שתף קטע נבחר

אקזמה בכפות הידיים: הגורמים והטיפול

10% מהאוכלוסייה סובלים מאקזמה בכפות הידיים שגורמת להם לכאבים, אי נוחות ובאופן כללי לסבל רב. מהם הגורמים למחלה, איך ניתן לאבחן, ומהו הטיפול המתאים ביותר שיעזור

אקזמה כרונית של כפות הידיים יכולה להתבטא כחלק ממחלת עור מפושטת או כמחלת כפות ידיים בפני עצמה. אקזמה כרונית של כפות הידיים (CHE – Chronic Hands Dermatitis/Eczema) היא תופעה של דלקת עור כרונית, המתבטאת במגוון  בסימנים כמו אודם, יובש, בצקת, סדקים, הפרשות, ותסמינים כמו גרד, עקצוץ, צריבה, כאב וכד', כך מסביר פרופ' אבנר שמר, רופא עור בכיר, מחלקת עור, מרכז רפואי ע"ש שיבא, תל השומר.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

הוא מסביר כי שכיחותה של מחלת האקזמה הכרונית של כפות הידיים, היא 10%. אצל כ-7% מהלוקים בה המחלה נשארת כרונית. "המחלה יכולה להתבטא במחלת עור כללית, הפוגעת במקומות שונים בגוף וגם בכפות הידיים (כגון אטופיק דרמטיטיס מפושט, פסוריאזיס ועוד), או להתבטא רק בכפות הידיים, ללא מעורבות של אזורים אחרים בגוף. האקזמה עלולה להתפשט גם לגב הידיים ואף לאמות".

 

עוד כתבות בריאות במדור פארם נט

צרבת: איך לטפל ולנסות למנוע את הבעירה

כאבי מחזור: למה זה קורה ומהו הטיפול

לא סתם עצב: האבחון והשיטות להעלים דיכאון חורף

 

למה זה קורה?

פרופ' שמר מסביר: הגורמים לאקזמה בכפות הידיים יכולים להיות חיצוניים ופנימיים. הגורמים החיצוניים עלולים לפעול כאלרגניים, כלומר חומרים שחשיפות חוזרות אליהם אצל אנשים מסוימים גורמים להפעלת מערכת החיסון במנגנון של תגובת יתר חיסונית מושהית (Delayed Type Hypersensitivity).

 

ייתכן גם גירוי עורי באופן ישיר, שהוא מנגנון האיריטציה המיידית. במצב זה נגרם נזק לעור, שבתחילה מתבטא בדלקת עור חריפה, ועלול להימשך כדלקת עור תת-חריפה או כרונית.

 

מחלת האטופיק דרמטיטיס המוכרת לכולנו פוגעת בחלק לא מבוטל מהאוכלוסייה, ומיקומה הקלאסי בעור הוא בקפלי המרפקים והברכיים, סביב הצוואר ועוד. אך תיתכן גם מעורבות של כפות הידיים ו/או גב כפות הידיים, כפרזנטציה חלקית ממכלול האזורים המעורבים בעור או כפרזנטציה בלעדית לכפות ו/או גב כפות הידיים.

 

כלומר, אטופיק דרמטיטיס יכולה להתבטא רק בכפות הידיים או בגב כפות הידיים. כידוע אצל חלק לא מבוטל מחולי אטופיק דרמטיטיס המחלה עלולה להחריף בעקבות חשיפה לחומרים אלרגניים שונים ו/או חומרים איריטנטיים שונים, זהו מצב משולב של אטופיק דרמטיטיס ו-Allergic Contact Dermatitis/Irritnt Dermatitis.

 

במקרים של אקזמה בידיים ניתן לזהות את האלרגניים. הימנעות מוחלטת מהאלרגניים עשויה להפחית במידה זו או אחרת את הממצאים העוריים ואף להעלימם.

 

במקרה הפחות טוב נצפה שיפור קל או שלא חל כל שיפור, מכיוון שייתכן שקיימת מחלת רקע כגון אטופיק דרמטיטיס, התורמת אף היא לאקזמה גם או רק בכפות ידיים.

