוע

 

בראיון שהעניק לבעל הטור הקבוע בעיתון, דיוויד איגנשיוס, הבהיר זריף כי איראן תמשיך להעשיר אורניום ואין בכוונתה לוותר על כור הפלוטוניום באראק.

 

"אנחנו לא רואים סיבה כלשהי לוותר אחרי שהשקענו כל כך הרבה זמן ומאמצים והבאנו את המערב לנטישת האשליה של אפס העשרה באיראן", אמר זריף בראיון לאיגנשיוס, שבשבוע שעבר ראיין את שר החוץ אביגדור ליברמן במסגרת "פורום סבן".

 

סלע המחלוקת. הכור באראק (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
סלע המחלוקת. הכור באראק(צילום: gettyimages)

שרי החוץ של איראן והמעצמות בז'נבה. יחייכו גם במו"מ עם הסכם כולל? (צילום: AP) (צילום: AP)
שרי החוץ של איראן והמעצמות בז'נבה. יחייכו גם במו"מ עם הסכם כולל?(צילום: AP)

לגבי המתקן באראק אמר זריף: "אנחנו לא יכולים להחזיר את השעון 20 שנה אחורה ולומר בפשטות להיפטר מפרויקט, שבו הושקעו הרבה מאוד משאבים אנושיים וחומריים",הבהיר שר החוץ האיראני וציין כי ישנן דרכים מגוונות להבטיח שהכור יישאר באופן בלעדי לצרכי שלום.

 

על הדרישה האמריקנית לסגור את הכור התת-קרקעי בפורדו להעשרת אורניום הגיב זריף בציניות ואמר: "אם אתה יושב באיראן ורואה אנשים מודאגים מפורדו, המסקנה היחידה היא שהם רוצים לתקוף אותך".

 

יחד עם זאת, שב הבכיר האיראני על העמדה הרשמית של טהרן שאין ברצונה להשיג נשק גרעיני. "אנחנו לא ממשיכים במדיניות דו-משמעית. זו אינה הכוונה שלנו, אבל אנחנו לא מתכוונים לקבל תכתיבים", אמר.

 

דבריו הנוקשים והנחרצים כנראה נועדו לאוזניו של הנשיא ברק אובמה ואנשיו בעקבות ההכרזה האמריקנית ביום חמישי האחרון על הכנסת 12 חברות ואישים לרשימה השחורה של ארה"ב. איראן הכריזה בעקבות המהלך האמריקני על הפסקת המו"מ עם המעצמות, אבל מיד חזרה בה. זריף הדגיש בראיון לאיגנשיוס כי השיחות יימשכו למרות המהלך האמריקני, שאותו הגדיר "מזיק בצורה קיצונית".

 

מפקד משמרות המהפכה יצא נגד שר החוץ האיראני. זריף (מימין) וג'עפרי (צילום: AP, AFP) (צילום: AP, AFP)
מפקד משמרות המהפכה יצא נגד שר החוץ האיראני. זריף (מימין) וג'עפרי(צילום: AP, AFP)

אך גם באיראן לא שקט בתקופה האחרונה בעקבות חילוקי דעות רבים בצמרת המשטר בטהרן. זריף הודה בקיום עימות פנימי באיראן בין הנשיא חסן רוחאני ובינו מצד אחד לבין השמרנים המתנגדים להסכם הביניים שהושג בז'נבה.

 

בשבוע שעבר מתח מפקד משמרות המהפכה, הגנרל עלי ג'עפרי, ביקורת נוקבת על זריף ואף דרש להדיח אותו מתפקידו. זריף טוען שמדיניות החוץ של רוחאני ושלו מוסכמה והיא קשורה לא רק לנושא הגרעין אלא גם למלחמה בסוריה.

 

בעוד אנשי משמרות המהפכה נלחמים בבוץ הסורי, שר החוץ האיראני מצהיר בראיון ל"וושינגטון פוסט" כי איראן מאמינה שאין פתרון צבאי לסוריה ואף הביע את רצונו להשתתף בוועידת ז'נבה 2 שנקבעה ל-22 בינואר בניסיון להגיע לסיום מלחמת האזרחים הסורית.

 

בכירים ישראלים דנו בוושינגטון על הסכם הביניים

בעוד שר החוץ האיראני מנסה לכבות את הלהבות, משלחת ישראל רמת דרג קיימה שיחות בבית הלבן בשבוע שעבר בניסיון להציג עמדה ישראלית לגבי יעדי המו"מ עם איראן על הסדר נושא הגרעין.

 

הבית הלבן פרסם הלילה כי בכירים אמריקנים מהמועצה לביטחון לאומי בראשות יועצת הנשיא סוזן רייס קיימו פגישות בשבוע שעבר עם בכירים מישראל בראשות היועץ לביטחון לאומי יוסי כהן. בפגישות נכחו גם בכירים ממחלקת המדינה האמריקנית ומשרד האוצר בארה"ב הקשורים לפיקוח על הסנקציות נגד איראן.

 

במהלך הפגישות ביקשו האמריקנים להציג לצוות הישראלי את התוכנית האמריקנית למו"מ עם איראן ולשמירה על שלמות הסנקציות נגד מגזרי האנרגיה והבנקאות באיראן. האמריקנים ביקשו לשמוע את עמדת ישראל למו"מ של המעצמות עם איראן לפתרון משבר הגרעין.

 

גם סעודיה, שנחשבת לשחקנית מפתח בכל הקשור לסוגיית הגרעין האיראני, ממשיכה להשמיע את דאגותיה מהמהלכים של ממשל אובמה והיא עושה זאת באופן תקיף ובוטה.

 

בכינוס בינלאומי שנערך במונאקו האשים הנסיך הסעודי טורקי אל-פייסל את אובמה וטען כי הקווים האדומים שלו בנושאים כמו איראן, הסכסוך הישראלי-פלסטיני והנושא הסורי הפכו ל"ורדרדים".

 

הנסיך, ששימש בעבר כראש המודיעין הסעודי והשגריר בוושינגטון בעשור הקודם, אינו ממלא תפקיד רשמי כעת, אבל הוא העביר את זעמה של סעודיה על ההתנהלות של וושינגטון במזרח התיכון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
שר החוץ האיראני זריף
צילום: AP
מומלצים