 

באופן כללי אפשר לומר כי הימנעות מגורמים אלרגניים אינה מבטיחה שהתפרחת העורית תיעלם לגמרי משלושת טעמים להלן:

 

1. לא תמיד אפשר להימנע מחשיפה לאלרגן שזוהה

 

2. ייתכן שקיימים אלרגניים שונים שלא זוהו

 

3. ייתכן שקיימת מחלת אטופיק דרמטיטיס הממוקמת רק בכפות הידיים או בגב כפות הידיים, אך אין מודעות למחלה זו במשפחה.

 

הסימנים המתריעים

סימפטומים כמו אודם, חום מקומי, בצקת, הפרשות וכד', או תת-חריפים וכרוניים כגון גלדים, יובש, סדקים וליכיניפיקציה (הדגשת קווי העור הטבעיים). בדרך כלל הביטויים האובייקטיבים של אקזמה חריפה בכפות הידיים הם כאב וצריבה, והביטויים הסובייקטיביים בצורה הכרונית הם גרד, עקצוץ וכד'.

 

לדברי פרופ' שמר, תיתכן חפיפה בין הממצאים הסובייקטיביים של דלקת עור חריפה ושל דלקת עור כרונית, כלומר ייתכן שתהיה תחושת כאב (לדוגמה מסדקים בכפות הידיים, ובעיקר בקצות האצבעות), ועדיין זוהי תהיה צורה של אקזמה כרונית ולא של אקזמה חריפה.

 

אבחנה נכונה תתבצע באמצעות בדיקה יסודית ובדיקות עזר רלוונטיות. חשוב לדעת שיש מחלות העלולות להיות דומות לאקזמה כרונית של הידיים  כמו למשל, אטופיק דרמטיטיס, פסוריאזיס, גרדת, פטרת בכפות הידיים וכד'.

 

הטיפול המתאים

פרופ' שמר אומר כי בדרך כלל מתחילים את הטיפול במשחות סטרואידליות שונות. אם התגובה אינה מספקת או שהתגובה בהמשך אינה מספקת, עוברים לקו השני של סדרת הטיפולים הכולל רטינואידים, PUVA וטיפולים תרופתיים שאינם סטרואידים.

 

שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מוסיפה כי ישנן כמה רמות של טיפול:

 

1. טיפול מקומי באמצעות משחות משמנות, המרגיעות ומבודדות את העור המגרד והאדמומי.

 

לנקורט - משחה המכילה סטרואיד (הידרו קורטיזון במינון של 1%). מומלצת בעיקר למקרים קלים של אקזמה.

קלינרל - של חברת טבע בשיתוף אהבה, משחה על בסיס מינרלים מים המלח. טובה מאוד גם לפסוריאזיס.

X-sema - משחה המתאימה למריחה על המקומות המגרדים והאדומים. מורגשת הקלה כמעט מיידית.

קרם ידיים של פלקסיטול

 

2. טיפול באמצעות משחות המכילות קורטיזון. המשחות הסטרואידיות ניתנות במינונים שונים על פי חומרת המחלה. "יש מוצרים התומכים בטיפולים הניתנים לחולי האקזמה, והשילוב של השניים מאפשר החלמה טובה יותר". 

 

•סבוקלם - קרם לחות למצבים של אדמומיות וגרד, מגיע במגוון מוצרים.

•ד"ר עור - מבחר מוצרים הכוללים בין השאר סבון לניקוי, אל סבון, קרם לחות ושמפו לאקזמה המופיעה בקרקפת.

•axera - סדרה שמכילה חומרים פעילים כמו אוריאה ואמוניום לקטט, וגורמת סוג של פילינג לעור ומעוררת יצירת קולגן.

•לקטופיל - קרם לחות לעור רגיש.

•ictyane- קרם ידיים וקרם רחצה המכילים שמנים חזקים מאוד ומיועדים לעור יבש.

  

3. טיפול בתרופות למצבים שבהם האקזמה אינה מגיבה לסטרואידים. ישנן תרופות שונות לטיפול באקזמה, כמה מהן מבוססות על נגזרות סינתטיות לוויטמין A. אחד הטיפולים המבוסס על נגזרות של ויטמין A הוא טוקטינו - הוא ניתן בכדור ובמחקרים הוכיח יעילות של 50% בהעלמה מלאה או כמעט מלאה של סימני אקזמה לאחר מחזור טיפולים אחד.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מירי שמעונוביץ
אקזמה בכף היד. עלולה להיות מחלה כרונית
צילום: מירי שמעונוביץ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים